r
Nosalty Logó

Zakuszka tartósítószer nélkül

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csak Természetesen
Zakuszka tartósítószer nélkül
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír

11 db 2,2 dl-es üveghez

Összesen 562 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír

11 db 2,2 dl-es üveghez

Összesen 2253 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír

11 db 2,2 dl-es üveghez

Összesen 62 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3090.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    2739 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    696.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    463 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    3891 micro
  • β-crypt
    1019 micro
  • Likopin
    3389 micro
  • Lut-zea
    914 micro
Összesen 562 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    28.8 g

Zsír

  • Összesen
    176.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12361.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    309 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    713 mg
  • Nátrium
    10955 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.1 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    2787.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1479 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    89 mg
  • C vitamin:
    1853 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    750 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    336 micro
  • β-karotin
    15563 micro
  • β-crypt
    4075 micro
  • Likopin
    13556 micro
  • Lut-zea
    3657 micro
Összesen 2253 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    338.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    427 micro
  • β-crypt
    112 micro
  • Likopin
    372 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 62 Kcal

Hozzávalók

11 db 2,2 dl-es üveghez

Elkészítés

11 db 2,2 dl-es üveghez

  1. A húsos pritamint megmossuk, kettévágjuk kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk, a padlizsánt szintén kétfelé, levágjuk a zöld részeit.
  2. Előmelegített sütőbe tesszük, amikor az egyik felük jól megpuhult, megsült, megfordítjuk. Csak a padlizsánt és a pritaminpaprikát sütjük meg.
  3. Ha kész, érdemes a paprikát sütőzacskóba tenni, hagyjuk egy kicsit párolódni, így könnyen elválik a héja. A tojásgyümölcsöt könnyű sült állapotában megpucolni.
  4. Közben a hagymát apróra vágjuk, és a meghámzott nyers fehér paprikával, amit szintén apró kockákra vágtunk, olajon megdinszteljük.
  5. A sült hozzávalókat botmixerrel kissé darabosra turmixoljuk.
  6. Majd összeöntjük a paprikás hagymához, felöntjük paradicsomlével, kevés olajjal, sóval, borssal fűszerezzük, majd kap egy gyors összefőzést.
  7. Ha kihűlt, tisztára mosott üvegekbe töltjük, csavaros fémkupakokkal légmentesen lezárjuk.
  8. Befőzőautomatába tesszük, és 90 fokon 30 percig kidunsztoljuk.
  9. Ha végzett a gép, tehetjük egyből a polcokra. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 42x32x5.5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 97
  • Össznézettség: 40335
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 19.

Ajánló

A nyári hónapokban minden esetben a paprikát és a padlizsánt kizárólag grillrácson, faszénen szabadban készítem, így megkapjuk azt az enyhe füstös ízt, ami még pikánsabbá teszi zakuszkánkat.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zakuszka tartósítószer nélkül
Csak Természetesen 23 recept

A családom egyik kedvence a zakuszka. Többféle változata közül mi ezt szeretjük, nálunk a padlizsán minden formába csúcslistás. Kenhető pirítósra, barna kenyérre, melegszendvics alapnak, pácolt sült húsok tetejére is kiváló.

Hozzászólások

benari

Nem a témához tartozik,ezért elnézést is kérek,de mivel nem Magyarországon élek,szeretném megérdekl?dni,hogy a bef?z? automata kb.mennyibe ker?l és hol lehet beszerezni?Válaszod el?re is köszönöm.Üdv.benari

witch

.

k.margaréta

Szia Benari! Nem engem kérdeztél, de ha nem baj megpróbálok segíteni. Menjél rá a www.befozoautomata.hu-ra. Itt én 39900 Ft-ért láttam. Különben még életemben sem hallottam, de mivel kérdezted, kíváncsiságból rákerestem a google-ban. Üdv. Margit

Törölt felhasználó

Fehérpaprikából nem szabad. Az automatát is kidobnám. Lassú t?zön, néha kavarással lesz az igazi. Érdemes kipróbálni.

