r
Nosalty Logó

Dödölle Lizinka konyhájából

Lizinka_
Dödölle Lizinka konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

502
Kalória
10.5g
Fehérje
78.1g
Szénhidrát
16.6g
Zsír
191.5g
Víz
15.7g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
4.5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 502 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1505 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 142 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    870.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    186 mg
  • Nátrium
    537 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    191.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 502 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    49.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2612.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    167 mg
  • Foszfor
    557 mg
  • Nátrium
    1612 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    234.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    574.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 1505 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 142 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi épp, hogy ellepi. Sózzuk.
  2. Amíg fő a burgonya, a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, és bő, forró olajban aranybarnára pirítjuk.
  3. Amikor a burgonya puha, kézi krumplinyomóval összetörjük a vizében. Visszatesszük a tűzre, és annyi lisztet főzünk bele, hogy szép, ragacsosan sűrű krumplis masszát kapjunk.
  4. Fakanállal a kívánt mennyiséget egy tálra merjük.
  5. Egy evőkanalat belemártunk a pirított hagymás olajba, majd a kanál olajos fokával szétlapítjuk a krumplis masszát. Hogy ne ragadjon, ismételten olajozzuk a kanalat. A mélyedések így megtelnek kevéske hagymás olajjal. Ezután egy villa segítségével meghintjük pirított hagymával.
  6. Forrón tálaljuk, és tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 5 p

Tudom, hogy a dödöllének számos variációja van fent a neten.  Azt is tudom, hogy sokan el tudják készíteni. Nagymamám Zalából származott, és a dödölle készítés mestere volt. Mi mindig "laspolva" ettük. Én inkább ezt a tálalási módot szeretném megosztani.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...