Állítsd a mélyhűtőd fogyókúrád szolgálatába!

A mélyhűtő bizony nagyon jó barátunk lehet fogyókúránk idején. Csak bánjunk vele okosan!

Gabi, a WMN életmódváltó olvasószerkesztője túl van a 90 napos program kétharmadán, eheti bejegyzését itt olvashatjátok: Na, hogy pihen az egyszeri fáradt nő? Hát munkával! - Egy életmódváltás őszinte története.

Gabi étrendjével kapcsolatosan eddig felmerülő problémáit is körüljártuk már itt a NoSalty Fogyókúra rovatában, korábbi írásaimat a cikk végén találjátok. Ezen a héten abban kéri a segítségemet, hogy időspórolás céljából miként illesztheti be testsúlycsökkentő étrendjébe a gyorsfagyasztott ételeket.

Fagyasztott félkész, késztermékek a boltok mélyhűtőpultjaiból

Jó hír Gabi, és más, időbeosztási zavarral küzdő fogyni vágyó számára, hogy a fagyasztott ételek egy része is beilleszthető az étrendbe, sőt, nekem vannak olyan kedvenc termékeim, amelyeket kifejezetten ajánlani szoktam. Persze jól választani azért tudni kell, nézzük, mire érdemes figyelni!:

  1. Részesítsük előnyben a natúr termékeket, ezek közül is elsősorban a zöldségeket, zöldségkeverékeket! Ezeknél a termékeknél tényleg csak az ízlésünk vezéreljen minket, én kifejezetten ajánlom őket, főleg ilyenkor, az őszi-téli időszakban, a szezonális zöldségkínálat apadásakor. Vásárolhatunk sima zöldségeket is, amikor csak egyfajta zöldség van a zacskóban, az én személyes kedvenceim viszont a zöldségkeverékek, azok közül is az egyre nagyobb választékban elérhető, kicsit extrább, keleties, mexikói, olaszos, egzotikusabb fűszerezésű, különleges zöldségkeverékek. A termékek bónusz előnye, hogy a csomagoláson feltüntetik az energia- és tápanyagtartalmat, úgyhogy nem is kell a számolgatással sokat küzdenünk. Amire érdemes egy kicsit figyelnünk, hogy ha nem natúr termékeket vásárolunk, hanem egy kis fűszervajjal, mártással turbózott változatokat, akkor nő a kalóriatartalom, illetve gyakran tartalmaznak cukrot is. Ezek persze nem akadályai az étrendbe illesztésnek, csak tudjunk róla.
  2. Natúr haltermékek - azaz azok, amelyek nem bundázottak és lehetőleg nincs rajtuk extra mártás.
  3. Natúr hústermékek - ezek ritkábban elérhetőek nálunk, jellemzően inkább a vadhúsokat találjuk meg a bolti mélyhűtőszekrényekben.
  4. Kerüljük a hosszú összetevőlistás, bundázott hús-, sajt-, hal-, zöldségtermékeket, hiszen ezek jóval magasabb energia- és tápanyagtartalmúak a natúr termékekhez képest.
  5. Kerüljük a mélyhűtött, édes tésztaételeket - pl. nudli, szilvásgombóc, derelye stb.

Fagyaszd magad!

A másik mód, ahogy mélyhűtőnket fogyókúránk szolgálatába állíthatjuk, az az alapanyagok illetve a saját készítésű ételek fagyasztása.

A sikeres testsúlycsökkentés egyik leghatékonyabb segítője az étrendtervezés, ha tehetjük, szánjunk időt arra, hogy a hét második felében tervezzük meg a következő heti menünket. Ha ez sikerül, akkor jobban fog menni a bevásárlás is, és a hétvégén szánhatunk egy kis időt az előkészületekre is.

1. Nyers alapanyagok porciózott fagyasztása

  • Tipikusan így készíthetjük elő a húsételeinket. A tervezett étrendünknek megfelelő adagnagyságban, külön csomagolva fagyaszthatunk pl. szeletelt, csíkokra, kockára vágott (vagy akár egészben hagyott) csirkemellfilét, pulykamellfilét, csirkecombot, - szárnyat, karajt, szűzérmeszeleteket stb.
  • Jól tűrik a fagyasztást a kenyérfélék is, ha már szeletelv vettük, úgy a legjobb, ha egyben van a (teljes kiőrlésű) kenyér, akkor szeleteljük fel és fagyasszuk le úgy.
  • Fagyaszthatunk halat is, ha ritkán jutunk el olyan üzletbe, ahol tudunk friss halat vásárolni, akkor ez egy jó megoldás a rendszeres halfogyasztásunk biztosítására.
  • Elkészíthetjük saját fagyasztott zöldségeinket, -keverékeinket is. Ez esetben érdemes a friss, megtisztított zöldségeket fagyasztás előtt forró vízben 1-4 percig blansírozni ("előfőzni"), majd jéghideg vízbe tenni, és ezt követően fagyasztani. Itt is zacskózzuk majd be leendő köreteinket a megfelelő adagban, hogy könnyebben bánhassuk velük. Zöldségeinket felhasználás előtt még csak kiolvasztani sem szükséges, tényleg nagyon gyorsan elkészülnek!

2. Kész ételek porciózott fagyasztása

Kész ételek közül jól fagyaszthatóak:

  • a (kevés zsiradékkal, sovány húsrészekből készült) pörkölt-, tokányfélék, szelet húsok,
  • sós (pl. paradicsomos tésztaszószok) vagy
  • édes (pl. édesítőszerrel készített) gyümölcsmártások,
  • hígabb vagy sűrű levesek,
  • főzelékek.

Időspóroló megoldás, ha ezeket a típusú ételeket elkészítjük akár családi ebédként a hétvégén, és lefagyasztunk belőle egy megfelelő méretű adagot magunkat a következő hétre. Az is jó megoldás, ha "csak úgy" elkészítünk egy nagyobb adag pörkölt- vagy tokányfélét és azt több adagra kimérve fagyasztjuk le, és így a következő hetek 1-1 étkezése megoldva.

Remélem sikerült megmutatnom, hogy hűtőnk mélyhűtőrekesze nem csak jó, hanem kifejezetten hasznos eszköze lehet a tervezett étrendünk, és így fogyókúránk megvalósításának.

Ha szeretnéd jobban megismerni Gabi történetét, akkor az életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket itt találod:

  1. 90 napos életmódváltó napló - élőben!
  2. Itt az életmódváltás első kihívása!
  3. Az életmódváltás klasszikus mumusai
  4. Már 3 hete tart Gabi életmódváltása!
  5. Önkiszolgáló étterem: lehet jól választani?
  6. Vedd fel a harcot a cukorfüggőséggel!
  7. Nem olvasod a termékcímkéket? Pedig kellene!
  8. Unod a salátákat? Inkább légy bátran kreatív! Megéri!
  9. Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

Címlapról ajánljuk

További cikkek