Csak Természetesen

Kedves Sancho ! Készítettem már fehérpaprika nélkül is, de a családom ezt a változatot kedveli. A bef?z?automatával kapcsolatban valamit félre érthettél, én ebben h?kezelem, tartósítószer nélkül. Biztos, hogy nem romlik meg, meg?rzi a színét és akár három év után is olyan friss, mint amikor az üvegbe töltöttem. 1979 óta gyártják Németországban a bef?z?automatát ( utána néztem kíváncsiságból) , 7 éve segíti már az én bef?zéseimet, nem beszélve a családom egészségének védelmér?l. Aki egyszer már kipróbálta hasznosságát, nem hiszem, hogy valaha is megválna t?le. Én sem teszem, s?t neked is csak ajánlani tudom! Üdv, Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Automata nélkül is lehet h?kezelni, úgy hívják, hogy dunsztolás. Lehet hideg, vagy meleg.

benari

Kedves Margit! Nagyon szépen köszönöm az információt,nagyon kedves vagy!Én is csak most szereztem tudomást róla itt a NOSALTY-n.Üdvözöllek,Benari

Törölt felhasználó

Én még életemben nem hallottam bef?z?automatáról, de szerintem, ha nincs, hagyományos dunsztolással is meg lehet oldani a h?kezeléssel való tartósítást. Mindenesetre ezt a receptet kipróbálom. Nagyon finomnak t?nik.

Csak Természetesen

Kedves ZsuzsannaLilla! Valóban nagyon finom, jó el?venni a téli hónapokban a friss nyári ízeket, amikor csak a külföldi íztelen zöldségfélék kaphatók.Biztosan elkészíthet? hagyományos dunsztolással is, bár úgy még nem próbáltam, mindent bef?z?automatával dunsztolok. Szerintem nagyon fontos, hogy tartósítószer nélkül oldjuk meg a bef?zéseket és ne a kellemetlen mellékízt érezzük a zöldségek és gyümölcsök íze helyett. Az egészségünkr?l nem beszélve. Remélem nektek is ízleni fog. Üdv, Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Igen, teljes mértékben osztom a véleményedet, én sem teszek soha semmibe tartósítószert. Sem savanyúságba, sem lecsóba, zöldbabba, semmibe. A h?kezelés során elpusztulnak a bacik, az igaz, hogy felbontás után hamarabb el kell fogyasztani, mert akkor már megromolhat, ezért is szeretem a kicsi üvegeket. Alig várom, hogy teremjen a padlizsán és kipróbálhassam :D Igen, f? az egészség és a vegyszermentes táplálék!!! Üdv Zsuzsa

mataka

A 4. pontban az áll: meghámozott nyers fehér paprika. Elnézest kérek: hogy lehet meghámozni sütés nélkül? erre kérnék feleletet. Erdélyi vagyok sokszor föztem zakuszkát de soha még fehér paprikából. A recept nagyon tetszik kipróbálnám a fehér paprikával is. Köszönöm a választ

Csak Természetesen

Kedves mataka! Rengeteg Zakuszka recept kering az interneten, nehéz eldönteni melyiket is készítsük el. Ez a recept pont a fehér paprikától pikáns, mi nagyon szeretjük így. A paprikát nagyon könnyen meghámoztam. Létezik olyan hámozó is, amivel akár a paprikát, a puha húsú paradicsomot, ?szibarackot,kivit stb. meg lehet vékonyan hámozni. Teljesen úgy néz ki mint a burgonya hámozó, csak az éle más, ez recés. Én a www.befozoautomata.hu oldalról rendeltem, sok hasznos dolog van ott ami a bef?zéshez kell. Nézd meg a webáruházba , szerintem nagyon praktikus. Üdv. Csak Természetesen

