Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csipkebogyó lekvár Karicától

Csipkebogyó lekvár Karicától
Csipkebogyó lekvár Karicától
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom kedvenc lekvárja. Lakóhelyem közelében elég tekintélyes mennyiségben gyűjthető, s ezt évente meg is teszem. A paradicsompasszírozós módszer kevésbé strapás, mint szűrőn áttörni, hamarabb elkészül.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csipkebogyót alaposan megmossuk, két végét lecsipkedjük. Annyi vízben tesszük fel főni, hogy az éppen ellepje.
  2. Miután puhára főtt, aprólyukú paradicsompasszírozón áttörjük.
  3. A masszát visszatesszük a tűzre, s addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz.
  4. Hozzáadjuk a kristálycukrot, amellyel forrás (bugyogás) után még 10 percig főzzük.
  5. Forrón üvegekbe merjük, a tetejére teszünk 1/2 kk szalicilt (felbontás után ezt eltávolítjuk róla). Lezárjuk, s meleg dunsztban hagyjuk kihűlni. A 4 kg bogyóból 5 liter lekvár lesz.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 971
elküldve: 1
receptkönyvben: 110
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

hecsedli lekvár, édes lekvár csipkebogyóból, bicske lekvár

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katona józsefné
katona józsefné Thu, 2012-11-01 22:41

Kedves karica!
A csipkebogyóban lévő kis szőrök nem maradnak a lekvárban??,
Azt hogy lehet eltüntetni? Mit kell csinálni vele?
Korábban kaptam olyan lekvárt és szúrós íze volt.
Köszi előre is.

karica
karica / karica Fri, 2012-11-02 21:48

Apró lyukú paradicsom passzirozón nem mennek át a szőrszálak. Én már évek óta így készítem, s nem "bökős" a lekvár.
Próbáld ki nyugodtan!
ica

Aval
Aval / Aval Tue, 2011-11-29 16:48

Ehhez kemény csipkebogyót kell gyűjteni, vagy már a puhát?

karica
karica / karica Tue, 2011-11-29 18:19

Szia
A lekvárhoz keményet szoktunk, de az idén kicsit később szedtem, így elég vegyesen került a kosárba. Az ízén nem változtat, csak könnyebb a keménnyel dolgozni, nem málik szét az ujjaid közt.
Ica

1294
csipkebogyó 4 kg
cukor 1 kg
szalicil 0.5 kávéskanál