Nyomós oka van, miért ne tegyél soha forró főtt tojás hideg vízbe

Mindannyian láttuk már a trükköt: kész a főtt tojás, leöntjük róla a forró vizet, és már megy is a csap alá a hideg vízben. Úgy tűnik, ez a módszer több szempontból is tévútra visz.

Sokunknak teljesen természetes mozdulat: amint letelt a főzési idő, a lábosból már megy is a csap alá a forró tojás, egyenesen a jéghideg vízbe. A legtöbben úgy tudjuk, tanultuk anyától, a nagyitól, hogy ez segít gyorsan megállítani a főzést, sőt a pucolást is könnyebbé teszi. Egy új szakmai iránymutatás azonban arra figyelmeztet, hogy ez a rutin nem biztos, hogy jót tesz a tojásnak.

főtt tojások hideg vízben
Nyomós oka van, miért ne tegyél soha forró főtt tojás hideg vízbe

A forró tojás és a hideg víz

A tojás szerkezete nagyon érzékeny a hirtelen hőmérséklet-változásra. Amikor a forró tojás egyszer csak hideg vízbe kerül, a héj könnyebben megrepedhet, annak belseje pedig összehúzódik, ami akár azt is eredményezheti, hogy a héj alá víz szorul. Ilyenkor a fehérje állaga tömörebbé, rágósabbá válhat, és az is előfordulhat, hogy apró foltok, elszíneződések jelennek meg rajta.

Bár elsőre apróságnak tűnhet, ez az úgynevezett „hősokk” összességében kedvezőtlen állagot és kevésbé gusztusos végeredményt eredményez.

A tojásnak mindössze egy kis türelemre van szüksége. A hűtést érdemes lassabban kezdeni: először csak hagyni, hogy a forróság magától csökkenjen, majd langyos vízzel segíteni a további lehűlést. Amikor már nem forró a tojás, a hideg víz sem okoz gondot, és ha szeretnénk gyorsabban meghámozni, ekkor már nyugodtan a csap alá tehetjük. Ilyenkor már nem okozunk szerkezeti sokkot, így a héj is szebben válik le róla.

Milyen hőmérsékletű legyen a tojás?

A tojásfőzés sikere egyébként már a legelső perceken múlik. Nem mindegy például, hány fokról indul a tojás hőmérséklete. A közvetlenül hűtőből kivett tojás már a főzővízben is könnyebben megreped, így ha van rá lehetőség, érdemes előre kivenni és hagyni, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Így a héj is ellenállóbb, és a főzés is egyenletesebben zajlik.

Tojáspucolás

A hűtés és a pucolás kérdése is sokszor félreértésen alapul. A hideg víz valóban segíthet abban, hogy a tojás héja könnyebben leváljon, de nem mindegy az időzítés. A tojást nem akkor kell hidegbe tenni, amikor még forró, hanem akkor, amikor már langyosra hűlt. Ilyenkor a héj alatti hártya enyhén elválik a fehérjétől, így a hámozás sokkal gyorsabb lesz, anélkül hogy az állaga sérülne.

A pontos időzítés

A tojásfőzés időzítése is nagyban hozzájárul a megfelelő végeredményhez. A víz forrásától számított néhány perc elegendő ahhoz, hogy a tojás lágy, krémes vagy kemény állagú legyen. Aki kifejezetten lágy, folyós sárgáját szeretne, annak rövidebb főzési idő is elegendő, míg a salátákhoz vagy szendvicsekhez szánt tojást tovább érdemes a forró vízben hagyni. A lényeg, hogy mindenki tudatosan állítson be magának időt, mert az állag nagyobb részt ezen múlik.

Extra tipp

A főtt tojás kezelése a főzés után is fontos. Héjjal együtt tovább eltartható, és hűtőben kell tárolni, mert a főzés során a tojás természetes védőrétege megszűnik. Ha nem fogy el gyorsan, 3–4 napon belül érdemes felhasználni.

A sok apró trükk együtt adja ki a tökéletes főtt tojás titkát. Az üzenet valójában egyszerű: a tojás meghálálja, ha nem sokkoljuk hirtelen hideggel. Ha egy kicsit kíméletesebben bánunk vele, szebb lesz, finomabb lesz, és még a hámozása is könnyebb lesz. A tojás egy egyszerű alapanyag, de meglepően sok múlik azon, hogyan bánunk vele a tűzhely mellett.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...