Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsemlegombóc Kornél konyhájából

Zsemlegombóc Kornél konyhájából
Zsemlegombóc Kornél konyhájából
40 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zsemlegombóc. Ahány ház, annyi féle, van köztük jó is, meg olyan is, amelyik már a főzéskor szétesik, egyszóval mindenféle.

Receptemben egyszerűségre és ízletességre törekszem, ahogy általában mindig. A csavar a főzést követő zsíron való visszapirítás, amitől elkerülhetjük a gombóc héján szokásos felázást.

Sokféle, mártással készülő ételünk kitűnő kiegészítője.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vegák természetesen hagyják ki a szalonnát belőle. Vadashoz, szalontüdőhöz, vadragukhoz ideális köret.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemléket vágjuk fel kb. 1x1-es méretű kockákra, és sütőben pirítsuk őket aranysárgára. Amíg a zsemlekockák pirulnak, vágjuk apró kockákra a szalonnát, a petrezselymet és a hagymát pedig finomra. Serpenyőben kevés zsíron pirítsuk le a szalonnákat, adjuk hozzá a hagymát, amíg aranysárga lesz, végül néhány pillanat erejéig a petrezselymet is. Tegyük keverőtálba a megpirult zsemlekockákat, majd öntsük rá a serpenyőből a szalonnás hagymát.
  2. A tojásokat verjük fel, majd kevés vízzel keverjük össze. Ha a kockák kihűltek öntsük hozzá a vizezett tojást, sózzuk, borsozzuk, majd kevés lisztet hozzáadva gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem kemény az állaga.
  3. Vizes kézzel készítsünk egy gombócot, és lobogó sós vízben főzzük meg próbaként. Ha lágynak érezzük lisztet, ha kissé kemény, akkor kevés vizet adjunk a többi tésztához. Formázzuk meg a gombócokat, és főzzük ki őket.
  4. Ha elkészültünk a főzéssel, serpenyőben kevés zsíron kissé pirítsuk meg őket. Tálaljuk mártásos ételek mellé forrón.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 624
elküldve: 5
receptkönyvben: 158
elkészítve: 22/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsemlegombóc, házi zsemlegombóc, zsemlegombóc köret

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dzsuzsa72
dzsuzsa72 Sat, 2017-04-22 17:27

Jól néz ki, ki fogom próbálni! A 30 dkg liszt mind kell bele? Kicsit mintha soknak tűnne. Köszönöm!

farnadye
farnadye Sun, 2016-05-15 15:05

Életem első finom és gusztusos zsemlegombóca! Kösz a receptet, sokat nőttem a párom szemében:)

kat52
kat52 Wed, 2015-11-25 20:40

Köszi ezt a szuper receptet!Eddig kétszer készítettem zsemlegombócot,de nagyon kemény lett.Ezzel a recepttel nagyon jól sikerült!

LePere
LePere Sun, 2015-05-10 08:38

Nagyon jo.
Eletemben elöször csinàltam gombocot (vadassal volt)
Franciaorszagban nincs zsemle, tehat szikkadt és kiszaradott "bagette" bol csinaltam.
Ami meg a bagettböl maradt, mert sokat csinaltam, azt ledaràltam husdaràloval prézlinek.
Kôszönöm a receptet, komolyan ... nagyon klassz .... több viz kelle bele, de azt érezzûk az összekeverésnél

Edit64
Edit64 Wed, 2014-11-05 21:56

Elkészítettem) Nagyon-nagyon finom lett . Köszönöm )

Doroti13
Doroti / Doroti13 Thu, 2014-09-04 11:56

Szuper jó ez a recept! Ilyen finom zsemlegombócot még nem csináltam :) Nagyon jó ötlet, hogy főzés után megpirítjuk a gombócokat, ettől kap egy plusz ízt.
Köszönöm szépen a receptet :)

801
zsemle 5 db
tojás 3 db
füstölt szalonna 15 dkg
petrezselyem 1 csokor
finomliszt 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fekete bors 0 ízlés szerint
5 dkg
mangalica zsír 1 ek
víz 0.5 dl