Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mocskos tészta-Anyóca módra

Mocskos tészta-Anyóca módra
Mocskos tészta-Anyóca módra
37 perc / előkészület: 10 perc főzés: 12 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen, édesanyám, gyerek és kiskamasz koromban, mindig gyúrta és saját maga készítette a tésztát.
Lehetett az levesbe való: kocka, vékony csík, eperlevél, zabszem.
Ugyanígy készült a köretnek való: nagy kocka, rövid metélt, hosszú metélt, csusza tészta, lebbencs tészta.
Akkortájt, anyum, a nagybátyám kedvencét főzte, ő volt a kőműves mesterünk, mivel éppen építkeztünk,(1982-1983-as évek). Bablevest, és sárgabarack lekváros tésztát készített. Sokszor. Babgulyás, lekváros-diós összesütött tésztát... Mert azt "csak anyukám tudta úgy." Legalábbis a nagybátyám szerint !!(Persze a titka az, hogy a forró kifőtt tésztára kell alapozni, a nagynéném mindig a hideg lekvárt tette, és az lehangolta a tészta élvezetét. Pista bácsi meg csak ette, ette...igaza volt! A friss jobb! Az a tészta rövidmetélt volt, kifőzve, sárgabarack lekvárral, ami házi volt, mert akkor még volt sárgabarackfánk, jól meglocsolta, átkeverte anyum, én a darált dióval kevertem át, és jól megszórtam a durvára tört dióval, be a sütőbe és amikor már egy kicsit a teteje ropogós lett, kész volt.
Ma már, rájöttem, nincs új a nap alatt, hisz a TV Paprika műsorait nézve, megtaláltam egy számomra furcsa,de biztatóan izgalmas, kipróbálni való  ízvilágot, és abban a főzőműsor sorozatban láttam ezt a tésztát, ezzel a szilvalekvárral, és ezzel a furcsa névvel. Ez a műsor Bódi Margó ízvilága címmel fut. Be kell "mocskítani" a tésztát, mondja Margó. Hát igen, a szép sárga tészta, a szilvalekvártól, igen jellegzetes színt kap, de nagyon finom! Ehhez is lehet a diós keverés, összesütés, vagy mákos történet.
A tészta nálunk, azon a napon, amikor elkészült, kagyló volt, mert a párom dolgozott, a gyerekeim iskolába, én meg mérhetetlenül sokat ültem egy orvosi vizsgálatra várva. És már nem volt időm gyúrogatni, bár az az igazi. Mivel azonban megígértem a családnak, az este megfőzött leveshez, gyorsan kifőztem a tésztát, és jöhetett az ebéd. Én  nagyon örültem, mert bár nem metélt volt a tészta, de így is sikert aratott, és elfogyott.
Ajánlom kipróbálásra. Ha van türelem, akkor saját kezűleg gyúrjátok, teljesen más lesz. Friss tészta, és a tudat, hogy maga csinálta az ember. Jó próbálkozást!

hozzávalók / 4 adag

A házitésztához

A tetejére

ajánlat

Elkészítése: úgy adom meg, mintha a diós változata lenne, és sütni kellene. Mocskosnak viszont a szilvalekvárost hívjuk.
Mindenki maga dönti el, melyik lekvárral szereti a család, és hogy összesüti-e, vagy nem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A már ismeretes módon, lisztből, tojásból, pici sóból tésztát gyúrunk.
  2. Pihentetjük, majd kinyújtjuk, feltekerjük, felvágjuk, és rövid - metéltekre vágjuk. Forró, lobogó, sós, olajos vízben kifőzzük. Nem szűrjük le hideg vízzel.
  3. Amennyiben ez nem áll módunkban, vásárolt rövidmetélt tésztát, (ez az igazi), vagy rövidcső esetleg kagyló tésztát sós, olajos forró vízben kifőzünk, a vizet leöntve, tepsibe téve, jó sok házi szilvalekvárral lelocsolva, átkeverjük.
  4. Első változatát a darált dióval átkeverjük, tetejét a durvára vágottal szórva, sütőben 15 percig, amíg átpirul a teteje, sülni hagyjuk, tálaljuk.
  5. Második változatát darált mákkal tálaljuk. Ezzel nem szoktuk összesütni(amúgy lehet).


     

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x20x8, cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 523
elküldve: 0
receptkönyvben: 57
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lekváros-mákos tészta, lekváros-diós tészta,

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2016-12-16 22:24

sziszmok02!

itt van még egy, és válaszokat is ad, hogy mi miért.......

Mocskos tészta Művészúr konyhájából recept , - ajánlom nézd meg, és olvasd el .már ha ilyenre futja az időd :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2016-12-16 22:19

sziszmok02!

ezt a tésztát nem én találtam ki, hanem a romák egyik jellemző tészta étele, de mivel anno mi is szerettük csak diós változatban, ezért megörültem neki,................
a tészta valóban szélesmetélt tésztából készül, ez valóban más, mint az eredeti, de mákos és igazi szilvalekváros, és ez a neve................ és ilyen a kinézete is, csak ahogy írtam a tészta formája nem...........
és felteszem, mert ez is egy étel, finom étel, azért mert nem tetszik, nem kell leszólni a másét, főleg nem ilyen stílusban,............ biztos te speciálisan luxus alapanyagokból készült ételeken élsz, hogy egy ilyen étel ennyire ki tud hozni a sodrodból, ....... érthetetlen....de ha jól esik dühöngeni, hát tegyed................ BOLDOG KARÁCSONYT !!!!!!!

tucsike
tucsike Sun, 2010-12-12 17:42

Gyerekkoromban sokat ettünk ilyen finom tésztát. Nem voltunk gazdagok és anyukám gyurta meg a tésztáját, a lekvárt is Ő főzte. Isteni jó volt. Még ma is a számban érzem az izét. Én is csináltam már, de nem olyan izű, mint gyerekkoromban.-

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2016-12-16 22:20

tucsike!

ami finom, az finom :)
a házilag gyúrt tészta a legjobb hozzá, az igazi házi lekvárral :)
örülök, hogy tetszik, és emlékeid előtörhettek :)
Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok !
Éva-Anyóca

2485
rétesliszt 990 g
6 csipet
tojás 12 db
napraforgó olaj 1 teáskanál
1 teáskanál
mák 30 dkg
dió 20 dkg
szilvalekvár 40 dkg
dió 30 dkg