Éva-Anyóca

Kedves Csak Természetesen! Én is pénteken láttam meg a bef?z?automatáról egy rövid cikket, valamint a fent leírt internetes elérési lehet?séget a Vidék íze c. f?z?s újság júniusi számában. Nagyon jónak látom, és aki ezzel szeretné készíteni, had tegye meg, aki a hagyományoshoz szokott, ? meg azzal a módszerrel tegye el zöldségeit, szószait, lekvárjait, gyümölcseit.:-) Azért mert valami régi és bevált, nem biztos, hogy rossz.:-)) De az újat is meg kell nézni, és ha sok minden szól mellette, nem kell leszólni, hanem esetleg még ki is próbálni. De minden esetre, a másikat ezért, hogy van ilyen gépe és használja, nem szabad megszólni. :-) Jelen pillanatban én is gondolkodom, hogy be kellene szereznem egy ilyen gépet, most az ára még akciós is! :-)) Házhoz szállítása ingyenes! :-) Ebben a gépben végzi a háziasszony, a teli üvegek dunsztolását mindenféle hozzáadott tartósítószer nélkül, legyen zöldség, gyümölcs.:-) Nagy szó ez azoknál, akik az ilyen hozzáadott anyagokra pld. szalicil, netán érzékenyek. Megéri a gépnek utána nézni. Minden esetre a lényeg, akár hagyományos, akár gépi úton, de mindenki a saját módszere alapján eltett csodákról írjon, és nem szabad ezért mást megbántani. Szép pünkösdi hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Csak Természetesen

Kedves gregoreva! Valóban nem szabad elzárkózni az újdonságoktól, érdemes átgondolni, hogy hasznos lehet-e a számunkra. Bár az automata olyan régen létezik, hogy ha nem m?ködne jól, akkor már nem gyártanák szerintem. Nagyon fontos, hogy minél több házi készítés? ételt fogyasszunk, mert így elkerülhetjük az ízfokozókat, térfogatnövel?ket, tartósítószereket....stb. Elméletben ezt tudjuk, de a gyakorlati kivitelezése mindig nehezebb. A napi munka, gyerekek, háztartás mellett, még a bef?zések is, a gyümölcs pedig ha megérett, nem várhat. Sokszor dunsztoltam munka után éjszakába nyúlóan mint mindenki más és még tartósítószert is használtam. Ekkor döntöttem a bef?z?automata mellett ami jelent?sen megkönnyíti a bef?zés legmacerásabb részét, a dunsztolást. Ennek már 7 éve, sajnos, hogy nem hamarabb ismertem meg az automatát. Amióta használom alig várom a bef?zéseket, ráadásul tartósítószert sem kell használni, így a családom egészségét is óvom. A bef?z?automata nagyon szuper, negatív vélemény eddig még csak attól hallottam aki nem ismeri, nem használja. Találgatni lehet az ismeretlenr?l, de ezzel nem sokat segítünk egymásnak. Csak ajánlani tudom, mert én 7 éve használom !! Üdv. Csak Természetesen

Éva-Anyóca

Kedves kobot1961! A válasszal teljesen egyetértek, és igaz, a vélemény is.:-)) A gondom nekem a géppel kapcsolatban, az egyszerre kiadott ára, -ami nagyon jól tudom, hogy bejön, megtérül, s?t!!!, többet nyerek rajta, ha nincs semmi m?dolog a zöldségek és gyümölcsök elkészítése során, berakásakor.:-)))))) A gép tutira jónak kell hogy legyen, elvileg német márka, német min?ség, és a gyakorlat, azaz a tapasztalat ezer szónál is többet ér, és ez a tapasztalat a konyhában már ott van , akinek ilyen gépe van. Várom az iskola végét, vakációt!! , (rengeteg plusz költséggel járnak még most a gyerekek :-) ), igaz, kissé néhány termékkel lemaradva, de megveszem a gépet, és szeretném ily módon eltenni a következ? zöldség és gyümölcs szezon termékeit.:-)) Nem jó éjszakába nyúlóan bef?zni! :-) Szép napot és kellemes hétvégi id?töltést kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Éva, kedves, részben egyetértek! De a bef?zést, eltevést, na meg a f?zést sose bíznám egy gépre. Bármilyen is legyen. T?lem legyen német, USA, vagy "kici oco", nem kell. Jobb a hagyományos.

