9 konyhai technika, amit mindenképpen ismerned kell

Alapvető technikák a konyhában, amiket ismerni kell ahhoz, hogy sikerüljön a legegyszerűbb fogás is! Te melyikkel állsz hadilábon?

Vannak a főzésben olyan egyezményes alapok, melyek ismerete nélkül nem érdemes nekivágni bonyolultabb recept elkészítésének - alapvető technikák ezek, melyek sokszor még a tapasztaltabb szakácsoknak sem mennek tökéletesen! Bárki is főz nálatok a családban, bármennyire jól, ismétlés a tudás anyja, hátha mutatunk újat! Aki pedig kezdő, hálás lesz a most következő felsorolásért, egy kevés gyakorlással szépen elsajátítható alapokat mutatunk.

Hirtelen sütés (sautéing): zöldségeket, húsokat hirtelen, kevés zsiradékot felhasználva kisütni - nagyjából erre gondolunk, és a gyors vacsorák egyik legkedveltebb sütési módszerére. Szépen megbarnul az étel külseje, ami ezáltal összetett, ínycsiklandó ízeket kap.

Párolás: anedvességfüggő főzési technika során húsokat, zöldségeket is készítünk, az alacsony hőmérséklet pedig segít megpuhítani a keményebb hús- és zöldségdarabokat. Kitűnő technika gyökérzöldségek, hüvelyesek, valamint gulyás, tartalmas levesek elkészítésére.

Hagymaszeletelés: mindenek előtt érdemes a konyhai nagy kés használatát elsajátítani, mert a hagymatisztítás és -vágás szinte minden finom étel alapja lesz. Félbevág, félkarikára vág, széltében szeletel, aprít - semmi hókuszpókusz nincs ebben, ugyanakkor kezdőknek kell egy kis idő, amíg beletanulnak.

Tojásfőzés: én a hideg vízbe teszem bele a tojásokat, és hagyom felforrni, így nem többet, mint 10 percet vesz igénybe a művelet, és a tojás állaga tökéletes lesz, se túlfőtt, se folyós nem marad. Főzés után mehetnek hideg vízbe, azzal viszont számolj, hogy a nagyon friss tojást nehezebb megtisztítani a héjától.

Omlettsütés: igen, még mindig tojás, mert sokoldalú, egészséges, és hát isteni kaják készülnek vele. Jó ötlet megtanulni omlettet sütni, mert ezután öt perc alatt dobhatsz össze magadnak reggelit vagy vacsorát.

Krumplisütés: ha tudsz sütőben sült burgonyát készíteni, nyert ügyed van, mert rengeteg ételhez passzol köretként - sütőbe tolás előtt 5 percig mikrózd meg a burgonyákat, zutty rá egy kis olívaolaj, és már tolhatod is a sütőbe. Belül puha, kívül ropogós lesz!

Csirkesütés: bár egyszerűbbnek tűnhet a grillpultban megvenni készen, azért az otthon sütött csirkének párja nincsen, különösen, ha bejárja az illata az egész lakást. Adj neki legalább kilencven percet a sütőben, utána pedig élvezd a puha, omlós csirkefalatokat!

Saját húslevest főzni: ez nem csak a nagyszüleid kiváltsága, hogy isteni húsleveseket főzzenek! Remekül felhasználhatod benne a megmaradt húsokat, sok-sok zöldséggel, hosszan főzve isteni. Ha nem fogy el az egész, alaplének isteni lesz, később nagy hasznát veszed majd.

Rizsfőzés: sokak szerint nem kell feltétlen olajon előpirítani a rizst! Elég, ha hideg vízben szépen átöblíted, és lefedve, 15 percen keresztül főzöd - a puha végeredmény garantált, barna rizsnél számolj kicsivel több idővel. Ha viszont tutira pergőt szeretnél, a pirítást se hagyd ki!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via TheSpruceeats

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!