3+1 tipp, hogy télen is tartani tudd a diétádat!

Télen a legnehezebb tartani a diétánkat: nem kívánjuk a salátákat, alig van gyümölcs a pultokon, és az étvágyunk is jóval nagyobb, mint a nyári melegben. Hogyan csináljuk jól?

Valóban "muszáj" súlyos kilókkal gazdagodnunk minden télen, hogy aztán tavasszal erőnkön felül próbáljuk meg az első melegebb napsugarakat megelőzve lefaragni azokat? Vajon miért olyan nehéz tartani a diétát télen?

Rendszeresen sportoló dietetikusként azt gondolom - és klienseimnek is ezt mondom - hogy az nem élettel összeegyeztethetetlen, ha 2-3 kg-t (hangsúlyozom kettő-három kilót!) magunkra gyűjtünk a hidegebb időszakban, de fontos, hogy ebből azért ne legyen 5-10. Bizony, még az ünnepek alatt sem!

Ha étrendünkben néhány étel helyett olyanokat illesztünk be, amelyek jobban esnek a hidegben, mégis egészségesek, sokat tehetünk a testtömegünk megtartásáért. Mutatok néhány példát!

1. Saláta helyett főzelék

A nyári kánikulában üdítő ebéd egy színes saláta egy kis balzsamecettel és olívaolajjal ízesítve, például egy szelet fűszeres csirkemellel, de decemberben-januárban valahogy egy ilyen fogás nem csúszik annyira. A jó hír, hogy nem csak friss saláta formájában növelheted zöldségfogyasztásodat, hanem tökéletes választás lehet bármilyen főzelék is - csak arra kell figyelned, hogy hogyan sűríted. Használj joghurtot tejföl helyett, liszt helyett pedig sűrítsd saját anyagával, ahogyan gyermekednek is készítenéd. Nyugodtan párosíts különféle főzelékféléket is, ne ragadj le a klasszikus menza-megoldásoknál!

2. Uzsonnára egy tartalmasabb zöldségleves?

Tudom, furcsa ötletnek tűnik, de amikor csak néhány falatra van szükségünk, nyáron gyakran indulunk a hűtő felé, télen viszont jobban csúszik bármi, ami meleg. Ekkor készítsünk bátran zöldséglevest! A lényeg, hogy ne sajnáljuk a zöldségeket, így könnyen kiválthatók a magas sótartalmú ételízesítők is, igazán ízletes, akár édes fogást ehetünk. Ha inkább vacsorára illesztenénk be, gazdagítsuk levesünket némi fehérjével, például csurgatott tojással, főtt csirkemellel. A cérnametélttel azért óvatosan!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

3. Gyümölcsök helyett/mellett diófélék

A nagy hidegekben sajnos közel sincs olyan választék a gyümölcsök terén, nehéz kilépni az alma-narancs-kiwi triumvirátusból. Főleg akkor vagyunk nehéz helyzetben, ha próbálunk helyi termékeket beszerezni. Persze télen is fontos a napi 40-50 dkg zöldség- és gyümölcsbevitel, de ilyenkor talán még nagyobb hangsúlyt kapnak a diófélék, különösen az adventi időszakban- illetve amikor a gyerkőcök Mikulás zacskóinak maradékát próbáljuk meg elpusztítani. Bizony, még egy súlycsökkentő diéta során is helye van ezeknek a magvaknak napjainkban, de fontos, hogy egy kis maréknál azért ne egyszerre fogyasszunk többet.

+1. Zabkása helyett… na jó, még egy kis zabkása

Sokunk kedvencét, a zabkását számtalan változatban elkészítheted. Bár az én személyes favoritom az őszibarackos megoldás tejben főzve, ezt mostanában érthető okokból mellőzöm, de a téli változatok között is találhatunk pár kedvünkre valót. Ki ne ismerné a klasszikus almás-fahéjas zabkását, de javaslom, próbáld ki a narancsos, vagy pomelos változatot, de kókuszchipsszel sem utolsó megoldás, különösen kókusztejjel készítve.

Látjátok, nem is annyira nehéz az egészséges életmód még télen sem, csak legyetek körültekintőek, törekedjetek a változatosságra. Jó étvágyat a téli falatokhoz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?