Ezért ne igyatok gyakran energiaitalt!

Leggyakrabban tinédzserek és fiatal felnőttek fogyasztják, de az OÉTI felmérése szerint a 10-14 éves gyermekek egyötöde is rendszeresen iszik energiaitalt.

Az energiaitalok népszerűsége hazánkban sem csökken, bár 1997-ben magas koffeintartalma miatt – vitamintartalma is a határértéken felül volt – az ÁNTSZ betiltotta, de 2000-től ismét forgalomba kerülhettek.

Tények

 • A leggyakrabban és nagyobb mennyiségben a fiatalok – tinédzserek és fiatal felnőttek – fogyasztják. Ijesztő adat, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2010-es felmérése szerint a 10-14 éves gyermekek egyötöde energiaitalt iszik reggelente.
 • Az energiaitalok képesek fokozni a koncentráló- és teljesítőképességet, az ébrenlétet, de ez a hatásuk csak viszonylag rövid ideig tart. Az alvást ezekkel a készítményekkel sem lehet kiváltani, néhány órára plusz energiához juthatunk, de a hatás elmúltával a kimerültség, fáradtság még nagyobb lesz.
 • Az energiaitalok összetevői között leggyakrabban koffein, taurin, cukor, vitaminok (elsősorban B-vitaminok), guarana, ginzeng valamint víz szerepel.
 • A koffein enyhítheti a fáradtság, álmosság tüneteit, fokozhatja a munkaképességet, a szellemi tevékenységet is. A mérsékelt koffeinfogyasztás (napi 130-300 mg) egészséges felnőtteknél általában nem okoz problémát, de 300 mg felett már kézremegés, szorongás, izgatottság, migrén is jelentkezhet. Napi 600 mg fölötti mennyiségnél már koffeintúladagolásról beszélhetünk, a tünetek többek között a hányinger, az émelygés, a hasmenés, a szédülés, a gyakori vizelési inger.
 • Az egyik ismertebb energiaital egy dobozában (250 ml) kb. 80 mg koffein van, míg egy eszpresszó kávé koffeintartalma erősségtől függően 50-175 mg lehet, azaz egy doboz energiaitaltól nem lesz koffein túladagolásunk. Ma már azonban kaphatóak 1,5 literes kiszerelésben is energiaitalok, amit a fogyasztók gyakran egy nap alatt meg is isznak. Ráadásul emellett sokan még kávéznak, kóláznak is, így könnyen túl nagy mennyiségű koffein kerülhet a szervezetükbe. A koffeinhez hozzá lehet szokni, elhagyása elvonási tünetekkel – fejfájás, émelygés, ingerlékenység, csökkent koncentrációs készség – jár, de ezek általában egy hétnél tovább nem tartanak.
 • A taurin, melyet egyébként a szervezetünk is termel, képes növelni a fizikai teljesítőképességet, de nagy mennyiségben hasfájást, rosszullétet, hasmenést is okozhat.
 • Az energiaitalok cukortartalma változó, ez dobozonként 19-38 gramm között jellemző. Az egész napi ajánlott cukormennyiséget könnyen elérhetjük akár 1 doboz elfogyasztásával is. Igaz vannak már cukormentes változatok is, ezek mesterséges édesítőkkel készülnek.
 • A guarana és a ginzeng szintén szellemi és fizikai erőnlétfokozó tulajdonságaik miatt kerülnek be a termékekbe.

Olvasd el!

Védd a szíved e tökéletes salátával!

Milyen veszélyei lehetnek az energiaitalok fogyasztásának?

 1. Szív- és érrendszeri betegséggel élőknek az energiaitalok fogyasztása nem ajánlott, növeli a pulzusszámot, és emelheti a vérnyomást.
 2. Nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására. Fizikai teljesítmény növelésekor, sportoláskor a folyadékszükséglet nő, ha nem pótoljuk (pl. vízzel, és nem energiaitallal), az kiszáradáshoz vezethet.
 3. A fiatalok gyakran „buliitalként”, alkohollal együtt fogyasztják, így kevésbé érzik az alkohol hatását és többet is isznak. A két ital együttesen azonban megnöveli a kiszáradás esélyét, és kevésbé vannak tudatában az alkohol által okozott más állapotnak.
 4. Aki rendszeresen szed gyógyszert, egyeztessen az orvosával, mert az energiaitalok befolyásolhatják a gyógyszerek hatását.
 5. Vesebetegeknek szigorúan kerülni kell az energiaitalok fogyasztását. Nagy mennyiségben egészséges embereknél – gyermekeknél is – megnövelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát.
 6. A rendszeresen fogyasztóknál az italokban található cukor is gondot jelenthet. A fogak romlása, a súlynövekedés, a túlsúly okán kialakuló 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás a lehetséges hosszú távú hatások közé tartozik.
 7. Bár az energiaitalok segítenek az ébren maradásban, ha túl sokat iszunk belőlük alvási problémákat is okozhatnak.
 8. Könnyen hozzá lehet szokni, hiányában elvonási tünetek jelentkezhetnek.

Az energiaitalok mellett itthon is megjelentek a relax, vagy „anti-energy" italok, melyek arra szolgálnak, hogy a felfokozott üzemmódban élők legalább este ki tudjanak kapcsolni, és képesek legyenek aludni. Gyakran azok isszák ezeket az italokat, akik napközben energiaitalok segítségével tartanak lépést hektikus életük kihívásaival. Talán érdemes elgondolkodni, hogy tényleg szükség van-e rájuk.

Összességében az látszik, hogy az energiaitalok mértékletes fogyasztása egészséges felnőtteknél általában nem okoz panaszt, de mint sok más esetben, itt is érvényes, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott.

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek