Ezért ne vidd túlzásba a fehérjebevitelt

A fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, de ha túlzásba viszed a fogyasztását, káros is lehet.

Úgy tűnik, napjainkban a fehérje lett a legnépszerűbb makrotápanyag: ha végigmész a szupermarketek sorai között, mindenhol találhatsz extra fehérjével dúsított termékeket – a kenyértől kezdve a kávéig mindenbe belerakják, hogy eladhatóbb legyen. Bár valóban igaz, hogy a fehérje nagyon fontos az egészséges szervezetnek, túlzásba is lehet vinni a fogyasztását, ami már kifejezetten egészségtelen – itt is az arany középút a lényeg.

Ezért ne vidd túlzásba a fehérjebevitelt

Az egészséges emberek napi kalóriaszükségletének 10-35 százalékát kell fedeznie a fehérjének. Az Amerikai Tudományos Akadémia napi 45 grammot adott meg egy egészséges nő, és napi 52 grammot egy egészséges férfi számára. Ez a minimum, amit el kellene fogyasztanunk, és ennél pontosabb testsúlykilogrammonként számolni: a legalsó határ a 0,8 gramm per kiló, de aktív életet élőknek, rendszeresen sportolóknak 1,2 – 2,5 gramm is jól jöhet testsúlykilogrammonként. Ennél több azonban már egyértelműen káros, és az alábbi egészségügyi problémákat vonhatja maga után.

Kellemetlen lehelet

A megemelkedett fehérjefogyasztás általában a csökkent szénhidrátfogyasztással jár együtt, legalább is diétákban gyakran ezt látjuk. Ha sokáig alacsony a szénhidrátbeviteled, a szervezet a zsírtartalékokhoz nyúl energiáért, ami fogyás szempontjából előnyös lehet, de a ketózis kialakulása miatt a leheleted kellemetlenné válhat. Ez a termelődő ketonok számlájára írható.

Megoldás, ha több szénhidrátot fogyasztasz, és több vizet iszol.

Hízás

Egy spanyol tanulmány szerint a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú diéta eleinte elősegítheti a felesleges kilók leolvadását, de hosszú távon akár súlygyarapodást is okozhat. Azok, akik magas fehérjetartalmú diétát követtek, 90 százalékkal nagyobb valószínűséggel híztak, mint azok, akik kevesebbet ettek ebből a makrotápanyagból. Csak a viszonyítás miatt: testsúlyuk tíz százalékával fogyasztottak többet, mint a kontrollcsoport.

Tönkremennek a vesék

Amikor steaket, csirkemellet vagy bármilyen más izomépítő fehérjeforrást fogyasztunk, egyúttal nitrogént is magunkhoz veszünk, ami a fehérjéket alkotó aminosavakban természetesen előfordul.

Ha normális mennyiségű fehérjét fogyasztasz, akkor a nitrogént természetes módon kiüríted – így nem árt a szervezetednek, nem okoz benne semmi rosszat. De amikor több fehérjét eszel a kelleténél, a veséknek túl kell pörögnie, hogy megszabaduljanak az összes felesleges nitrogéntől. Rövid távon ez nem káros a legtöbb ember számára. De ha hosszú ideig eszed a magas fehérjetartalmú ételeket, előbb-utóbb tönkremehetnek benne a veséid.

Hányinger

Ha túl sok csirkemellet, fehérjeturmixot, tojást, vagy más, magas fehérjetartalmú forrást fogyasztasz, az emésztőenzimek nem tudnak lépést tartani a bevitt fehérjékkel. Ez emésztési zavarokhoz és hányingerhez vezethet. A fehérjebevitel csökkentése enyhítheti a tüneteket.

Forrásunk volt.


Tudj meg még többet az egészséges táplálkozásról:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?