Önkiszolgáló étterem: lehet jól választani?

Gabi új életének negyedik hetében az önkiszolgáló éttermi kínálat adta fel a leckét. Van vajon olyan alternatíva, amit nyugodt szívvel beilleszthet étrendjébe?

Közel egy hónapja követhetjük nyomon Gabi életmódváltását a WMN.hu oldalán. Az elmúlt négy hétben a táplálkozását tekintve meg kellett küzdenie a szénhidrátok számolgatásával, a reggeli beillesztésével a korai rohanásban, a változatos tízórai és uzsonna összeállításának nehézségeivel. Eheti naplóbejegyzését itt olvashatjátok: Enni vagy nem enni? Ez nem kérdés! – Egy életmódváltás őszinte története. Lássuk, miben segíthetek neki ezen a héten!

Eheti feladvány: mit válasszunk az önkiszolgáló étteremben?

Gabi legutóbbi bejegyzésében abban kéri a tanácsomat, hogy ha napközben egy önkiszolgáló étterembe tud csak beugrani ebédre, akkor ott mit választhat a kínálatból?

A cél a kiegyensúlyozott, egészséges testsúlycsökkentő étrendbe illeszthető, megfelelő kalória- és tápanyagtartalmú ebéd-opciók kiválasztása. Természetesen ebben a helyzetben nem elvárás a méricskélés, az eddig elsajátított ismeretek és gyakorlati tapasztalatok alapján kell a megfelelő ételkombinációkat kiválasztani.

Tippjeim:

1. Levesek

  • Ha szeretjük a leveseket, akkor keressük az alacsony energiatartalmúakat - ezek tipikusan a híg levesek, azaz amelyek sűrítés nélkül készülnek. Ilyen pl.: hagyományos zöldségleves, húsleves, csontleves. Ezek jellemzően egy önkiszolgáló éttermi környezetben nem tartalmaznak annyi húst, hogy annak kalóriatartalma releváns legyen, sem annyi zöldséget, hogy annak szénhidráttartalmával számolni kellene. Az egyetlen tétel, amit ezeknél figyelembe kell venni az a levesbetét, 7-10 g szénhidrátként számolhatjuk. Természetesen, ha tojás van a levesben, pl. erőleves esetén, akkor a tojást számolni kell.
  • A krémleveseket általában habarással sűrítik, azaz tartalmaznak lisztet és a krémes íz fokozása érdekében tejszínt vagy tejfölt. Persze van olyan eset, hogy igazából egy pürélevest adnak el krémlevesnek, azaz nincs benne sem tejföl, sem tejszín, de az is előfordulhat, hogy ezeket levesporból készítik. Bátran kérdezzünk a szakácstól, kiszolgálószemélyzettől, ha bizonytalan a válasz vagy nem világos, akkor lépjünk tovább.
  • Egytálételként gondolhatunk a tartalmasabb levesekre, bár egy bab- vagy lencselevesnél biztos, hogy nem lesz elegendő a fehérje ebédre, egy nagy tál gulyáslevest már inkább ajánlanék. Max. fél szelet kenyérrel.

2. Főétel

  • Főételnél a hús+zöldség kombináció lebegjen a szemünk előtt. Húsételek közül ne válasszuk a rántott, bundázott húsokat, halat, se a fasírozottat. Keressük a natúr sült húsokat: grillezett csirkemell, sült csirkecomb, natúr sertésszeletek vagy a zöldséges-ragus húsokat.
  • Szintén ne válasszuk a csőben sült (sűrű besamelmártással készült) hús vagy zöldségételeket, se a hagyományos rakott burgonyát, tésztaételeket. A rakott, töltött zöldségek általában jó opciók.
  • Ha tehetjük, köretként mindenképpen válasszunk valami zöldségfélét, ha nincs más lehetőség, akkor a hagyományos savanyúságok is megteszik. Ezekből szedjünk dupla adagot, hagyományos köretből (rizs, burgonya) pedig kérjünk kis adagot. Ha ez hivatalosan nem lehetséges, akkor bátran állítsuk meg a kiszolgáló kezét (Köszönöm, ennyi elég lesz!) - igaz, ekkor teljes árat kell fizetnünk a kisebb adag ételért. Ezzel sajnos itthon együtt kell élnünk, de különben vagy a hasunkban vagy a kukában végzi a többlet köret. Egyik sem ideális megoldás.
  • Egyre több helyen találunk már grillezett/sült zöldségeket - ezekkel sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy a nevük ellenére általában tocsognak az olajban, messze nem grillen készülnek. Ha úgy tűnik, hogy nem annyira olajosak, akkor választhatjuk ezeket.
  • Természetesen, ha van lehetőség a saját salátánk összeválogatására, akkor szedjünk ebből 25-30 dkg-nyit és öntetként max. 1 ek olajat+ízesítőket (só, ecet, fűszerek) használjunk. Ezt tekintsük a köret felének és kérjünk mellé fél adag rizst vagy burgonyát.
  • Jó választások még a főzelékfélék, ezekből ehetünk egy adagot (általában nem adnak belőle annyit, hogy túllépjék az 50 g szénhidrátos mennyiséget), feltétként együnk hozzá natúr húsokat, főtt tojást, tükörtojást. Kenyeret ne fogyasszunk melléjük.

Olvastad már?

Ints búcsút az "integetőizomnak"!

3. Desszert

  • Na ez az, ami nincs. Normál étrend esetén is heti egy-kétszer ajánlott desszertet fogyasztani az ebéd harmadik fogásaként, testsúlycsökkentő étrendben meg még ennél is ritkábban és nagyon körültekintően kiválasztva a fogyasztandó ételt. Emellett, ha desszert-idő van, akkor is abszolút előnyt élveznek az otthon készített, ismert összetételű, ismert energia- és tápanyagtartalmú sütemények, hiszen ekkor használhatunk energiamentes édesítőszereket, csökkentett zsírtartalmú túrót, joghurtot süteményeinkhez.
  • Ez persze nem jelenti azt, hogy el kell hagynunk teljes mértékben az édességeket étrendünkből, hiszen a megfelelően elkészített sütemények (pl. kekszek, piték, túrós-joghurtos sütik) jó lehetőségek uzsonnára például.

4. Folyadék

Víz. Ezen nem kell gondolkodni.

Ha szeretnéd jobban megismerni Gabi történetét, akkor az életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket itt találod:

  1. 90 napos életmódváltó napló - élőben!
  2. Itt az életmódváltás első kihívása!
  3. Az életmódváltás klasszikus mumusai
  4. Már 3 hete tart Gabi életmódváltása!
Gabi edzésen

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.