Így szokhatsz le a koffeinről a leghatékonyabban

Kevesebb fejfájás, ingerlékenység és fáradtság - ezekkel a tippekkel tényleg sikerülhet lejönnöd a szerről.

Kis mennyiségben a koffein egészséges is lehet: ha kávéval vagy teával viszed be, antioxidánsokat is iszol, és hosszú távon csökkentheted a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Csakhogy nagyon nehéz megtalálni, mi az a bizonyos egészséges mennyiség. Ha úgy érzed, hogy túl sokat fogyasztasz, ingerlékeny vagy, remeg a kezed, vagy szapora a szívverésed, esetleg egy-két csésze kávé nélkül még emberként viselkedni is nehezedre esik, itt az ideje, hogy visszavegyél egy kicsit a fogyasztásból. Az alábbi négy tippel ez sikerülhet.

1. Ne kezdj bele teljes megvonással!

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, az az, hogy egészen egyszerűen nem iszol több koffeint. Ha azonnal és teljesen megvonod a szervezetedtől az adagot, elvonási tüneteid lehetnek, méghozzá kifejezetten kellemetlenek: fejfájás, idegesség, ingerlékenység, a koncentrációs készség elvesztése, folyamatos fáradtság. A tünetek mindenkinél mások, de valószínűleg jelentkeznek, ha hirtelen hagyod el a koffeint.

2. Hetekben gondolkozz!

Ne naponta akard megváltani a világot, inkább hétről hétre csökkents a koffeinadagodon. Ha egyik héten például 14 kávét ittál, akkor a következőn már csak 10-et igyál, és így tovább. Nagyjából a 25 százalékos csökkentés lenne az ideális, ezt már képes a tested viszonylag probléma nélkül elviselni.

3. Egyél több fehérjét!

Kutatások bebizonyították, hogy jobban és többet alszol, ha kevesebb szénhidrátot és több fehérjét fogyasztasz összességében. Ha pedig jól alszol, kevésbé fog hiányozni a koffein, nem akarsz majd minden nap a harmadik vagy negyedik csésze után nyúlni.

Receptajánló:

4. Változtass a rituáléidon!

Sokan nem is azért isznak kávét, mert annyira álmosak, hanem egyfajta rituálénak számít náluk a reggeli vagy kora délutáni órákban. Találj magadnak más és jobb szokásokat, a kávé helyett például menj el sétálni, vagy igyál egy óriási pohár citromos vizet, esetleg egyél egy kis gyümölcsöt! Ha helyettesíted valamivel a kávéivást, lehet, hogy nem is igazán fog hiányozni.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.