A sok szénsavas üdítő hazavághatja az immunrendszeredet

Az teljesen tiszta, hogy a szénsavas, cukros üdítők nem tesznek túl jót a szervezetnek, de azt már kevesebben tudják, hogy ezek az italok még az immunrendszert is szabotálhatják – ez pedig egy globális járványhelyzetben kifejezetten hátrány lehet.

Mivel az üdítők nagy része nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaz, és a cukorról tudjuk, hogy az immunrendszer nagy ellensége, annyira nem kellene meglepetésként érnie minket, hogy ezek az italok szabotálják a szervezet védekezőképességét. Az alábbi öt ok jól mutatja, miért rossz ötlet az, ha rendszeresen fogyasztasz cukros, szénsavas üdítőket.

Táplálja a rossz baktériumokat

Már egy dobozos, cukros kóla (nagyjából 3,3 deciliter) 39 gramm cukrot tartalmaz, a cukorról pedig köztudott, hogy tökéletes tenyésztelepe a rossz baktériumoknak. Kis mennyiségben fogyasztva nincs vele nagy baj, de ha rendszeresen napi több doboznyi ilyen üdítőt iszol, már lehetnek következményei. A cukor az immunrendszert is visszatartja, pontosan ezért: segít a rossz baktériumoknak túlszaporodni, és elnyomja azokat a sejteket, amelyek ezeket a baktériumokat szabályoznák. Szakértők szerint a heti egy dobozos kóla lenne az a maximális mennyiség, amit még biztonsággal fogyaszthatsz.

A cukros italok gyakori fogyasztása csökkenti az inzulinérzékenységedet

Fogékonyabbá tesz a fertőzésekre

Az üdítőben található cukor befolyásolja az immunrendszer legfontosabb sejtjeinek, a fehérvérsejteknek a munkáját, amelyek a fertőzések távoltartásában játszanak komoly szerepet. A cukros italok fogyasztása különösen a 2-es típusú cukorbetegek számára lehet veszélyes pontosan az előbb leírt hatások miatt, mivel ők már egyébként is sokkal fogékonyabbak az egészségügyi problémákra.

Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét

Az előző pontban taglaltuk, hogy 2-es típusú cukorbetegséggel miért nem ajánlott a rendszeres üdítőfogyasztás, de azt is érdemes tudni, hogy ha sok ilyen italt iszol, drámaian megnőhet az esélye, hogy nálad is kialakul a kóros állapot. A cukros italok gyakori fogyasztása csökkenti az inzulinérzékenységedet, ami óriási rizikófaktor a cukorbetegségre. Az üdítők elhagyásán kívül a zsíros ételeket is érdemes lehet limitálni az étrendben a kockázat minimalizálása érdekében.

Gyulladást okoz a szervezetben

A rengeteg cukor ezekben az üdítőkben állandó gyulladást hozhat létre a szervezetben, ami nemcsak az immunrendszeredet gyengíti, de a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is komolyan megnöveli. Egy kutatás kimutatta, hogy a rendszeres cukrosüdítő-fogyasztók szervezetében több volt a húgysav azokhoz képest, akik cukormentes üdítőt, vizet vagy tejet fogyasztottak, ami szintén gyulladást elősegítő állapot, és még az inzulinrezisztenciára is hajlamosíthatja az embert.

Megnöveli az elhízás esélyét

Talán annyira nem meglepő, de a komolyabb túlsúly az immunrendszer működésére is hatással van. Ugyanennyire egyértelmű lehet, hogy a rendszeres üdítőfogyasztás előbb-utóbb azzal a veszéllyel jár, hogy kórosan elhízhatsz. Az üdítők olyan italok, amelyek „üres kalóriákat” tartalmaznak, azaz nincs semmiféle tápértékük, viszont kalóriában magasak. A túlsúly több szinten kompromittálhatja az immunrendszert, többek között csökkentheti a citokintermelést és megváltoztathatja a limfocitaműködést.


Tanácsok, amelyek segítségével felturbózhatod az immunrendszeredet:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek