Nosalty Logó

Zalai kelt rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Zalai kelt rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kenőmasszához és a kenéshez

A töltelékhez

Összesen 2380 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kenőmasszához és a kenéshez

A töltelékhez

Összesen 9516 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kenőmasszához és a kenéshez

A töltelékhez

Összesen 357 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.7 g

Zsír

  • Összesen
    139.6 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2746.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    998 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    961 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.4 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    133.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    854 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    274 mg
  • Retinol - A vitamin:
    810 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    522 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    392 micro
Összesen 2380 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.8 g

Zsír

  • Összesen
    558.4 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    241 g
  • Koleszterin
    1198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10986.8 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    3993 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1221 mg
  • Foszfor
    3844 mg
  • Nátrium
    1535 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1009.4 g
  • Cukor
    569 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    533.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3418 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    321 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    831 micro
  • Kolin:
    1095 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3241 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2087 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1569 micro
Összesen 9516 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 357 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenőmasszához és a kenéshez

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és a 2 dlélesztős tejet.
  2. Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és összeszedi magát a tészta.
  3. Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
  4. Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).
  5. Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros mákkal, a meleg vízben áztatott fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával.
  6. Az abrosz segítségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanígy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rudak közé is jusson belőle.
  7. Előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt, és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt, és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük, nehogy megégjen.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőle (az én sütőmben így vált be a sütés).
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 40x40x4
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 22
  • 7 napos nézettség: 128
  • Össznézettség: 109971
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 19.

Ajánló

Tepsiméret 40 x 40 cm-es, kicsit magasabb falú 4 cm-es. A készítéssel kapcsolatos további képeket találsz a "képgalériában a süteményeknél" Katharosz Konyhája oldalamon.

Receptkategóriák

Katharosz 486 recept

Ez egy nagyon finom, régi jól bevált receptem, mivel a családom nem szereti a bejglit, ezért ünnepek alkalmával ezt szoktam készíteni.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

:-)

erzso31

Szia! Megnézném a képgalériát, de nem találom. Belinkelnéd nekem? Köszönöm el?re is! :)

Katharosz

http://katharoszkonyhaja.gportal.hu/gindex.php?pg=34584101&gid=2816635

erzso31

Köszönöm! :)

Törölt felhasználó

nagyon finomak ateszta

dobosneszilvi

szia :) most sütöttem meg..isteni lett :) ezentúl tuti nem kínlódok a beiglikkel.. omlós, puha a tésztája, nem szakadt ki, nem repedt meg ..pont olyan, amilyennek elképzeltem...köszi a receptet

Katharosz

Szia, örülök, hogy jó lett, mi is nagyon szeretjük, s?t az ismer?seim közül is sokan megtanulták már az elkészítését, mindenki imádja. Üdv. Kati

zsoharkati

Kedves Katharosz! Kakaós töltelékkel lehetne készíteni?Vagy kifolyna? Köszönöm:Kati

Katharosz

Kedves Kati! Én nagyon régen tanultam ezt a süteményt, Anyósom családja Zalából származik és az ott él? rokonok adták tovább ezt a finom receptet. Én azóta is így készítem, nem változtattam rajta semmit, mivel nagyon finom, kakaóval nem próbáltam, így nem tudom milyen lenne. Üdv. Kati

Magyariné Emőke

Kedves Katharosz! Szeretném megsütni a zalai kelt rétest, de azt irod a sütés h?fokáról, , hogy 180 fok, de a leírásban 15 perc er?s lángon, ezután 10 percig csökentett fokon és stb., ez mit jelent?

Katharosz

Kedves Em?ke! A sütést kb 210 fokon kezdem, ezután csökkentem a h?t 190 fokra és végül 180 fokra, ha nagyon pirulna a teteje a vége felé fóliával le szoktam takarni. Persze ez a süt?t?l is függ, nálam így vált be, én villany süt?t használok. Remélem tudtam segíteni. Üdv. Kati

Magyariné Emőke

Kedves Kati! Nagyon köszönöm válaszodat. nekem is villany süt?m van. Remélem sikerülni fog a sütés!!!! Üdv: Em?ke

Latencia

Kedves Katharosz! Lehet, hogy finom a rétes, de hogy nem eredeti zalai, az tuti. El?ször is annak idején nem használtak margarint, mindent zsírral sütöttek-f?ztek. A zsírt nagyon be kellett osztani, hogy elég legyen a következ? disznóölésig, ki van zárva, hogy ennyi zsiradékot használtak volna egy süteményhez. Egyik kedvencem volt gyerekkoromban a kelt rétes, els?sorban valamilyen grízes töltelékkel, és egyáltalán nem volt zsíros. Ez a rengeteg margarinnal készült recept valamilyen továbbfejlesztett változat, biztos, hogy nem eredeti.

Katharosz

Kedves Latencia! Én nem tudom, hogy mennyire eredeti van nem, csak azt tudom, hogy a férjem családjának Zalai gyökerei vannak és ezt a receptet, anyósom n?vérét?l tanultam anno, ? nagyon tudott sütni és ezt a receptet a Zalai rokonaitól tanulta, ez bizony már nagyon régen volt. Megjegyzem, hogy a sok zsiradék ellenére egyáltalán nem zsíros, nagyon finom könny? állagú, napokig fogyasztható. Üdv. Kati

Éva házias konyhája

Nagyon finom lett. A férjem egyfojtában csak tömte magába annyira ízlett neki. Köszönöm a receptet.

Hozzávalók

A tésztához

A kenőmasszához és a kenéshez

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek