Próbálj ki valami újat, és sütőpapír helyett így süsd meg a zöldségeket

Ha zöldségekről van szó, bevett, hogy sütőpapírra szétpakolva sütjük meg. De mi lenne, ha ehelyett a húsokhoz hasonlóan sütőedényben, hosszú időn át sütnénk őket?

Hagymás rostélyos, egy igazi klasszikus fogás, ami hát miről másról is szól, mint a marhahúsról. A zöldségből legfeljebb csak pár szem árválkodott a tálban mutatóban köretként, ennek azonban nem kell így lennie. Bizony, a zöldségeket is lehet egy tálban sütni hosszú időn át, sőt, nagyon is ajánlott, mert a végeredmény fényévekkel ízletesebb lesz, mint a száraz és csoffadt sütőpapíros változat. Nézzük, hogyan süsd meg a zöldségeket ezentúl!

Először is, ha nem sütőpapíron, hanem egy kerámia tálban készíted el őket, akkor a végeik nem fognak feketévé égni, és nem mennek össze 30 százalékkal annak következtében hogy a 200 fokos sütő minden nedvességet eltüntetett belőlük.

A fazékban vagy sütőedényben készült zöldségek azonban gusztán kerülnek elő a sütőből, ugyanolyan élettel teliek, ahogy bekerültek. Semmi égett vég, egyszerűen a zamatos zöldséget eszed meg, mivel ennél a módszernél nincs lehetősége a cukroknak és aromáknak elpárologni. Akárcsak a sült fokhagymával, az ilyen módon elkészített zöldségekkel is új ízt csempészhetsz a hétköznapok étkezéseibe.

Az eljárás nem bonyolult

Fogj egy nagy adag zöldséget (alaposan megmosott és átdörzsölt répát, gyökérzöldségeket), és öntözd meg őket egy kevés olajjal. Ezután helyezd őket egy sütőfazékba, dutch ovenbe, fedd le folpackkal, majd helyezd rá a tetejét. Alacsony hőfokon, 120-150 fokon süsd a zöldségeket addig, amíg könnyedén át tudod rajtuk szúrni a kést. Ez azonban időbe telhet, akár egy órát is igénybe vehet az olyan nehezebben elkészülő alapanyagoknál, mint a cékla.

A módszer két legfontosabb pontja az alacsony hőmérséklet és a zárt rendszer. Ha a sütő túl meleg lesz, a zöldségek megperzselődhetnek, és akkor akár a sütőpapíron is hagyhattad volna őket. Nem mintha bármi baj lenne a sütőpapíros változattal, de talán ha most tavasszal előbújnak a földből a szezonális zöldségek, a finom répák, a cékla, a hagyma, akkor próbáld meg inkább finoman megsütni őket, hogy megőrizzék friss ízüket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!