7 kedvenc borkorcsolyánk

Bora válogatja, hogy milyen borkorcsolya illik hozzá, mi emeli ki a zamatát, és mi nyomja el az ízét. Mi ezért azt válogattuk ki, hogy melyik nedűhöz mit falatozz, vagy mit kínálj a vendégeidnek!

Kiflis, kenyérdarabkás, sajtkockás, fogpiszkálós: a „takarékos” pincészetek és háztartások kóstolóinak velejárója. Az igazán komoly szakemberek számára rendezett kóstolások alkalmával ugyanakkor minél kevesebb ízt felvonultató falatokat kínálnak, hogy ne interferáljanak (ne oltsák ki vagy erősítsék) a borok ízével, illatával. Az egyes tételek között semlegesítő szerepük van. Ha nem vagyunk biztosak a hely minőségében, nézzük meg, nem használt-e a fogpiszkáló, illetve van-e harapásnyom egyik-másik kiflin.

Borhoz is korcsolyát >>

Leveles sütis, pogácsás: a sós aprósütemények szintén a költséghatékony és/vagy profi(nak tűnő) megoldások közé tartoznak. Ez esetben sem árt az elővigyázatosság: ejtsünk például egy sütit félmagasról egy üres pohárba. Ha széttörik a pohár, távozzunk.

Szedres mille-feuille

A NL Café szerint ez a franciák legszexibb sütije! Nos, hát  mindenki maga ítélje meg, hogy ez valóban igaz-e, az biztos, a látványa csodás, és az íze... hmmm! A mille-feuille ...

Szilvás tortácskák

Az ősz színei a legszebbek. Minden zöldség és gyümölcs bátran előbújik, és megmutatja valódi arcát, már nem égetik meg a napsugarak. Az egyik ilyen legszebb a szilva. Készítsünk ...

Eper "lasagne"

Ezt a receptet a Dining Guide receptversenyére készítettem. Már fenn van az oldalon, eddig 3 értékelés alapján 2 pontot kapott, ami "lefordítva" szöveges értékelésre azt jelenti, hogy ...

Gyors lekváros levél

Valamelyik nap dráma történt, megváltoztatták a lekváros levél lekvárját annál a pékségnél, ahol venni szoktuk. Junior nagyon zokon vette a dolgot. :) Mit volt mit tenni, elárultam, ...

Káposztás táska vagy rolád

Nagyon szeretjük a káposztával készített édességeket. Most itt éppen olcsó a káposzta, és a piacon vettem egy nagy fej káposztát. Kicsit sok is lett a megdinsztelt káposztából, ...

Még több leveles sütiért kattints ide! >>

Pazar pogácsákat itt találsz >>

Magyar trikolór: kolbász, sonka, fehér kenyér, zöldpaprika, ilyen-olyan „magyaros hidegtálat” már mindannyian ettünk. Persze akkor a legjobb, ha a gazda saját kolbászát, sonkáját, paprikáját, liptói túróját stb. adja saját bora mellé. A képzeletbeli tálon akármi lehet, ami passzol, idényzöldségek és gyümölcsök, házi készítésű sajtok, lekvár, persze a jóféle húsnemű mellett, ahogy az dukál. Ne essünk kétségbe, ha egy ilyen trakta esetében már a második tételnél felborul a mit-mihez-együnk-igyünk rendje és Bacchust véljük felfedezni az asztaltársaságban: jó úton járunk. Azért, ha védőgázas gépsonka-csomagolást találunk a konyhában dugóhúzóért matatva, kérdezzünk rá háziéknál.

Sajt a tálon: a magyar ébredő sajtnemzet. Oly kedvelt ipari sajtjaink fogyasztását, ha tehetjük, cseréljük fel ezért minél többször kézműves vagy házi készítésű sajtokkal borfogyasztáskor is, ezzel nemcsak támogatunk, hanem magunkkal is jót teszünk. Ha egy sajt beszél, gyanút még ne fogjunk, de válaszoljunk neki.

Meleg ételek: álláspontunk szerint kis mennyiségben (falat, csésze stb.) minden finom meleg étel borkorcsolya, nagy mennyiségben pedig egy potenciális borvacsora egyik fogása. Minden ételhez van pompás bor és fordítva. És mindig van pillanat.

Al tippje: E kategóriában kedvencem egy tokaji borász házi készítésű füstölt libamája aszúmazsolával egy kevés zsiradékban kisütve, aszúesszenciával locsolva, a borász lányának készítésében, hajnali kettőkor, valahol Tokajban.

Sütemények: alapvetően édes és desszertborokhoz ajánlott fogyasztani, de például egy csokoládés-chilis kocka száraz vörösért kiált.

Chilis csoki-álom

Ki kellett próbálnom a chilit végre a csokival. Alapjában véve csokikrémnek indul, de kiválóan süthető is. Ekkor lehet egy kicsit ragacsosabbra hagyni a belsejét is.

Pezsgőzéshez: minden, amit az interneten találunk a friss gyümölcstől a tejfölös-blinis kaviárig és a Belon-osztrigáig bezárólag. Kedvenc pezsgőkorcsolyámat Amszterdamban láttam egy kiállításon, ahol a Royal Dutch Caviar nett hostesse az öltönyös látogatósereg tagjainak kézfejére csapott egy arany kiskanálnyi belugát, és azt onnan kellett felnyalni.

Tények és tévhitek a pezsgőről >>

+1: tilos nem enni valamit a borhoz. S ahogyan minden pillanathoz van bor, úgy minden borhoz van borkorcsolya. Az olcsó, műanyagból készült, a szőlő lelkét megbecstelenítő kísérőket hanyagoljuk, inkább vegyünk kevesebbet valami jóból.

Italszeretettel: Al

Italkorcsolya, kísérők is jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cannoli pisztáciával

Szicília és az olasz kultúra egyik legfinomabb és legjellemzőbb édessége, isteni tipikus pisztácia szórattal a végén :). Megéri valami különlegeset is kipróbálni az ünnepi ...

Tepertőkrém villámgyorsan

Ha szeretitek a tepertőt és a tepertőkrémes dolgokat, akkor készítsetek házi tepertőkrémet 5 perc alatt. Alig pár dolog kell csak hozzá, a jó minőségű tepertő (legyen az kacsa, liba ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...