r
Nosalty Logó

Újévi lencsefőzelék Andi konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Újévi lencsefőzelék Andi konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 391 kcal
  • 16% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2349 kcal
  • 16% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 128 kcal
  • 16% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    963.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    567 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    405 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 391 kcal
  • 16% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.7 g

Zsír

  • Összesen
    39.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5782.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    401 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    1621 mg
  • Nátrium
    3400 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    361 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    268 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2430 micro
  • Kolin:
    528 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 2349 kcal
  • 16% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 128 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét előző este áztassuk be. Ha kicsit gazdagabb receptet szeretnénk, akkor abba a vízbe tegyük bele, amiben a csülök főtt. Én most fokhagymás tarjával tálaltam, ezért ez a lépés most kimaradt, de így is nagyon finom lett.
  2. Másnap egy fazékban kellő vízmennyiséggel tegyük fel főni. (A csülöklé helyett egy házias levesalapot adhatunk a főzővízhez.) A főzővízbe tegyünk bele 4-5 db babérlevelet, vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. Miután a lencse puhára főtt (kb. 45 perc), elkészíthetjük a rántást. Kevés olajat hevítünk, majd kb. 2 ek lisztet adunk hozzá, hozzáteszünk egy csipetnyi pirospaprikát, ezt elkeverjük, majd hozzáadunk 1 pohár tejfölt, és ízlés szerint mustárt, illetve tormát.
  4. Elkeverjük, és beleöntjük a lencsefőzelékbe. Néhány perc alatt összefőzzük, és már kész is a lencsefőzelék.
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 27415
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nincs tökéletes évkezdet lencsefőzelék nélkül. Ez kihagyhatatlan étel január elsején már több generáció óta. Fontos szabály, hogy mindenki csak annyit merjen, amennyit meg is eszik, a tányérban ugyanis nem maradhat egy szem lencse sem, mert akkor nem lesz szerencsénk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek