Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbó Narancshéj konyhájából

Zserbó Narancshéj konyhájából
Zserbó Narancshéj konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokféle zserbót kóstoltam már, de valahogy a nagymamám hagyományos zserbójánál nem ettem még finomabbat. Szerencsére a receptet megörököltük tőle, így mi is el tudjuk készíteni minden évben, Karácsony tájékán. A csokimázat is még a mamám kísérletezte ki, így született meg a tökéletes zserbó receptje. Nekem minden évben gasztroélmény! :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zserbó tésztájához a hozzávalókat összedolgozzuk és letakarva fél órát pihentetjük.
  2. A tésztát 3 részre osztjuk és egészen vékony lapokká nyújtjuk (figyeljünk rá, hogy a tésztarétegek majd mindig kitöltsék a tepsit). Az első lapot a nyújtófa segítségével átgörgetjük a tepsibe (előzőleg nem kell a tepsit kivajazni, sütőpapír sem kell). Egyenletesen megkenjük baracklekvárral, a porcukros dióval, majd óvatosan ráfektetjük a második tésztalapot. Ezt alaposan lenyomkodjuk, és megszurkájuk villával. Ezután jöhet egy újabb baracklekvár és dióréteg, végül a harmadik tésztalap. Szintén alaposan lenyomkodjuk és megszurkáljuk.
  3. Előmelegített sütőben, 190 fokon aranybarnára sütjük.
  4. Ha megsült, félretesszük hűlni és elkészítjük rá a csokimázat. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett folyóssá alakítjuk a tojást a kakaóporral és a kristálycukorral. Mikor elolvadt benne a cukor, és az egész kellőképpen felforrósodott, félretesszük és felolvasztjuk benne a margarint. Konyhai ecset segítségével bőven megkenjük a zserbó tetejét.
  5. Állni hagyjuk lehetőleg 1-2 napig, utána rombusz alakúra vágva tálaljuk.
     
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 063
elküldve: 3
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Narancshéj

Mióta szakács: 2012.10.25.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Nagymamám zserbója, zserbó, diós-lekváros réteges sütemény csokimázzal

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Fri, 2013-01-18 14:45

Kedves Narancshéj, örülök, hogy segítettem, hisz azért vagyunk, hogy egymástól is tanuljunk.Sajnos én nem tudok erre a közösségire feltölteni recepteket, mert valami program hiányos a gépemen.Annyira sajnálom, hogy nem engedi a szakács elfogadást,pedig lenne mit átadnom.Szívélyes üdvözlettel, és szép hétvégét!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-01-17 14:43

Szia Narancshéj!Igazad van, és a vitatkozás elkerülése végett leírom az igazi Gerbeud receptjét:60 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 dl tej, 1,5 dkg élesztő, csipet só,szódabikarbóna,1/2 dl rum, 10 dkg cukor.A kenéshez kell 1 tojássárgája.

annafulop
Narancshéj / annafulop Thu, 2013-01-17 20:06

Kedves Németh Zsuzsa!

Köszönöm szépen az eredeti receptet! Nahát, és rum a zserbóba, ezt sem gondoltam volna (ki fogom próbálni)! :)

Üdv: Narancshéj

Kiss lászlóné
Kiss lászlóné Tue, 2013-01-08 12:33

Én sem most kezdtem a sütögetést,évente kb.120 tepsivel sütök .Az én zserbó receptem is még a nagymamám sütis könyvéből való.amivel mindig sikert aratok( én is nagymama vagyok már)egyébként is az igazi zserbó 4 lapos ,amihez elég 45dkg liszt és 20dkg zsír ,ugyanis a tojás tartja össze a tésztát.Én így csinálom, nálunk és ismerőseim ,barátaim között ez a tuti!!!!!

Üdv:
Kissné

annafulop
Narancshéj / annafulop Tue, 2013-01-08 13:19

Kedves Kiss Lászlóné!

Biztos vagyok benne, hogy az Ön zserbója is nagyon finom! Szerintem ahány ház, annyi szokás és mindenki úgy készíti, ahogy neki tetszik. Attól, hogy az én ismeretségi körömben e recept alapján készítjük a zserbót, más még készítheti teljesen máshogy. Ez az oldal éppen azért is jó, hogy megoszthatjuk másokkal, mi hogyan készítünk el hagyományos ételeket és mindenki kedve szerint válogathat ezek között. Én nem erőszakoskodom senkivel, hogy készítse el ezt a változatot, akinek tetszik, úgyis megsüti. :)

Üdv: Narancshéj

Kiss lászlóné
Kiss lászlóné Sun, 2013-01-06 12:02

Három laphoz sok a zsiradék is meg a liszt mennyiség is ....persze csak akkor ha igazán jó zserbót akartok enni...

annafulop
Narancshéj / annafulop Sun, 2013-01-06 12:52

Kedves Kiss Lászlóné!

Ez egy többszörösen kipróbált recept, a családom, népes rokonságom, ismerőseim és barátaim szerint hibája nincs! :) Aki nem hiszi, próbálja ki! Ez az én drága Nagymamám receptje, és ha valaki, ő aztán tudott igazán jókat alkotni a konyhában...összegyűjtött receptjei szerencsére megmaradtak nekünk, és én ezeket örömmel és büszkeséggel osztom meg másokkal. Természetesen senkinek sem kötelező kipróbálnia, szerencsére akad még pár remek zserbó recept itt az oldalon. :)

Üdv: Narancshéj

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Thu, 2013-01-03 18:45

Szia Narancshéj!
Kérdezni szeretném, hogy a 60 dkg liszthez nem sok a 30 dkg zsíradék? És miért nem kell kizsírozni a tepsit? Nem ragad le a tésztád?
Előre is kösz a választ
Vali

annafulop
Narancshéj / annafulop Fri, 2013-01-04 17:32

Kedves Nemesvali!

Nem sok a zsiradék, mert kell, hogy összefogja valami a tésztát - csak 1 tojás kell bele és a többi "nedves" alapanyagból (felfuttatott élesztő, tejföl) sem sok. Kizsírozni is éppen azért nem kell a tepsit, mert a tésztában lévő 30 dkg zsiradék miatt még akkor sem ragad le a zserbónk, ha szánt szándékkal el akarjuk rontani! :))
Remélem tudtam segíteni!

Üdv: Narancshéj

1311
finomliszt 60 dkg
margarin 30 dkg
cukor 1 ek
tojás 1 db
élesztő 1 dkg
tej 1 dl
cukor 1 csipet
tejföl 4 ek
dió 20 dkg
porcukor 10 dkg
sárgabaracklekvár 20 dkg
tojás 1 db
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 3 dkg
margarin 10 dkg