Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas, hajtogatott pogácsa

Vajas, hajtogatott pogácsa
Vajas, hajtogatott pogácsa
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyámtól - aki már sajnos régen nincs közöttünk :( - örökölt recept.....nagyon-nagyon finom, könnyű a tésztája, csak ajánlani tudom mindenkinek....ünnepnapokra, baráti összejövetelekre, vendégvárónak kiváló.....vagy csak úgy.....ugyan úgy tűnik, sokáig tart, de az időt a pihentetések növelik meg, s azalatt bármit lehet csinálni.....egyébként nem bonyolult, egyszerű recept....isteni, ne hagyja ki senki.....

hozzávalók / 4 adag

  • 50 dkg rétesliszt (ez két részre osztva, 30 dkg és 20 dkg)
  • 20 dkg rétesliszt (pluszban, ha esetleg kell még bele, s nyújtáskor lisztezni, s szaggatáskor)
  • 30 dkg puha vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 4 kávéskanál
  • 225 g tejföl (20%-os - amennyit felvesz (1 és fél kis dobozos))
  • 0.5 dl tej (az élesztő felfuttatásához, langyos)
  • 1 teáskanál cukor (kristálycukor - a tejbe )
  • 3 dkg friss élesztő (elmorzsolni a tejbe )
  • 15 dkg trappista sajt (reszelve, a pogácsák megszórásához)
  • 1 db tojás (egész, a pogácsák megkenéséhez)

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először egy tálkába kimérjük a 20 dkg lisztet, odakészítjük a puha vajat (melyet már jóval előtte kivettünk a hűtőből, hogy megpuhuljon), majd hozzá is adjuk, s fakanállal egyneművé összedolgozzuk, félretesszük.
  2. Ezután a maradék 30 dkg lisztben elkavarjuk a sót, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Miután az élesztő megkelt, hozzáöntjük a liszthez, és annyi tejföllel, amennyit felvesz (hogy rétestészta keménységű legyen) jó erősen hólyagosra dolgozzuk ki.
  3. A tésztát téglalap vagy négyzet alakúra, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük az előzőleg elkészített vajas lisztet.
  4. Ezután összehajtogatjuk (meg kell jegyezni, milyen sorrendben hajtogattunk) a következőképpen: fentről lefelé a képzeletbeli 1/3-ad részt, alulról felfelé a maradék 1/3-ad részt, majd balról jobbra az 1/3-ad részt, végül a maradék 1/3-ad részt jobbról balra hajtjuk.
  5. Megszórjuk liszttel, s 1/2 óráig letakarva pihentetjük. Lehet tiszta konyharuhával is, de én egy nagyobb tállal takartam be úgy, hogy egy kanalat tettem a tál széle alá, hogy levegőzni tudjon.
  6. Ezután 3-szor megismételjük a kinyújtást, hajtogatást (mindig ugyanabban a sorrendben), pihentetést: tehát fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra. A pihentetés alatt az előbb leírtak szerint takarjuk, fedjük be a tésztát.
  7. Legutoljára kicsit vastagabbra, kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk ki, késsel bevagdossuk, kiszaggatjuk (én először a legkisebb pogácsaszaggatóval szaggattam 1 tepsinyit, majd eggyel nagyobbal a többit, pont 2 tepsivel lett), sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, itt is pihentetjük 1/2 órát.
  8. Bekapcsoljuk a sütőt 170 C fokra, alsó/felső állásban, előmelegítjük a sütőt - az utolsó pihentetés felénél. Lereszeljük a sajtot kis lyukú reszelőn, majd elkezdjük a kissé felvert tojással bekenni a pogácsák (csak az első tepsit) tetejét, s beszórni a lereszelt sajttal. Eddigre bemelegszik a sütő, melybe betesszük az elkészült tepsi pogácsát, s 30 perc alatt készre sütjük. (Jó tanács: 15 percig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert így szebben, magasabbra feljön a pogácsa. Egyébként üvegajtón át lehet látni, mikor kész.) A sülés vége felé a másik tepsi pogácsákkal is úgy járunk el, mint az elsővel. Végül megsütjük a 2. tepsit is.
  9. A szépre sült pogácsákat tálra helyezzük, s kínálhatjuk is! Hát, nem lesz hosszú életű, az biztos, hipp-hopp el fog fogyni, ha nem vigyázunk rá, mert mennyei! :) JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! :) Érdemes! Én nagyon részletesen írtam le, ezért ilyen hosszú, de azt szerettem volna, mindenkinek teljesen érthető legyen! Ha többször elolvassa valaki, rájön, rém egyszerű! Az íze, állaga, fenomenális! Szívből ajánlom mindenkinek kipróbálásra!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x36x3 cm
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 4 407
elküldve: 0
receptkönyvben: 70
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
146 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, húsvét, buli receptek, szilveszter
mikor: mindig, uzsonna
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

leveles pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1485
rétesliszt 50 dkg
rétesliszt 20 dkg
vaj 30 dkg
tojássárgája 2 db
4 kávéskanál
tejföl 225 g
tej 0.5 dl
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 3 dkg
trappista sajt 15 dkg
tojás 1 db