Állítsd a mélyhűtőd fogyókúrád szolgálatába!

A mélyhűtő bizony nagyon jó barátunk lehet fogyókúránk idején. Csak bánjunk vele okosan!

Gabi, a WMN életmódváltó olvasószerkesztője túl van a 90 napos program kétharmadán, eheti bejegyzését itt olvashatjátok: Na, hogy pihen az egyszeri fáradt nő? Hát munkával! - Egy életmódváltás őszinte története.

Gabi étrendjével kapcsolatosan eddig felmerülő problémáit is körüljártuk már itt a NoSalty Fogyókúra rovatában, korábbi írásaimat a cikk végén találjátok. Ezen a héten abban kéri a segítségemet, hogy időspórolás céljából miként illesztheti be testsúlycsökkentő étrendjébe a gyorsfagyasztott ételeket.

Fagyasztott félkész, késztermékek a boltok mélyhűtőpultjaiból

Jó hír Gabi, és más, időbeosztási zavarral küzdő fogyni vágyó számára, hogy a fagyasztott ételek egy része is beilleszthető az étrendbe, sőt, nekem vannak olyan kedvenc termékeim, amelyeket kifejezetten ajánlani szoktam. Persze jól választani azért tudni kell, nézzük, mire érdemes figyelni!:

  1. Részesítsük előnyben a natúr termékeket, ezek közül is elsősorban a zöldségeket, zöldségkeverékeket! Ezeknél a termékeknél tényleg csak az ízlésünk vezéreljen minket, én kifejezetten ajánlom őket, főleg ilyenkor, az őszi-téli időszakban, a szezonális zöldségkínálat apadásakor. Vásárolhatunk sima zöldségeket is, amikor csak egyfajta zöldség van a zacskóban, az én személyes kedvenceim viszont a zöldségkeverékek, azok közül is az egyre nagyobb választékban elérhető, kicsit extrább, keleties, mexikói, olaszos, egzotikusabb fűszerezésű, különleges zöldségkeverékek. A termékek bónusz előnye, hogy a csomagoláson feltüntetik az energia- és tápanyagtartalmat, úgyhogy nem is kell a számolgatással sokat küzdenünk. Amire érdemes egy kicsit figyelnünk, hogy ha nem natúr termékeket vásárolunk, hanem egy kis fűszervajjal, mártással turbózott változatokat, akkor nő a kalóriatartalom, illetve gyakran tartalmaznak cukrot is. Ezek persze nem akadályai az étrendbe illesztésnek, csak tudjunk róla.
  2. Natúr haltermékek - azaz azok, amelyek nem bundázottak és lehetőleg nincs rajtuk extra mártás.
  3. Natúr hústermékek - ezek ritkábban elérhetőek nálunk, jellemzően inkább a vadhúsokat találjuk meg a bolti mélyhűtőszekrényekben.
  4. Kerüljük a hosszú összetevőlistás, bundázott hús-, sajt-, hal-, zöldségtermékeket, hiszen ezek jóval magasabb energia- és tápanyagtartalmúak a natúr termékekhez képest.
  5. Kerüljük a mélyhűtött, édes tésztaételeket - pl. nudli, szilvásgombóc, derelye stb.

Fagyaszd magad!

A másik mód, ahogy mélyhűtőnket fogyókúránk szolgálatába állíthatjuk, az az alapanyagok illetve a saját készítésű ételek fagyasztása.

A sikeres testsúlycsökkentés egyik leghatékonyabb segítője az étrendtervezés, ha tehetjük, szánjunk időt arra, hogy a hét második felében tervezzük meg a következő heti menünket. Ha ez sikerül, akkor jobban fog menni a bevásárlás is, és a hétvégén szánhatunk egy kis időt az előkészületekre is.

