6 étel és ital, ami alattomosan vonja el a vizet a testedből

Egész évben fontos a megfelelő hidratáltság, de nyáron még inkább figyelmet kell fordítani rá. Az alábbi 6 étel és ital észrevétlenül dehidratál, ezért érdemes tudatosan fogyasztani őket.

Az emberi test 70%-át víz alkotja, ezért pótlása rendkívül fontos a szervezet működése szempontjából, különösen a forró nyári hónapok alatt. Csak hogy néhányat említsünk a megfelelő hidratáltság előnyei közül: segít a testhőmérséklet szabályozásában és az ízületek működésében, de a hangulatra, a mentális egészségre és az általános jó közérzetre is hatással van. A kiszáradás ezzel szemben fokozhatja a fejfájást, és az elegendő víz hiánya a testben hatással lehet a megismerésre, az észlelésre és az energiaszintre.

Az emberi test 70%-át víz alkotja, ezért pótlása rendkívül fontos a szervezet működése szempontjából

Míg számos olyan étel van, ami hidratál – különösen nyáron, amikor a szezonális zöldségek, gyümölcsök rengeteg folyadékot tartalmaznak – , de vannak olyanok is, amelyek éppen ellenünk dolgoznak. 6 dehidratáló ételt és italt hoztunk, melyet érdemes teljesen kiiktatni a mindennapjaidból, vagy odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra mellettük.

Szénsavas üdítők

Lényegében az üdítők folyékony cukorbombák – és a hozzáadott cukor hatása a hidratáltsági szintedre minden, csak nem pozitív. Túl sok cukor fogyasztása esetén megnő a vér cukorkoncentrációja, a magas vércukorszint pedig kiszáradáshoz vezethet. Ezért, ha valami savasra vágynál, az üdítők helyett inkább igyál egyszerű szódát. Hogy ne legyen olyan unalmas, egy kis citrommal, lime-mal, narancssal is felturbózhatod.

Érdemes észben tartani, hogy az üdítőkön kívül más ételek és italok hozzáadottcukor-tartalma is megemeli a vércukorszintet, ami kiszáradáshoz vezethet.

Koffeintartalmú italok

A kávé, az energiaitalok és más koffeintartalmú folyadékok a koffein miatt fokozott vizeletürítést okozhatnak, ami szintén dehidratáltsághoz vezet. Ügyelj, hogy ne fogyaszd ezeket túl nagy mennyiségben, különösen nyáron: napi 400 milligramm koffein a napi maximálisan ajánlott mennyiség.

Az energiaitalok azonban még ennél is károsabbak lehetnek. Bizonyos fajták akár 200 milligramm nátriumot is tartalmazhatnak, a túl sok nátrium kizökkenti a testet és a veséket a normál működésből, illetve kiszáradást okozhat.

Az energiaitalok így nátrium- és a koffeintartalmuk miatt kettős veszélyt jelentenek, tehát ajánlott elkerülni őket.

Magas fehérjetartalmú diéták

Bármennyire is szükségünk van fehérjére az étrendünkben, ha túlzásba viszed a fehérjefogyasztást, az problémákhoz vezethet, így hozzájárulhat a kiszáradáshoz. Amennyiben több fehérjét fogyasztasz, mindenképp érdemes ezt plusz folyadékbevitellel kompenzálni a kiszáradás megelőzése érdekében. Meg kell jegyeznünk, hogy a fehérjeszükséglet személyenként változik, és az életkortól, nemtől és aktivitási szinttől függ, ezért érdemes kezelőorvossal vagy szakemberrel egyeztetni az ideális napi bevitelt, amely a legjobban támogatja tested és céljaid elérését. Ha úgy döntesz, hogy növeled a fehérjebevitelt, bővítsd hidratáló ételekkel az étrendedet, például salátával, uborkával, görögdinnyével, paradicsommal.

Savanyúság

A savanyúság ugyan tápláló étel, mégis jó, ha tudod, hogy bizony szintén hozzájárul a kiszáradáshoz a sótartalma miatt. Akár szendvicsbe vagy főétel mellé eszed, válassz édes savanyúságot, vagy olyat, ami adagonként 50-70 milligramm nátriumot tartalmaz. Emellett azzal is tehetsz a dehidratáltság ellen ilyen esetekben, ha magas folyadéktartalmú ételekkel párosítod, illetve odafigyelsz arra, hogy elegendő vizet igyál.

Szójaszósz

Egy másik étel, amiről könnyű elfelejteni, hogy magas a sótartalma, az a szójaszósz. A sushi mellett számos öntetben felbukkan ez a sötétbarna szósz, amivel, ha nem vigyázol, könnyen elérheted a napi sóadagodat. A só pedig, ahogy arról már szó volt, jelentősen hozzájárul a vízvesztéshez.

Spárga

A spárgától bizony nemcsak hogy a vizeleted illata változik meg, de még gyakrabban is kell majd miatta elvonulnod. Ez a West Indian Medical Journalban megjelent tanulmány szerint az aszpargin nevű aminosav miatt van, ennek hatására ugyanis a szervezetben víz szabadul fel. Persze a spárgaevést emiatt nem kell abbahagyni, hiszen remek rost- és antioxidánsforrás, csak figyelni kell a folyadékpótlásra. Vesekő esetén azonban nem ajánlott a fogyasztása.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek