Zalai kelt rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
20g margarin143 kcal
-
56g finomliszt205 kcal
-
56g rétesliszt205 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
88g tej49 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g só0 kcal
A kenőmasszához és a kenéshez
A töltelékhez
Összesen
2380
Kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
80g margarin574 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
225g rétesliszt819 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
350g tej196 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
2g só0 kcal
A kenőmasszához és a kenéshez
-
200g tejföl396 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
250g margarin1793 kcal
A töltelékhez
Összesen
9516
Kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
3g margarin22 kcal
-
8.4g finomliszt31 kcal
-
8.4g rétesliszt31 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
13.1g tej7 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
0.1g só0 kcal
A kenőmasszához és a kenéshez
-
7.5g tejföl15 kcal
-
10.3g tojás13 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
9.4g margarin67 kcal
A töltelékhez
Összesen
357
Kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.7 g
Zsír
-
Összesen 139.6 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2746.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 998 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 961 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.4 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 133.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 854 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 274 mg
-
Retinol - A vitamin: 810 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 522 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 392 micro
Összesen
2380
Kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.8 g
Zsír
-
Összesen 558.4 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 179 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 241 g
-
Koleszterin 1198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10986.8 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 291 mg
-
Kálcium 3993 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 1221 mg
-
Foszfor 3844 mg
-
Nátrium 1535 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1009.4 g
-
Cukor 569 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 533.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3418 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 321 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 831 micro
-
Kolin: 1095 mg
-
Retinol - A vitamin: 3241 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2087 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1569 micro
Összesen
9516
Kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
357
Kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
8 dkg margarin
-
22.5 dkg finomliszt
-
22.5 dkg rétesliszt
-
1 db tojás
-
3.5 dl tej
-
2 ek cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 kk só
A kenőmasszához és a kenéshez
-
2 dl tejföl
-
5 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 ek cukor
-
25 dkg margarin
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és a 2 dlélesztős tejet.
- Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és összeszedi magát a tészta.
- Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
- Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).
- Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros mákkal, a meleg vízben áztatott fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával.
- Az abrosz segítségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanígy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rudak közé is jusson belőle.
- Előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt, és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt, és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük, nehogy megégjen.
- Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőle (az én sütőmben így vált be a sütés).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 40x40x4
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 22
- 7 napos nézettség: 128
- Össznézettség: 109971
- Feltöltés dátuma: 2013. február 19.
Ajánló
Tepsiméret 40 x 40 cm-es, kicsit magasabb falú 4 cm-es. A készítéssel kapcsolatos további képeket találsz a "képgalériában a süteményeknél" Katharosz Konyhája oldalamon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Katharosz
486 recept
Ez egy nagyon finom, régi jól bevált receptem, mivel a családom nem szereti a bejglit, ezért ünnepek alkalmával ezt szoktam készíteni.
Hozzászólások
:-)
Szia! Megnézném a képgalériát, de nem találom. Belinkelnéd nekem? Köszönöm el?re is! :)
http://katharoszkonyhaja.gportal.hu/gindex.php?pg=34584101&gid=2816635
Köszönöm! :)
nagyon finomak ateszta
szia :) most sütöttem meg..isteni lett :) ezentúl tuti nem kínlódok a beiglikkel.. omlós, puha a tésztája, nem szakadt ki, nem repedt meg ..pont olyan, amilyennek elképzeltem...köszi a receptet
Szia, örülök, hogy jó lett, mi is nagyon szeretjük, s?t az ismer?seim közül is sokan megtanulták már az elkészítését, mindenki imádja. Üdv. Kati
Kedves Katharosz! Kakaós töltelékkel lehetne készíteni?Vagy kifolyna? Köszönöm:Kati
Kedves Kati! Én nagyon régen tanultam ezt a süteményt, Anyósom családja Zalából származik és az ott él? rokonok adták tovább ezt a finom receptet. Én azóta is így készítem, nem változtattam rajta semmit, mivel nagyon finom, kakaóval nem próbáltam, így nem tudom milyen lenne. Üdv. Kati
Kedves Katharosz! Szeretném megsütni a zalai kelt rétest, de azt irod a sütés h?fokáról, , hogy 180 fok, de a leírásban 15 perc er?s lángon, ezután 10 percig csökentett fokon és stb., ez mit jelent?
Kedves Em?ke! A sütést kb 210 fokon kezdem, ezután csökkentem a h?t 190 fokra és végül 180 fokra, ha nagyon pirulna a teteje a vége felé fóliával le szoktam takarni. Persze ez a süt?t?l is függ, nálam így vált be, én villany süt?t használok. Remélem tudtam segíteni. Üdv. Kati
Kedves Kati! Nagyon köszönöm válaszodat. nekem is villany süt?m van. Remélem sikerülni fog a sütés!!!! Üdv: Em?ke
Kedves Katharosz! Lehet, hogy finom a rétes, de hogy nem eredeti zalai, az tuti. El?ször is annak idején nem használtak margarint, mindent zsírral sütöttek-f?ztek. A zsírt nagyon be kellett osztani, hogy elég legyen a következ? disznóölésig, ki van zárva, hogy ennyi zsiradékot használtak volna egy süteményhez. Egyik kedvencem volt gyerekkoromban a kelt rétes, els?sorban valamilyen grízes töltelékkel, és egyáltalán nem volt zsíros. Ez a rengeteg margarinnal készült recept valamilyen továbbfejlesztett változat, biztos, hogy nem eredeti.
Kedves Latencia! Én nem tudom, hogy mennyire eredeti van nem, csak azt tudom, hogy a férjem családjának Zalai gyökerei vannak és ezt a receptet, anyósom n?vérét?l tanultam anno, ? nagyon tudott sütni és ezt a receptet a Zalai rokonaitól tanulta, ez bizony már nagyon régen volt. Megjegyzem, hogy a sok zsiradék ellenére egyáltalán nem zsíros, nagyon finom könny? állagú, napokig fogyasztható. Üdv. Kati
Nagyon finom lett. A férjem egyfojtában csak tömte magába annyira ízlett neki. Köszönöm a receptet.