Borhoz is korcsolyát!

Borhoz borkorcsolya dukál! Ha már egyszer belekezdtünk az italkorcsolyázásba, nem mehetünk el szó nélkül a legnépszerűbb magyar nedűkhöz illő rágcsálnivalók mellett sem.

Bor és párja

Kiváló alkalom a kulturált alkoholfogyasztásra egy borkóstoló, látogatás egy borbárban vagy a borok végiggondolt otthoni fogyasztása jó hangulat és barátok jelenlétében.

Ezeken az alkalmakon általában egy széles – a könnyű, száraz fehértől a vörösökön akár a desszertborokig terjedő – skála lelkiismeretes végigkóstolását szoktuk érteni Magyarországon, hála kivételes fajta- és termőterületi változatosságunknak: 22 eltérő adottságú és még számos szunnyadó borvidék csupán 93 000 négyzetkilométeren! Nem hiába mondják: magyar bor mindenkor.

Tekinthetjük ezen alkalmakat borkorcsolyázás szempontjából tipikusnak? Minden bizonnyal.

Borkóstolón alap, ha van sós és leveles süti, pogácsa, még alapabban kenyér, kiflikarika, sajtkocka, esetleg fogpiszkáló is. Innen a határ a csillagos ég a prémium borvacsorákig, ahol értelemszerűen a borkorcsolya fogalma is fine cuisine ételsor-kompozícióvá nemesedik és legalább olyan fontos, mint a hozzá/mellé/vele kínált nedű maga.

Fontos, hogy bármilyen borhoz akkor jó az étel, ha emeli karakterét, jobban érthetővé teszi ízvilágát, pestiesen: passzol. Ezért száraz fehérhez és nehéz vöröshöz, mézédes tokaji aszúhoz éppúgy más és más falat étel illik. A bor termőhelyéről származó ételek, alapanyagok előnyt élveznek.

Italkorcsolya, kísérők is jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?