Borhoz is korcsolyát!

Borhoz borkorcsolya dukál! Ha már egyszer belekezdtünk az italkorcsolyázásba, nem mehetünk el szó nélkül a legnépszerűbb magyar nedűkhöz illő rágcsálnivalók mellett sem.

Bor és párja

Kiváló alkalom a kulturált alkoholfogyasztásra egy borkóstoló, látogatás egy borbárban vagy a borok végiggondolt otthoni fogyasztása jó hangulat és barátok jelenlétében.

Ezeken az alkalmakon általában egy széles – a könnyű, száraz fehértől a vörösökön akár a desszertborokig terjedő – skála lelkiismeretes végigkóstolását szoktuk érteni Magyarországon, hála kivételes fajta- és termőterületi változatosságunknak: 22 eltérő adottságú és még számos szunnyadó borvidék csupán 93 000 négyzetkilométeren! Nem hiába mondják: magyar bor mindenkor.

Tekinthetjük ezen alkalmakat borkorcsolyázás szempontjából tipikusnak? Minden bizonnyal.

Borkóstolón alap, ha van sós és leveles süti, pogácsa, még alapabban kenyér, kiflikarika, sajtkocka, esetleg fogpiszkáló is. Innen a határ a csillagos ég a prémium borvacsorákig, ahol értelemszerűen a borkorcsolya fogalma is fine cuisine ételsor-kompozícióvá nemesedik és legalább olyan fontos, mint a hozzá/mellé/vele kínált nedű maga.

Fontos, hogy bármilyen borhoz akkor jó az étel, ha emeli karakterét, jobban érthetővé teszi ízvilágát, pestiesen: passzol. Ezért száraz fehérhez és nehéz vöröshöz, mézédes tokaji aszúhoz éppúgy más és más falat étel illik. A bor termőhelyéről származó ételek, alapanyagok előnyt élveznek.

Italkorcsolya, kísérők is jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...