r
Nosalty Logó

Dödölle Lizinka konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lizinka_
Dödölle Lizinka konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 502 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1505 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 142 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    870.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    186 mg
  • Nátrium
    537 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    191.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 502 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    49.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2612.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    167 mg
  • Foszfor
    557 mg
  • Nátrium
    1612 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    574.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 1505 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi épp, hogy ellepi. Sózzuk.
  2. Amíg fő a burgonya, a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, és bő, forró olajban aranybarnára pirítjuk.
  3. Amikor a burgonya puha, kézi krumplinyomóval összetörjük a vizében. Visszatesszük a tűzre, és annyi lisztet főzünk bele, hogy szép, ragacsosan sűrű krumplis masszát kapjunk.
  4. Fakanállal a kívánt mennyiséget egy tálra merjük.
  5. Egy evőkanalat belemártunk a pirított hagymás olajba, majd a kanál olajos fokával szétlapítjuk a krumplis masszát. Hogy ne ragadjon, ismételten olajozzuk a kanalat. A mélyedések így megtelnek kevéske hagymás olajjal. Ezután egy villa segítségével meghintjük pirított hagymával.
  6. Forrón tálaljuk, és tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 150 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 14326
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Dödölle Lizinka konyhájából
Lizinka_ 525 recept

Tudom, hogy a dödöllének számos variációja van fent a neten.  Azt is tudom, hogy sokan el tudják készíteni. Nagymamám Zalából származott, és a dödölle készítés mestere volt. Mi mindig "laspolva" ettük. Én inkább ezt a tálalási módot szeretném megosztani.

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Nagyanyám Komárom megyéb?l mindig így készítette-tálalta, és krumpli kásának hívta ezt az egyszer? ételt. Máig szeretem.

psyche

Ez nem egy tálalási mód, hanem egy készítési fázis - nálunk lapítottnak hívták. Innen, a tányérról szaggatta nagymamám a forró zsírba.

Lizinka_

Szia! Nálatok készítési fázis, mert innen még szaggattátok a forró zsírba. Nálunk viszont tálalási mód, mert így tettük asztalra és így forrón laspolva, megtejfölözve ettük. Ahány ház, annyi szokás!! További jó sütés-f?zést! Andi

kosajozsef84

Lizinka kedves ! ez majdnem dödölle ! az anyósom tót nemzetségb?l való volt és náluk a a dödöllét "ganca" néven emlegették . ami a fotón van dettó úgy készült csak a tányéron elterítve "pepka " ( pép ) . viszont ha kiszaggatták akkor lett ganca a neve . kiszaggatva , süt?ben kicsit pirítva volt a legfinomabb. volt amikor a kész gancára kevéske ?rölt pirospaprikát is szórtam csak úgy kísérlet kép és bizony nekem úgy még jobban ízlett . kipróbálásra ajánlanám másoknak is .

Lizinka_

Kedves József! Én a dödöllét többféleképpen készítem. Hol így ahogyan a képen látszik, hol úgy, hogy pirított hagymás zsírba szaggatom és tepsiben sütöm, de készítettem csak olajba (zsírba) kiszaggatva és lepirítva is. A fiam például erre sajtot reszel (???!!!) Mostanában tejföllel esszük minden formában. Az Ön által leírt ganca névvel a szlovák gasztronómiai napokon találkoztam. A pepka szót még nem hallottam. Köszönöm, hogy megosztotta ezeket az információkat! További szép napot kívánok! Andi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Itt a zsenge CUKKINI: így maxold ki a most legfinomabb...

A tök és az uborka keresztezéséből született, ízében kellemesen semleges, nagyszerű alapanyaga húsos és vegetáriánus fogásoknak, könnyen elkészíthető, kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. Van-e még ilyen zöldségfélénk, amelyről gyakorlatilag csak csupa pozitív tulajdonságot tudunk elmondani? A cukkini tényleg a nyár egyik favoritja, imádjuk!