Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges-tojásos aszpik

Zöldséges-tojásos aszpik
Zöldséges-tojásos aszpik
180 perc / előkészület: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A retró aszpikos fogások újból divatba jöttek. Ezt a csodát a '99-es Lusztig-Csigó-féle Hidegkonyha c. könyvben találtam. Nem rövid és elég pepecs munka, de mindenkinek ajánlom kipróbálásra, például most, húsvétkor.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az aszpikba a tojás mellé kerülhet bármilyen színes, darabolt vagy apróra vágott főtt zöldség.


 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 4 kis üvegtálat, kb. 2 dl-es űrtartalmúakat beteszünk a hűtőbe, és egy lábasban 1-1,5 l vizet forralunk.
  2. A karikára vágott répát és a kicsi rózsákra szedett brokkolit egy másik edényben, forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk, ez kb. 3 perc, majd papírtörlőn leszárítjuk, majd két részre bontjuk. A retket formára vagy cikkekbe vagy karikára vágjuk.
  3. A lábasban felforrt vízbe 2 ek ecetet öntünk. Majd a tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és az ecetes forrásban lévő vízbe engedjük. Vagy buggyantott tojást készítünk 3-4 perc alatt, vagy megfőzzük teljesen kb. 8 perc alatt, a lényeg, hogy alakja laposabb legyen, hogy jól illeszkedjen a formához.
  4. A zöldségek főzőlevéből kb. 8 decit visszamérünk a fazékba, csak erre lesz szükségünk, de még hagyjuk meg a többit is a biztonság kedvéért.
  5. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd ha a kimért zöldséges főzőlé kissé kihűlt, hozzákeverjük (vagy a zselatin csomagolásán olvasható utasítás szerint járunk el).
  6. A lehűtött formákat most kivesszük a hűtőből, két-két kanál, már nem forró zselatinos lével körbeforgatjuk, majd visszatesszük pár percre a hűtőbe, hogy megdermedjen ez a réteg.
  7. Aztán folytatjuk az „építkezést“: a szeletelt zöldségeket fogpiszkálóra szúrva, egyenként zselatinos lébe mártva beillesztgetjük a tál aljára, itt mindenki kiélheti a kreativitását. Ha megvan az „első emelet“, mehet rá a zselatinos lé, hogy ellepje, aztán megint hűtő egy 10 percre.
  8. A második rétegbe kerül a letörölgetett buggyantott tojás (ha maradt valamilyen kilógó része, azt vágjuk le, legyen egy laposabb, ovális egész), erre is tehetünk egy kis zselatinos levet, és mehet vissza a hűtőbe.
  9. Végül a zöldségek másik felét keverjük össze hat evőkanál majonézzel (ha házi, az a legjobb!), és keverjük hozzá a maradék zselatinos levet. Ez lesz az utolsó, záró réteg, szépen egyengessük el a zöldséget, ne lógjon ki a zselé alól, majd mehet éjszakára, de legalább 4-5 órára a hűtőbe.
  10. Tálalásnál egy rövid időre tegyük forró vízbe a formákat, így azonnal ki lehet borítani az aszpikos tojást egy tányérra. Tegyünk alá, mellé salátaleveleket, koktélparadicsomot, uborkát kedvünk szerint. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 931
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: nehéz
kategória: tapas
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

aszpikos tojás, húsvéti aszpikos tojás, zöldséges-főtt tojásos aszpik

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

204
tojás 4 db
sárgarépa 2 közepes db
retek 4 db
brokkoli 20 dkg
lapzselatin 3 db
majonéz 6 ek
ecet 2 ek
alaplé 8 dl