„Spárgaiskola” kezdőknek és haladóknak

Ha eddig nem merted leemelni a spárgát a standról, jó helyen jársz, de akkor is, ha egyszerűen csak többet szeretnél megtudni a zöldségek királyáról. „Spárgaiskola” itt!

Vásárlás –vizsgáld meg!

A friss, lédús, jó minőségű spárga beszerzése már félsiker. De honnan tudjuk, hogy roppanós, feszes, kiváló zöldséggel van-e dolgunk? Könnyen ellenőrizhetjük a spárga frissességét: ha a szár végét benyomva lé folyik ki, akkor nyugodt szívvel a kosarunkba tehetjük.

Ne tároljuk sokáig!

Nem érdemes feltankolni spárgából, csak annyit vásároljunk egyszerre, amennyit rögtön felhasználunk, mert nagyon hamar elveszíti frissességét. Ha nem aznap készítjük el a spárgát, tekerjük nedves konyhai papírtörlőbe, és felfelé állítva tegyük a hűtőszekrénybe. Ajánlatos egy-két napon belül elfogyasztani.

Pucolás– a fehéret másképpen, mint a zöldet

Míg a fehér spárgát mindig pucolnunk kell, a zölddel könnyebb a dolgunk: ezt általában elég csak megmosni, fás végét letörni (nem vágni!) és már készíthetjük is. A fehér spárga hámozását a spárgasíp alatt kb. 2 cm-rel kezdjük, és ami nagyon fontos, hogy lefelé húzzuk a külső rétegeket.

Spárgát rengeteg módon készíthetünk

Párolhatjuk, főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük, de saláta vagy leves főszereplője is lehet:

  • Pároláskor kössük csokorba a szárakat és a spárgasíppal felfelé állítsuk a forró vízbe úgy, hogy a sípokat már ne érje víz (ezeknek elég gőzölődniük).
  • Vastagságtól függően a zöld spárga főzési ideje kb. 10 perc, míg a fehéré valamivel hosszabb, úgy 15 perccel számolhatunk.
  • Párolás után itassuk le a spárgákról a nedvességet konyhai törlőn, és már tálalhatjuk is, pl. klasszikusan, hollandi mártással.

NoSalty-tipp: A főzővízhez adott só, kevés cukor, némi vaj és egy kis citromlé még ízletesebbé teszi a végeredményt.

Még több spárgarecept itt >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek