Nosalty Logó

Zserbó Narancshéj konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
KösziAnyu
Zserbó Narancshéj konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1316 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 7889 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 423 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    81.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    632.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    317 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    554 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 1316 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.7 g

Zsír

  • Összesen
    490.3 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    183 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    197 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3794.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    256 mg
  • Kálcium
    629 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    641 mg
  • Foszfor
    1904 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    793.4 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3532 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    381 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    516 micro
  • Kolin:
    517 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3324 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2484 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 7889 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 423 Kcal

Hozzávalók

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztalapokhoz

  1. A zserbó tésztájához a hozzávalókat összedolgozzuk és letakarva fél órát pihentetjük.
  2. A tésztát 3 részre osztjuk és egészen vékony lapokká nyújtjuk (figyeljünk rá, hogy a tésztarétegek majd mindig kitöltsék a tepsit). Az első lapot a nyújtófa segítségével átgörgetjük a tepsibe (előzőleg nem kell a tepsit kivajazni, sütőpapír sem kell). Egyenletesen megkenjük baracklekvárral, a porcukros dióval, majd óvatosan ráfektetjük a második tésztalapot. Ezt alaposan lenyomkodjuk, és megszurkájuk villával. Ezután jöhet egy újabb baracklekvár és dióréteg, végül a harmadik tésztalap. Szintén alaposan lenyomkodjuk és megszurkáljuk.
  3. Előmelegített sütőben, 190 fokon aranybarnára sütjük.
  4. Ha megsült, félretesszük hűlni és elkészítjük rá a csokimázat. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett folyóssá alakítjuk a tojást a kakaóporral és a kristálycukorral. Mikor elolvadt benne a cukor, és az egész kellőképpen felforrósodott, félretesszük és felolvasztjuk benne a margarint. Konyhai ecset segítségével bőven megkenjük a zserbó tetejét.
  5. Állni hagyjuk lehetőleg 1-2 napig, utána rombusz alakúra vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4191
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

KösziAnyu 23 recept

Sokféle zserbót kóstoltam már, de valahogy a nagymamám hagyományos zserbójánál nem ettem még finomabbat. Szerencsére a receptet megörököltük tőle, így mi is el tudjuk készíteni minden évben, Karácsony tájékán. A csokimázat is még a mamám kísérletezte ki, így született meg a tökéletes zserbó receptje. Nekem minden évben gasztroélmény! :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia Narancshéj! Kérdezni szeretném, hogy a 60 dkg liszthez nem sok a 30 dkg zsíradék? És miért nem kell kizsírozni a tepsit? Nem ragad le a tésztád? El?re is kösz a választ Vali

KösziAnyu

Kedves Nemesvali! Nem sok a zsiradék, mert kell, hogy összefogja valami a tésztát - csak 1 tojás kell bele és a többi "nedves" alapanyagból (felfuttatott éleszt?, tejföl) sem sok. Kizsírozni is éppen azért nem kell a tepsit, mert a tésztában lév? 30 dkg zsiradék miatt még akkor sem ragad le a zserbónk, ha szánt szándékkal el akarjuk rontani! :)) Remélem tudtam segíteni! Üdv: Narancshéj

Törölt felhasználó

Három laphoz sok a zsiradék is meg a liszt mennyiség is ....persze csak akkor ha igazán jó zserbót akartok enni...

KösziAnyu

Kedves Kiss Lászlóné! Ez egy többszörösen kipróbált recept, a családom, népes rokonságom, ismer?seim és barátaim szerint hibája nincs! :) Aki nem hiszi, próbálja ki! Ez az én drága Nagymamám receptje, és ha valaki, ? aztán tudott igazán jókat alkotni a konyhában...összegy?jtött receptjei szerencsére megmaradtak nekünk, és én ezeket örömmel és büszkeséggel osztom meg másokkal. Természetesen senkinek sem kötelez? kipróbálnia, szerencsére akad még pár remek zserbó recept itt az oldalon. :) Üdv: Narancshéj

Törölt felhasználó

Én sem most kezdtem a sütögetést,évente kb.120 tepsivel sütök .Az én zserbó receptem is még a nagymamám sütis könyvéb?l való.amivel mindig sikert aratok( én is nagymama vagyok már)egyébként is az igazi zserbó 4 lapos ,amihez elég 45dkg liszt és 20dkg zsír ,ugyanis a tojás tartja össze a tésztát.Én így csinálom, nálunk és ismer?seim ,barátaim között ez a tuti!!!!! Üdv: Kissné

KösziAnyu

Kedves Kiss Lászlóné! Biztos vagyok benne, hogy az Ön zserbója is nagyon finom! Szerintem ahány ház, annyi szokás és mindenki úgy készíti, ahogy neki tetszik. Attól, hogy az én ismeretségi körömben e recept alapján készítjük a zserbót, más még készítheti teljesen máshogy. Ez az oldal éppen azért is jó, hogy megoszthatjuk másokkal, mi hogyan készítünk el hagyományos ételeket és mindenki kedve szerint válogathat ezek között. Én nem er?szakoskodom senkivel, hogy készítse el ezt a változatot, akinek tetszik, úgyis megsüti. :) Üdv: Narancshéj

Törölt felhasználó

Szia Narancshéj!Igazad van, és a vitatkozás elkerülése végett leírom az igazi Gerbeud receptjét:60 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 dl tej, 1,5 dkg éleszt?, csipet só,szódabikarbóna,1/2 dl rum, 10 dkg cukor.A kenéshez kell 1 tojássárgája.

KösziAnyu

Kedves Németh Zsuzsa! Köszönöm szépen az eredeti receptet! Nahát, és rum a zserbóba, ezt sem gondoltam volna (ki fogom próbálni)! :) Üdv: Narancshéj

Zsuzsamama56

Kedves Narancshéj, örülök, hogy segítettem, hisz azért vagyunk, hogy egymástól is tanuljunk.Sajnos én nem tudok erre a közösségire feltölteni recepteket, mert valami program hiányos a gépemen.Annyira sajnálom, hogy nem engedi a szakács elfogadást,pedig lenne mit átadnom.Szívélyes üdvözlettel, és szép hétvégét!

Hozzávalók

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.