Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vasi dödölle

Vasi dödölle
Vasi dödölle
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű vasi parasztétel, laktató fogás. Ami egykor a szegények eledele volt, ma már elegáns éttermek étlapján is megtalálható a vadpörkölt kísérőjeként. Noha önmagában is bőséges, legfinomabb fokhagymás tejföllel és egy kis zöld salátával.

Az alábbi receptet még a nagymamámtól tanultam, mint ahogy azt is, hogy a dödölle "öreg" krumpliból a legfinomabb, vagyis soha ne készítsük újkrumpiból, csak régi, lisztes, főznivaló burgonyából.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A dödölle nagyon laktató egytálétel, sós, fokhagymás tejföllel vagy zöldsalátával fogyasztható.

Vadpörköltek mellé is gyakran kínálják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A főzővizet forrás után sózzuk.
  2. Amíg fő a burgonya, a két fej hagymát apróra felkockázzuk, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a két kanálnyi zsírt, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne.
  3. Mikor megfőtt a burgonya, a főzővize felét leöntjük, majd a maradék lében burgonyatörővel jó alaposan áttörjük. A még forró áttört burgonyához adjuk kanalanként a lisztet, a burgonyatörővel pedig alaposan beledolgozzuk. Akkor jó, ha egy nagyon sűrű masszát kapunk.
  4. Egy gáztepsibe öntjük a hagymás zsírt, jól szétterítve. A burgonyamasszából kanálnyi galuskákat szaggatunk, amiket a tepsibe téve megforgatunk a hagymás zsírban. Akinek a keze bírja a meleget, kézzel is formázhatja a dödöllét. Egy egész tepsire való jön ki belőle.
  5. A tepsiben lévő dödöllét betesszük a sütőbe kb. 15 percre, hogy egy kicsit megpiruljon. Tálaláskor hideg, sós tejföllel locsolhatjuk meg.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 301
elküldve: 1
receptkönyvben: 145
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gánica, krumplipogácsa

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

407
burgonya 10 közepes db
finomliszt 6 ek
vöröshagyma 2 közepes db
1 ek
libazsír 2 ek
tejföl 10 ek