Amit mindig is tudni akartál a zselatinról

Jön a nyár, a sok nehéz, vajas-csokis süti helyett itt az ideje könnyű, gyümölcsösre váltani. Ehhez elő kell vennünk a zselatint, barátkozzunk össze vele!

A rettegett szer

A zselatin állati porcból, csontból kinyert színtelen, szagtalan zselésítő anyag. Krémek, torták, gyümölcskocsonyák, dzsemek zselésítésére használjuk. Már aki. Sokan egyáltalán nem merik alkalmazni, mert egyszer-kétszer nem a várt eredményt hozta, vagy mert mások rossz véleménnyel voltak róla. Pedig a zselatin sikeresen felhasználható, ha betartunk néhány alapszabályt!

Amit sosem mertél megkérdezni

  1. A zselatint TILOS felforralni! A forralástól elveszíti zselésítő képességét, és használhatatlanná válik.
  2. Pontosan be kell tartani a csomagoláson lévő utasításokat! Ha túl keveset teszünk bele, nem keményít, ha túl sokat, gumiszerű, kemény, élvezhetetlen végeredményt kapunk.
  3. Ha porral dolgozunk, tegyük hideg vízbe, lassan, de folyamatosan kavargatva melegítsük fel, majd tegyük a krémbe, és oszlassuk el.
  4. Ha zselatinlapot használunk, akkor először áztassuk pár percre hideg vízbe, ha megpuhult, vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és forró vízbe (nem forrásban lévőbe) téve keverjük el.
  1. Ha zselatinfixxel dolguzunk, nincs szükségünk előkészíteni a zselét – keverhetjük azonnal a krémbe.
  2. Bizonyos egzotikus gyümölcsök (pl. ananász, kivi, papaya) nyersen nem lépnek reakcióba a zselatinnal. Használjunk konzervet vagy 2 percre mártsuk őket forró vízbe!
  3. A gyorsabb dermedés érdekében akkor tegyük rá a cukrot, ha már nem melegítjük tovább.
  4. Ha nem szükséges, hogy nagyon zselésítsen (krémek, dzsemek esetében), akkor egy csipet sóval folyósabbá tehetjük.

Még több zselatinos recept itt >>

Még több zselatinfixes recept itt >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek