r
Nosalty Logó

Zserbó Narancshéj konyhájából

KösziAnyu
Zserbó Narancshéj konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

1316
Kalória
19.6g
Fehérje
132.2g
Szénhidrát
81.7g
Zsír
57.8g
Víz
67.9g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
41.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1316 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 7889 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 423 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    81.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    632.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    317 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    132.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    554 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 1316 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.7 g

Zsír

  • Összesen
    490.3 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    183 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    197 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3794.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    256 mg
  • Kálcium
    629 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    641 mg
  • Foszfor
    1904 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    793.4 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    346.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3532 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    381 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    516 micro
  • Kolin:
    517 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3324 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2484 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 7889 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 423 kcal

Elkészítés

A tésztalapokhoz

  1. A zserbó tésztájához a hozzávalókat összedolgozzuk és letakarva fél órát pihentetjük.
  2. A tésztát 3 részre osztjuk és egészen vékony lapokká nyújtjuk (figyeljünk rá, hogy a tésztarétegek majd mindig kitöltsék a tepsit). Az első lapot a nyújtófa segítségével átgörgetjük a tepsibe (előzőleg nem kell a tepsit kivajazni, sütőpapír sem kell). Egyenletesen megkenjük baracklekvárral, a porcukros dióval, majd óvatosan ráfektetjük a második tésztalapot. Ezt alaposan lenyomkodjuk, és megszurkájuk villával. Ezután jöhet egy újabb baracklekvár és dióréteg, végül a harmadik tésztalap. Szintén alaposan lenyomkodjuk és megszurkáljuk.
  3. Előmelegített sütőben, 190 fokon aranybarnára sütjük.
  4. Ha megsült, félretesszük hűlni és elkészítjük rá a csokimázat. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett folyóssá alakítjuk a tojást a kakaóporral és a kristálycukorral. Mikor elolvadt benne a cukor, és az egész kellőképpen felforrósodott, félretesszük és felolvasztjuk benne a margarint. Konyhai ecset segítségével bőven megkenjük a zserbó tetejét.
  5. Állni hagyjuk lehetőleg 1-2 napig, utána rombusz alakúra vágva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Tepsi mérete: 30x40

Sokféle zserbót kóstoltam már, de valahogy a nagymamám hagyományos zserbójánál nem ettem még finomabbat. Szerencsére a receptet megörököltük tőle, így mi is el tudjuk készíteni minden évben, Karácsony tájékán. A csokimázat is még a mamám kísérletezte ki, így született meg a tökéletes zserbó receptje. Nekem minden évben gasztroélmény! :)

Nosalty stories

További receptek

Zserbószelet cukormentesen

Ha szeretnénk egy cukormentes alternatívát a zserbóra, amit ráadásul sütni sem kell és még vegán is, akkor itt egy szuper recept! Nem kell izgulni, ízben mennyei lesz.

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...