9 tipp: így főzd puhára a babot, akár áztatás nélkül is!

Imádjuk, nyáron is szezonja van, de csomagolva, kimérve, szárítva egész évben kapható - ez a csodás fehérjeforrás, a bab, most reneszánszát éli! 

Könnyű elkészíteni, fehérjeforrás, és még a környezetet is kíméled vele - bizony, ezt mind tudja a bab, akár fagyasztott, szárított vagy konzerv formátumban szerzed be. Mi most elsőrsorban a szárazbabra koncentrálunk, és olyan tippeket adunk az elkészítéséhez, amivel a legfinomabb és legjobb ételeket fogod készíteni belőle!

Tárolni, felbontani - mikor, hogyan?

Bár azért a szárazbab jó két évig eltartható, nem árt maximum egy évvel a csomagolása után elfogyasztani, ekkor ugyanis a legfinomabb. Természetesen mindig le kell öblítened a babot, anélkül ne is állj neki főzni, ez az alap, és a kis szennyeződéseket, kavicsokat, leveleket is ki tudod iktatni, ha egy szűrőt használsz az átmosáshoz.

Mindenképp elegendő időt kell hagyni a szárazbabnak, minimum egy éjszakát kell áznia. Ha erre nincs időd, használj lencsét, az beéri pár órányi vízben állással is, hogy puha legyen. A vöröslencsét pedig áztatni sem kell!

Tipp:a még finomabb ízekért érdemes zöldség- vagy húsalaplében megfőzni a babot.Egyáltalán nem igaz, hogy nem lehet főzés előtt megsózni - nyugodtan ízesítsd már az edénybe kerülésekor!

Úgy számolj, hogy főzés után a nyers mennyiség háromszorosát fogod kapni, miután megszívja magát nedvességgel a bab. Jó előre számolni az adagokkal, hogy ne érjen meglepetés!

Lehet egész gyorsan is!

Szuper tippünk van: ha a bab áztatóvizéhez hozzáadsz egy kis sót, a főzésből sok időt megspórolhatsz, mert a só bizony megpuhítja a bab héját.

Még egy remek tipp a gyors babfőzéshez: tedd edénybe az elkészíteni kívánt mennyiséget úgy, hogy legalább kétujjnyi víz lepje el, jöhet rá só, majd indulhat a forralás. Főzés után leveszed a tűzről, és legalább egy órát állni hagyod - így is könnyedén meg fog puhulni, és folytathatod az étel készítését!

És, amit sokan nem tudnak: úgy is dönthetsz, hogy egyáltalán nincs kedved áztatgatni a babot, ilyenkor egy-két óra extra főzési idővel kell számolnod. A főzőlére, legyen az alaplé vagy víz, viszont oda kell figyelned, mert mindig el kell lepnie a babot, így fog biztosan megpuhulni a főzés végére.

Ha a bab nem puhul, akkor valószínűleg túl öreg, nem tegnapi szedés, esetleg kemény a víz, amiben főzöd. Ezt jó előre tudni, ebben az esetben nem tudod megúszni az előzetes áztatást sós vízben, illetve a vizet érdemes vízszűrő kancsón átfolyatni.

via NYTimes

Címlapról ajánljuk

További cikkek