Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valóban vastagbélrákot okoznak a szénsavas üdítőitalok? Friss kutatási eredmények

Napi egy doboz üdítőital hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez - derül ki egy friss amerikai kutatásból.

A Science c. folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint a rendszeres üdítőital-fogyasztás hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez.

Közismert, hogy mára a túlsúly, az elhízás világméretű problémákat okoz. A kialakult járványszerű helyzet hátterében elsősorban az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. Tudományosan bizonyított, hogy az elhízás önmagában kockázati tényezője egyes daganatos megbetegedéseknek, közöttük a vastagbélráknak is.

A fogyasztói társadalmak virágzásával törtek előtérbe az üdítőitalok is, amelyek egy része ma már kapható hozzáadottcukor-mentes formában is, de a piacot még ma is a hozzáadott cukrot is tartalmazó termékek uralják. Az élelmiszeriparban gyakran különféle, pl. kukoricából készült, glükózt és fruktózt tartalmazó szirupokkal édesítik ezeket a termékeket.

A new yorki Weill Cornell Medicine intézet kutatói daganatos megbetegedésekre hajlamos, de nem elhízott egereken vizsgálták az üdítőitalok édesítésénél gyakran használt, ún. magas fruktóztartalmú (HFCS) kukoricaszirup rendszeres fogyasztásának hatását. Az egerek 8 héten át, napi szinten fogyasztottak kukoricaszirupot. Az egerek olyan mennyiségű kukoricaszirupot fogyasztottak, ami egy doboznyi üdítőitalnak felel meg egy felnőtt ember esetében. A kísérlet során kiderült, hogy a szirupban található fruktóz a lebontását követően fokozta a daganatos sejtek növekedésének ütemét illetve kedvezőtlen hatással volt a daganat stádiumának súlyosságára.

Természetesen annak érdekében, hogy pontosan megismerhessük, milyen hatással van a HFCS az emberi szervezetre további, hosszú távú kutatások szükségesek. Az azonban biztos, hogy az egészségtelen táplálkozás, a rendszeres, napi szintű cukorfogyasztás (akár pl. az üdítőitalokban található „rejtett” cukor formájában) jelentős mértékben hozzájárul egészségi állapotunk romlásához, a túlsúlyhoz, az elhízáshoz, az ún. metabolikus szindróma kialakuláshoz és egyes a daganatos betegségek kialakulásához is. A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy alkalmanként ne lehetne cukrot vagy cukrot tartalmazó üdítőitalokat fogyasztani, a lényeg a mennyiségen, a gyakoriságon és a mértéken van.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!