r
Nosalty Logó

Eperdzsem 4. - kókuszos

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Eperdzsem 4. - kókuszos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 285 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3416 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 178 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 285 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    67.9 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1252.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    477 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    726.2 g
  • Cukor
    677 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    1029 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    665 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    293 micro
Összesen 3416 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    65 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 178 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epret megmossuk, megszabadítjuk a szárától. Kb. a felét botmixer segítségével pürésítjük (én öntöttem hozzá kb. 1 dl vizet, hogy a mixernek könnyebb dolga legyen), a gyümölcs másik felét félbe-negyedbe vágjuk, attól függően mekkora darabokat szeretnénk majd a kész dzsemünkbe.
  2. A péppé mixelt epret és a kókuszreszeléket feltesszük közepes lángon főni. 5 percig zubogva főzzük.
  3. Beletesszük a feldarabolt epret, a citromsavat és a vanília aromát.
  4. A dzsemfixet és a cukrot elkeverjük, majd a lekvárba öntjük. Miután újra felforrt, további 5 percig főzzük (vagy ameddig a dzsemfix tasakján írva vagyon).
  5. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről.
  6. Csírátlanított üvegekbe merjük, és fejre állítva hagyjuk őket kihűlni.
  • Receptkönyvben: 146
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14352
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 05.

Ajánló

Sütibe, kalácsra, palacsintába.

Receptkategóriák

Az egyik barátnőm anyukája készített minden évben ilyen dzsemet. A barátnőm viszont nem szerette, ám nem akarta megsérteni az anyukáját, így mikor ilyen különleges dzsemekkel megpakolva érkezett a koliba, azok rendszerint nálam kötöttek ki. Mivel a suli befejezte után messze kerültünk egymástól, elapadtak a kókuszos eperdzsem-szállítmányok is, ezért hát egy ideje kénytelen vagyok magam főzni. :)

Hozzászólások (7)

Törölt felhasználó

Kedves Gabssy, pont most gondolkodtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is kimegyek eper szedd magad akciózni. Május végén nyitnak az eperföldek, és a tavalyi lekváromból már csak egy üveg van. Épp valami különleges receptet kerestem, és ez a kókusz igen jól hangzik, el fogom készíteni. Én a dzsemfixb?l 3:1-bent szoktam használni, és a fele gyümölcsb?l diétás lekvárt édesít?szerrel. :-) Köszi az ötletet, megírom majd, hogy ízlett! Szép napot, Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa! Természetesen tetszés szerint variálható: akár a dzsemfix, akár a cukor mennyisége, akár ha vaníliaaroma helyett fehérrumot tesz vki stb.. Épp csak azt szerettem volna vele megmutatni, hogy egy egyszer? kókusszal mennyire feldobhatjuk a szokásos eperdzsemünket. Remélem ízleni fog nektek is. :) Sokat gondolkodtam már én is, hogy édesít?szerrel készítsek vmilyen lekvárt, de eddig még nem mertem belevágni. Vajon ugyanúgy el fog-e állni? Milyen édesít?szert használjak: folyékonyat vagy tablettát? Mennyi kell bel?le? Megkérdezhetem, hogy te hogyan szoktad édesít?szerrel készíteni a lekvárokat? Nagyon köszönöm! Neked is szép napot! Üdvözlettel: gabssy

Törölt felhasználó

Szia Gabssy, folyékony édesít?szert szoktam beletenni. A flakonján rajta van, hogy például 1 ml az mennyi súlyú cukornak felel meg, és csak át szoktam számolni a cukor mennyiségét édesít?szerre. Még van egy ilyen lekvárom a polcon, csodálatosan eláll, egy éve készítettem. Amikor felbontom, akkor h?t?ben tárolom. Ennyi. Bár egy kiskanál szalicilt vagy Na-benzoátot mindenfajta lekvár tetjére szoktam tenni, ez felbontáskor egy mozdulattal eltávolítható, hiszen nem oldódik bele a lekvárba. Mégis védi a romlástól. :-) Alig várom, hogy elkészíthessem a kókuszos változatot! Szép napot, Zsuzsa

Törölt felhasználó

Zsuzsa, nagyon köszönöm a választ, felbiztattál, mindenképp fogok készíteni az idén valamilyen édesít?s lekvárt. :) Üdv: gabssy

Juditka

Nekem ez NAGYON tetszik. De mik azok a piros valamik a dzsem között?

Juditka

Ja, már látom. Ez egy üveg és azon van. Bocs! Akkor is fini.

Törölt felhasználó

Igen, egy piros szalaggal tekertem körbe az üveget a fotózáshoz. Így csinosabbnak t?nt. :)

Lucaaa

Szia. Eper és kókusz? Érdekes lehet, el sem tudom képzelni az ízhatást. Muszáj lesz kipróbálnom valamikor :) Egyébként most lehet, butaságot kérdezek, de milyen az a csírátlanított üveg? És mit jelent az, h "fejre állítva"? Meg kell fordítani az üveget? Nem értem :S Persze csináltam már eperdzsemet másképp, csak lehet, ez valami szakács-szaknyelv, amit én nem értek :) El?re is köszi a válaszodat. Üdv: Luca

Törölt felhasználó

Szia Luca! Szerintem csodás párosítás az eper kókusszal, de valóban ki kell próbálni. :) Az üveg csírátlanítása nem más mint a fert?tlenítése, sterilizálása: vagyis átmossuk ?ket forró mosogatószeres vízzel, olyan szivaccsal, amit még sosem használtunk, aztán vizet forralunk, megtöltünk egy-egy üveget mondjuk félig, rátesszük a tetejét, forgatjuk benne a vizet, hogy mindenhol érje, aztán ugyanezt eljátszuk a többi üveggel és minden eszközzel, amit a bef?zéshez használunk. Aztán az üveget egy új konyharuhán fejjel lefelé hagyjuk lecsepegni. Nem mondom, hogy nem macerás, a szüleimt?l tanultam, hogy így kell és valóban sem nekik, sem nekem nem szokott semmi megromlani. Nem tudom, hogy a szakács-szaknyelv hogy mondja, mert nem vagyok én olyan nagy szakács, de otthon így hívtuk. (más módszerek is léteznek, van ki kif?zi az üevgeket, van aki alkohollal fert?tleníti és zsírtalanítja - mi így szoktuk). Szoktam még folpackot (ami bírja a h?t!) is tenni az üveg fedele alá, hogy ne rozsdásodjon be a teteje. Igen, miután megtöltöttük az üveget, rátettük a folpackot és a fed?t er?sen rácsavartuk egyszer?en a tetejére fordítjuk az üveget (vagyis a fedelükön fognak állni), ez abban segít, hogy légmentesen záródjon. Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de természetesen nem ez az egyetlen üdvözít? módszer a bef?zés tisztaságára, de nekem ez vált be. :) Remélem ízleni fog, ha elkészíted. :) És persze így elkészíteni sem muszáj, ha van már jól bejáratott eperdzsem-recepted, azt is megbolondíthatod némi kókusszal. :) Üdvözlezzel: gabssy

Lucaaa

Nagyon szépen köszönöm a pontos és kimerít? választ. Már megnéztem több helyen, és máshol is megfordítják az üveget. Ez meglepett, ugyanis azért még elég kezd? vagyok f?zés/bef?zés terén. Szép napot, Luca.

Törölt felhasználó

Málnával és cukor nélkül, (édesít?szerrel) is el lehet készíteni?

Törölt felhasználó

Málnával még nem próbáltam, hogy mennyire harmonizál a kókusz íze. Ha te már próbáltad (pl. valamilyen sütiben) és ízlett, akkor nyugodtan, én lehet maradnék az epres verziónál, bár lehet azért, mert ezt szoktam meg. :) Lehet természetesen édesít?szerrel is (néhány hozzászólással ezel?tt Amurath folyékony édesít?szert javasolt, olvasd vissza), csak ebben az esetben dzsemfix szuper 3:1-bent használj, azzal m?ködik az édesít?szeres lekvárkészítés, vagy megpróbálhatod diabetikus bef?z?cukorral is (ezt még nem használtam, de boltban már találkoztam vele).

kicsivik

Anyuméknál, a családi házunk kertjében rengeteg eper terem. Elküldtem hát neki ennek az ígéretes "likmár"-nak a receptjét, hátha ihletet kap. És ollé, most ott sorakoznak a spaizban a guszta kis üvegek telitöltve ezzel a mennyei finomsággal. Els? próbája a Petra-féle császármorzsára halmozva esett meg tagnap. Átment. Jelessel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek