Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-lekváros barátfüle Mamikától

Túrós-lekváros barátfüle Mamikától
Túrós-lekváros barátfüle Mamikától
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is egy nagyon régi recept, még drága Anyósomtól való. Erről a túrós változatról addig, míg férjhez nem mentem, soha nem is hallottam. Főleg a férjem mindig így szerette, aztán később a nagyobbik fiamnak is a kedvence lett, persze csak a Maminál volt szerencséjük enni belőle. Szomorúságukra én csak egyszer próbálkoztam meg vele, amikor még egészen fiatal asszony voltam, de sajnos csúnya vége lett, mivel az összes lekvár a kifőző vízben kötött ki. Amikor a férjem hazajött a munkából, és én elé raktam a vacsorát, kérdésére, hogy mi az, mondtam, hogy barátfüle (persze odakészítettem a lekváros üveget is), mire ő csak annyit mondott, hogy az ő anyukája belülre szokta a lekvárt tenni. Mire én közöltem vele, hogy én is úgy próbáltam, de sajna ez lett belőle. Soha többé nem álltam neki, hogy még egyszer megkíséreljem, és megint kudarcot valljak vele. Most kb. 45 év után nekirugaszkodtam, és elkészítettem a férjem és nagy fiam nagy örömére. Óriási sikere lett, úgyhogy ezután sűrűbben fog az asztalra kerülni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztbe keverjük a sót, a tojást, a margarint, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy nem túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
  2. Két cipóba osztjuk, és 20 percig pihentetjük.
  3. Addig az olajon/zsíron a prézlit megpirítjuk, és félretesszük.
  4. Kinyújtjuk mindkét tésztát kb. 1-1,5 mm vékonyra.
  5. Az egyik tésztára kb. 5-6 cm távolságra kupacokat rakunk a lekvárból. A sorok közt is 5-6 cm legyen.
  6. Ráborítjuk a másik tésztalapot, és a kupacok között lenyomkodjuk, majd derelyevágóval négyzetekre vágjuk.
  7. Közben a vizet egy nagy lábosban felforraljuk 1 ek sóval, és a barátfüléket kifőzzük (kb.15 perc alatt fő meg).
  8. Egy lábosban pici olajon a tejfölt megsütjük, és a fele barátfüléket beletesszük, átforgatjuk, és a túrót elmorzsoljuk rajta. Sütőben át is melegíthetjük.
  9. A barátfülék másik felét a pirított prézlibe forgatjuk. Porcukorral meghintve kínáljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 107
elküldve: 0
receptkönyvben: 66
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrós-prézlis-lekváros barátfüle Mamikától, szilvalekváros derelye túróval, derelye prézlivel szilvalekvárral

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

917
finomliszt 50 dkg
1 tk
tojás 3 db
margarin 1 ek
víz 3 evőkanál
szilvalekvár 8 ek
tejföl 2 dl
tehéntúró 25 dkg
napraforgó olaj 2 ek
zsemlemorzsa 10 dkg
porcukor 1 ek