Tmea

Mi az, ami macerás a dunsztolásban? Csak be kell tenni forrón az üvegbe és be a takarók közé. Aztán a többi megy magától, nem kell vele csinálni semmit, és még tartósító sem kell. A semmit sem csinálásban mi tart éjszakákon keresztül?

Csak Természetesen

Kedves Tmea! Te nagyon ügyes vagy, nekem soha nem t?nt ilyen egyszer?nek a bef?zés, mint ahogy leírtad, csak amióta bef?z?automatát használok. Annyi a különbség a módszereink között, hogy én nem forrón rakom az üvegekbe a zöldségeket, gyümölcsöket, savanyúságokat, így ropogósak maradnak és nem csak tartósítószert nem használok, hanem a szín?k meg?rzése érdekében sem kell vegyi anyag. Egyetlen percet sem töltök dunsztolással mert a gép elvégzi és száraz dunsztba sem rakom az üvegeket. A zakuszkát sem forralom miel?tt az üvegekbe tenném, a vitaminok jobban megmaradnak így. Én már biztos nem változtatok, számomra így a legegyszer?bb. További jó bef?zéseket neked is. Üdv. Csak Természetesen

Tmea

Ez nem az én találmányom, hanem nagyanyáink és dédanyáink is így tettek el minden lekvárt és bef?ttet. Én spéci a 3 éve 90 évesen meghalt nagymamámtól tanultam, hogy mindent így kell eltenni. Forrón be az üvegbe, be a takarók közé és kész. Pofon egyszer?, és pillanatok alatt kész. Én is így teszek el mindent már évek óta és még soha nem volt vele semmi gond, ehhez nem kell különösebb tudomány, sem semmiféle modern szerkenty?, vagy vegyi anyag. A sóskának és a padlizsánkrémnek pedig olajat vagy zsírt kell tenni a tetejére és ugyanúgy megmarad. Igazán mindenki úgy csinál mindent, ahogy neki jól esik, én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy szerinted mi olyan bonyolult ebben, hogy - mint ahogy írtad - éjszakákon át tart a dunsztolás. Minden jót, és finomat! Tímea

Csak Természetesen

Kedves Tmea! Valószín?, hogy nekünk nem ugyan az a fontos ételeink elkészítésénél. Én soha nem tennék olajat vagy zsírt a zakuszka és a sóska tetejére, ha nélküle is megoldhatom, de a félérett ?szibarackokat sem f?zném, hanem inkább a napérlelte barackokat teszem nyersen az üvegbe. Semmi kifogásom a nagymama módszere ellen, én is ismerem a hagyományokat, de nekem nem sikerült soha aranysárga barackot elrakni, citromsavazás és tartósítószer nélkül. A munkahelyr?l hazatérve dunsztolgattam este 6 után, hogy értsd, és egyszerre nagyobb mennyiségben. Nem annyira éreztem semmit csinálásnak:( ezzel talán nem egyedül vagyok. Most belerakom nyersen meghámozva az ?szibarackokat az üvegekbe, egyszerre 18-at teszek a bef?z?automatába és elindítom a programot. Nekem ez jelenti a semmit csinálást:))) Modernnek nem annyira nevezném, több mint 30 éve létezik. Teljesen igazad van, mindenki úgy csinál mindent, ahogy neki jól esik. Én azért szeretek tanulni másoktól, vagy ha eltér? az ízlésünk akkor nem firtatom miért,továbbállok van még "egy pár" recept ami közül biztos megtalálom a nekem tetsz?t. Üdv. Csak Természetesen