1. Nyers alapanyagok porciózott fagyasztása

  • Tipikusan így készíthetjük elő a húsételeinket. A tervezett étrendünknek megfelelő adagnagyságban, külön csomagolva fagyaszthatunk pl. szeletelt, csíkokra, kockára vágott (vagy akár egészben hagyott) csirkemellfilét, pulykamellfilét, csirkecombot, - szárnyat, karajt, szűzérmeszeleteket stb.
  • Jól tűrik a fagyasztást a kenyérfélék is, ha már szeletelv vettük, úgy a legjobb, ha egyben van a (teljes kiőrlésű) kenyér, akkor szeleteljük fel és fagyasszuk le úgy.
  • Fagyaszthatunk halat is, ha ritkán jutunk el olyan üzletbe, ahol tudunk friss halat vásárolni, akkor ez egy jó megoldás a rendszeres halfogyasztásunk biztosítására.
  • Elkészíthetjük saját fagyasztott zöldségeinket, -keverékeinket is. Ez esetben érdemes a friss, megtisztított zöldségeket fagyasztás előtt forró vízben 1-4 percig blansírozni ("előfőzni"), majd jéghideg vízbe tenni, és ezt követően fagyasztani. Itt is zacskózzuk majd be leendő köreteinket a megfelelő adagban, hogy könnyebben bánhassuk velük. Zöldségeinket felhasználás előtt még csak kiolvasztani sem szükséges, tényleg nagyon gyorsan elkészülnek!

2. Kész ételek porciózott fagyasztása

Kész ételek közül jól fagyaszthatóak:

  • a (kevés zsiradékkal, sovány húsrészekből készült) pörkölt-, tokányfélék, szelet húsok,
  • sós (pl. paradicsomos tésztaszószok) vagy
  • édes (pl. édesítőszerrel készített) gyümölcsmártások,
  • hígabb vagy sűrű levesek,
  • főzelékek.

Időspóroló megoldás, ha ezeket a típusú ételeket elkészítjük akár családi ebédként a hétvégén, és lefagyasztunk belőle egy megfelelő méretű adagot magunkat a következő hétre. Az is jó megoldás, ha "csak úgy" elkészítünk egy nagyobb adag pörkölt- vagy tokányfélét és azt több adagra kimérve fagyasztjuk le, és így a következő hetek 1-1 étkezése megoldva.

Remélem sikerült megmutatnom, hogy hűtőnk mélyhűtőrekesze nem csak jó, hanem kifejezetten hasznos eszköze lehet a tervezett étrendünk, és így fogyókúránk megvalósításának.

Ha szeretnéd jobban megismerni Gabi történetét, akkor az életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket itt találod:

  1. 90 napos életmódváltó napló - élőben!
  2. Itt az életmódváltás első kihívása!
  3. Az életmódváltás klasszikus mumusai
  4. Már 3 hete tart Gabi életmódváltása!
  5. Önkiszolgáló étterem: lehet jól választani?
  6. Vedd fel a harcot a cukorfüggőséggel!
  7. Nem olvasod a termékcímkéket? Pedig kellene!
  8. Unod a salátákat? Inkább légy bátran kreatív! Megéri!
  9. Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

Hozzászólások

pussycat

Kedves Bodon Judit! Lehet, hogy en valamit rosszul csinalok, de mar tobbszor lefagyasztottam levest, szoszt pl. vadast es mindig azt tapasztaltam, hogy amikor kiolvasztottam ra sem lehetett ismerni az etelre, mivel a benne levo viz es a surito anyag kettevalt es elegge gusztustalan lett. Az ize nem valtozott, de nem tudtuk megenni. Lehet, hogy a kiolvasztasnal van a baj, mivel en a microban szoktam kiengedni. Szeretnem masok velemenyet is hallani, hatha tanulok megint valami ujat. Elore is koszonom a valaszt, udvozlettel: Veronika

witch

Kedves Veronika! En vagy a tuzhelyen vagy a sutoben olvasztom ki az eteleket es ha par masodpercig hagyom rotyogni az etelt, akkor egynemuve valik. De tenyleg csak nehany masodpercig szabad hagyni, mert ha tul fozzuk, akkor meg azert lesz gusztustalan. A tuzhelyen alacsony vagy kozepes langon kezdem kiolvasztani, a sutoben, pedig 200 C-on (400F), de azt begyujtom elore s amikor mar jo forro, akkor teszem be az etelt. L?ve, witch

pussycat

Nagyon koszonom Kedves Witch/Witch, ki fogom probalni. Most is van a melyhutoben levesem, holnap ez lesz az ebedhez a leves (ha sikerul) ha nem, akkor kidobom!!! Love you erte!!! Veronika

witch

Nagyon szivesen! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek