adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
409
Kalória
7.8g
Fehérje
56.1g
Szénhidrát
17.6g
Zsír
224.3g
Víz
37g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
5g
Cukor
- 3% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g só0 kcal
-
8g libazsír68 kcal
-
50g tejföl99 kcal
Összesen
409
kcal
- 3% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
11g só0 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
200g tejföl396 kcal
Összesen
1638
kcal
- 3% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
66.2g burgonya38 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
11.9g vöröshagyma4 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
2g libazsír18 kcal
-
13.2g tejföl26 kcal
Összesen
108
kcal
- 3% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1433.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 1095 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 56.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 224.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
409
kcal
- 3% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.4 g
Zsír
-
Összesen 70.4 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5733.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 346 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 229 mg
-
Foszfor 724 mg
-
Nátrium 4379 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 224.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 21 mg
Víz
-
Összesen 897.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 162 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
1638
kcal
- 3% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 379.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 290 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 14.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 59.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
108
kcal
Elkészítés
- A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A főzővizet forrás után sózzuk.
- Amíg fő a burgonya, a két fej hagymát apróra felkockázzuk, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a két kanálnyi zsírt, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne.
- Mikor megfőtt a burgonya, a főzővize felét leöntjük, majd a maradék lében burgonyatörővel jó alaposan áttörjük. A még forró áttört burgonyához adjuk kanalanként a lisztet, a burgonyatörővel pedig alaposan beledolgozzuk. Akkor jó, ha egy nagyon sűrű masszát kapunk.
- Egy gáztepsibe öntjük a hagymás zsírt, jól szétterítve. A burgonyamasszából kanálnyi galuskákat szaggatunk, amiket a tepsibe téve megforgatunk a hagymás zsírban. Akinek a keze bírja a meleget, kézzel is formázhatja a dödöllét. Egy egész tepsire való jön ki belőle.
- A tepsiben lévő dödöllét betesszük a sütőbe kb. 15 percre, hogy egy kicsit megpiruljon. Tálaláskor hideg, sós tejföllel locsolhatjuk meg.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 15 p
Egyszerű vasi parasztétel, laktató fogás. Ami egykor a szegények eledele volt, ma már elegáns éttermek étlapján is megtalálható a vadpörkölt kísérőjeként. Noha önmagában is bőséges, legfinomabb fokhagymás tejföllel és egy kis zöld salátával. Az alábbi receptet még a nagymamámtól tanultam, mint ahogy azt is, hogy a dödölle "öreg" krumpliból a legfinomabb, vagyis soha ne készítsük újkrumpiból, csak régi, lisztes, főznivaló burgonyából.