r
Nosalty Logó

Vasi dödölle

giuliettalupa
Vasi dödölle
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

409
Kalória
7.8g
Fehérje
56.1g
Szénhidrát
17.6g
Zsír
224.3g
Víz
37g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 409 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1638 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1433.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    1095 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    224.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 409 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    70.4 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5733.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    229 mg
  • Foszfor
    724 mg
  • Nátrium
    4379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    224.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    897.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 1638 kcal
  • 3% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 108 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A főzővizet forrás után sózzuk.
  2. Amíg fő a burgonya, a két fej hagymát apróra felkockázzuk, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a két kanálnyi zsírt, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne.
  3. Mikor megfőtt a burgonya, a főzővize felét leöntjük, majd a maradék lében burgonyatörővel jó alaposan áttörjük. A még forró áttört burgonyához adjuk kanalanként a lisztet, a burgonyatörővel pedig alaposan beledolgozzuk. Akkor jó, ha egy nagyon sűrű masszát kapunk.
  4. Egy gáztepsibe öntjük a hagymás zsírt, jól szétterítve. A burgonyamasszából kanálnyi galuskákat szaggatunk, amiket a tepsibe téve megforgatunk a hagymás zsírban. Akinek a keze bírja a meleget, kézzel is formázhatja a dödöllét. Egy egész tepsire való jön ki belőle.
  5. A tepsiben lévő dödöllét betesszük a sütőbe kb. 15 percre, hogy egy kicsit megpiruljon. Tálaláskor hideg, sós tejföllel locsolhatjuk meg.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 15 p

Egyszerű vasi parasztétel, laktató fogás. Ami egykor a szegények eledele volt, ma már elegáns éttermek étlapján is megtalálható a vadpörkölt kísérőjeként. Noha önmagában is bőséges, legfinomabb fokhagymás tejföllel és egy kis zöld salátával. Az alábbi receptet még a nagymamámtól tanultam, mint ahogy azt is, hogy a dödölle "öreg" krumpliból a legfinomabb, vagyis soha ne készítsük újkrumpiból, csak régi, lisztes, főznivaló burgonyából.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...