Tmea

Teljesen mindegy a végeredmény szempontjából, hogy el?ször rakod a gyümölcsöt és a vizet meg a cukrot az üvegbe és utána kívülr?l melegítve kezd?dik a h?kezelés, vagy pedig már melegen rakod az üvegbe és aztán kívülr?l h?l le magától. A cukor és a h?kezelés az, ami tartósít. Nem kell f?zni a gyümölcsöt egyik eljárásnál sem. Valószín?, hogy ha ipari mennyiséget teszel el, akkor kényelmesebb ez a szerkenty?, de én 5-6 üvegnél többet nem f?zök be semmib?l és ehhez a mennyiséghez nekem tökéletes a hagyományos módszer. Igazán még mindig nem értem, hogy mi az, ami neked sokáig tartott benne, de úgy látom, erre nem is szeretnél válaszolni, csak azt vagy hajlandó elárulni, hogy órákig dunsztolgattál, de hogy ez nálad mit jelentett konkrétan, hogy ilyen sokáig tartott, az még mindig nem derült ki.

Csak Természetesen

Kedves Tmea! Mivel nem ismered a bef?z?automatával történ? bef?zés el?nyeit, valószín?, hogy nem is fogod megérteni a két módszer közötti óriási különbséget. Szerintem én válaszoltam a kérdésedre, sajnálom ha nem érted, vagy nem akarod érteni. Nem teszek el ipari mennyiséget, de egy 4 tagú családnak az 5-6 üvegnyi, nem nagy mennyiség. Ugye érted? Ha mégis érdekel, a www.befozoautomata.hu oldalon utána olvasva, talán megérted, és akkor van értelme írogatnunk. Üdv. Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Teljesen egyetértek! A f?z?gép egy kitalált, eladható valami.

jucus60

Kedves Csak Természetesen! Elkészítettem ezt a zakuszkát a recept alapján, csak én fokhagymát is tettem bele. Nagyon finom lett, köszönet a receptért! Féléve én is boldog bef?z?automata-tulajdonos vagyok, azóta állandóan bef?zök, mert annyira szeretem és annyi sikerélményt ad. Soha nem volt ennyi bef?ttem, savanyúságom, zöldségem, s?t készételem ezel?tt. Hihetetlen egyszer? vele a bef?zés, mindenkinek csak ajánlani tudom. Üdv: Jucus

Csak Természetesen

Kedves jucus60! Nagyon örülök, hogy ízlett, legközelebb kipróbálom fokhagymával. A bef?zésekkel én is így vagyok, bef?z?automatával minden nagyon egyszer? a kényelemr?l nem is beszélve. Én is szárnyakat kaptam amióta használom és különösen nagy öröm, hogy egészségesen tudok mindent elkészíteni a családom számára. Üdv. Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Jó kis reklám.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Bár én nem tartósítószer nélkül csináltam a zakuszkát, hanem a tetejére szórtam egy leheletnyi Na-benzoátot, utána száraz dunsztba tettem. Egy üveg már el is fogyott, isteni lett. Tegnap felbontottam egy újabbat, és annak érdekes íze volt, és olyan kis leveg?s rétegek keletkeztek benne, olyan járatfélék. Elkezdett romlani? Vagy miért ilyen? Én eddig csak gyors fogyasztásra csináltam zakuszkát, ez az els? eltevésem, de most el is ment t?le a kedvem. Mit csináljak vele? Nem érzem romlottnak, lehet, hogy elkezdett erjedni vagy nem tudom... Köszi a válaszokat. Üdv. Erika

Csak Természetesen

Kedves pinkfog! A zakuszka üvegbe töltésénél én többször megveregetem az üveg alját, így elkerülhet?, hogy légbuborékok maradjanak az üvegekbe.Szerintem,ha nem is romlott meg, id?vel a tartósítószer egyre jobban átjárja az üveg tartalmát, és megváltoztatja az ízét. Ezért nagyon hálás a bef?z?automata, mert mindennek megmarad az íze és a zamata tartósítószer nélkül és biztos, hogy semmi nem romlik meg. Még soha nem veszett kárba a munkám. Esetleg még a kupakok is árulkodóak lehetnek, lehet, hogy nem zárnak jól?? Üdv. Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Ez nem erdélyi, maradjunk ennyiben.

