r
Nosalty Logó

Vasárnapi gombaleves Mártitól

Marti48
Vasárnapi gombaleves Mártitól
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

278
Kalória
6.9g
Fehérje
17.1g
Szénhidrát
21.9g
Zsír
686.5g
Víz
70.6g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
5.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 556 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 38 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    376.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    686.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    282 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    371 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1179 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1254 micro
Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    753.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    1372.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    742 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2357 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2508 micro
Összesen 556 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    50.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    92.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 38 kcal

Elkészítés

  1. A gombát szűrőtálban alaposan leöblítjük, törlőpapírral leitatjuk. A tönköket kitörjük, és az ép részeket felkarikázzuk. A gombafejeket nem túl vékony szeletekre vágjuk. A kis fej hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, a petrezselymet közepes-finomra aprítjuk.
  2. Itt az első 5-6 perc fontos: egy lábasban felhevítjük a vajat habzásig (mely enyhén bebarnul), ekkor lehúzzuk a platniról, és redukáljuk a hőfokot. Beleszórjuk az apróra vágott hagymát, és kevergetve nagyon halvány zsemleszínűre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk (lassú tűzön), amíg a leve el nem főtt.
  3. Megszórjuk egy púpos evőkanál liszttel, és mindezt egy picit tovább pirítjuk.
  4. Legvégén rászórjuk a petrezselymet, összekeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Krémesre keverjük, majd beleöntünk ca. 1 liter vizet. Hozzáadjuk az ételízesítőt, és (ízlés szerint) alaposan megborsozzuk. Belemorzsolunk egy kis tárkonyt, és készre főzzük.
  5. A gomba 1/3-át a turmixgép aprító alkatrészével pépesítjük, visszaöntjük a lábasba, és ca. 10 percig összeforraljuk az egészet. Tejföllel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

A gombalevest egyébként több zöldséggel, tradicionálisan készítem, mert a férjem így szereti. Ma azonban ki akartam próbálni egy csupagomba-ízű változatot. Nem örült a hírnek, ám láss csodát: a leves győzött: ízlett!:) Lévén ma vasárnap, így neveztem el ezt a bár nem túl fotogén, de annál finomabb leveskét.

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...