Törölt felhasználó

Azért román létedre tudnod kéne hogy az: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zakuszka De idézek belöle.. ;) "A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszer?"

Bihary Livia

Kedves mindenki!Nekem is van bef?z?automatám, el?z?leg és is ilyen "földhöz ragdt" voltam ,ma már nem cserélném el semmivel, áldom az eszem hogy megvettem, és azt is aki kitalálta!Persze e gép nélkül is lehet bef?zni meg dunsztolni, nekem nagy segítség mivel egy óriási kertet kell bespájzolnom, nincs g?z, pufogtatás.El?ször talán arról kéne véleményt alkotni mindenkinek amit már próbált!Van egy mondás:Kinek a pap kinek a papné!Tájékozódni kellene milyen sokoldalú! ?dv: Livia egyébként örülök hogy megtaláltam a fenti recepteket! :)!

Marika nagyi

Ma megnéztem a bef?z? automata árát, "Bizony mondom néktek" lányok ezt nem sok családos anyuka tudja kifizetni, a nyugdíjas nagymama, meg még úgy sem. Már 50 éve hagyományosan f?zöm be a télre valót, valószín?, hogy így is fog maradni. Minden évben paradicsomból 30 üveg, lekvár 60, kompótok 25-30. Az egész család: fiaim unokáim, és a menyem. 8 f?. A kamaszok annyit esznek amennyit látnak!!!! Nem vagyok maradi, de ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak.

Törölt felhasználó

Ezt másoltam ki a bef?zóautomata használati utasításából, ha belegondolok én nem csinálok semmit sem másként mint hagyományos módon. Van egy nagy átmér?j? fazekam, abba kétsorban üvegeket rakok, bele 2/3-ad részig vizet, rá a fed?t és felrakom a gázra. Annyi csak a különbség, hogy megnézem, hogy gyöngyözik e már, és id?ben elzárom a gázt. Amikor kihült kiszedem és passz. Persze, ha valakinek van pénze rá vegye és használja egészséggel ! A befõzés munkafolyamata: A hagyományos csavaros kupakkal ellátott befõttes üvegeket jó alaposan elmossuk, majd a szintén alaposan megmosott gyümölcsöket nyersen, hidegen az üvegekbe helyezzük. A megszokott ízek eléréséhez szükséges cukormennyiséget közvetlenül a gyümölcs tetejére szórjuk, hideg csapvízzel felengedjük, majd a csavaros kupakkal légmentesen lezárjuk. Mindig vitaminban gazdag, érett gyümölcsöket válasszunk, nem fog szétfõni vagy megpuhulni. Mivel édes, zamatos gyümölcsök kerülnek az üvegekbe, így lehetõség van kevesebb cukor használatára is. Cukor helyett mézet, gyümölcscukrot (fruktóz), szõlõcukrot (dextróz), édesítõszert is használhatunk, vagy akár teljesen natúr állapotban is tartósíthatunk, így cukorbetegek is fogyaszthatják! A zöldségféléket szintén nyersen, kevés só (ízlés szerint) és víz hozzáadása után dunsztolhatjuk az automatában, melyek ezután elõfõzött állapotba kerülnek. A savanyúságok esetében az elkészített és ízesített hideg levet öntjük a zöldségekre. Jódozott sót ne használjunk, mert megpuhulhat és elszínezõdhet tõle a zöldség!

Hozzávalók

11 db 2,2 dl-es üveghez

Címlapról ajánljuk

További cikkek