r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Muci
Szilvalekváros derelye
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 937 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3744 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 296 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2271.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    1759 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    168.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 937 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    67.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9086.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    1062 mg
  • Nátrium
    7038 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    674.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    146.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 3744 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    717.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    556 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 296 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
  2. Két részre osztjuk és tálkával letakarva 20 percig pihentetjük.
  3. Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt).
  4. A tésztát két részletben nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35x40 cm-es tésztalapot kapunk.
  5. Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra.
  6. Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
  7. Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5x3, azaz 15 derelyénk lesz.
  8. A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
  9. Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta.
  10. Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót.
  11. A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg.
  12. Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.
  • Elkészítettem: 16 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 56
  • 7 napos nézettség: 329
  • Össznézettség: 171291
  • Feltöltés dátuma: 2009. február 19.

Ajánló

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Viszonylag ritkán készítek derelyét, mert elég macerás, de a végeredmény miatt megéri. A tészta nyújtása közben jutott eszembe, hogy van itthon egy tésztakészítő gépünk is, amit csak megvásároltunk és talán lustaságból soha nem vettünk elő. Legközelebb kipróbálom. Biztos könnyebb vele nagyon vékony tésztát nyújtani, ami a jó derelye elengedhetetlen feltétele.

Hozzászólások (14)

Törölt felhasználó

én morzsa helyett cukros mákba forgatom. a fiam kedvence.nagyonfinom!

rozsdahaj

Én anyósomtól tanultam, hogy merjem néha keverni az édest és sóst. Tudom, hogy nagyon furcsán hangzik els?re, de érdemes kipróbálni: Húsos füstölt szalonnakockákat sütök ki, beleteszek egy tejfölt, összesütöm. Ezt öntöm rá a kif?tt lekváros derelyére. Egyszer?en nem lehet abbahagyni!

maxcot

Kedves Muci! Köszönöm ezt a receptet, már nagyon régóta kerestem. Nagymamám készítette gyerekkoromban, ? barátfülének hívta. Elkészítettem és csodás lett. Mégegyszer köszönöm!!! További, jó sütést-f?zést! Üdvözlettel:Maxcot

Muci

Kedves Maxcot ! Örülök, hogy jól sikerült a derelye, annál is inkább, mert nem olyan könnyü jó derelyét készíteni. Én is ritkán fogok hozzá, pedig nagyon szeretjük. Üdv.. Muci

Törölt felhasználó

Szia, Szerintem nem nehéz derelyét csinálni, s?t, pofon egyszer?, csak egy jó recept kell, és ez az!!!!! Soha még nem csináltam, s?t tésztát se nyújtottam még, bár anyukámtól, nagymamámtól ezerszer láttam, mégis els?re sikerült, valami isteni lett. Régen anyukán nem zsemle morzsába forgatta, hanem szikkadt kenyér belsejét morzsolta el, és azt olajon lepirította, majd picit még a kif?tt derelyét is pirította vele. Így csináltam én is, és teljesen ugyan olyan, mint az övé. Gyerekkorom jutott eszembe róla! Köszönöm a receptet! Üdv!

BrigiPami

Nagyon jól hangzik a recept! ill. finomnak! Az lenne a kérdésem, hogy hol tudnék beszerezni ilyen szilvalekvárt? (itt ahol lakom tuti nincs...de talán ha boltba lehet kapni anyukám tudna nekem küldeni.. :) )

Törölt felhasználó

A zsemlemorzsát szárazon pirítom meg,majd,ha szép a színe,hozzáadom a zsiradékot.Mikor mi illik hozzá:vaj,olaj,libazsír.Sosem ég az edény aljára a prézli!

Muci

Kedves " mullerbrigi " ! Én saját készítés? szilvalekvárt használtam. Szerintem igazi s?r?, kemény szilvalekvárt üzletben nem árulnak, inkább piacon lehet venni. Üdv.: Muci

Katalin

Próbáljátok meg a zsemlemorzsát barna cukorral együtt pirítani.....hmmmm mi nagyon szeretjük!!!!

Törölt felhasználó

Elkészítettem a házi szilvalekvárunkkal, nagyon finom. Tésztakészít? géppel nyújtottam, szerintem ugyanannyi id? mint kézzel nyújtani, de nem olyan fárasztó. Egyáltalán nem kemény, s?r? a lekvárunk, kb olyan mint a bolti üveges lekvárok, de mégse folyt ki.

Törölt felhasználó

Kedves Rozsdahaj! A szalonnás tejfölös masszát én túrós tésztára szoktam tenni tálaláskor. Próbáld ki az is nagyon fincsi. Anyósom "vajaljának" hívja.

Törölt felhasználó

Köszi a receptet, megcsináltam és nagyon finom lett :)

phoebe46

Nagyon szeretem ezt a receptet, nálam ebb?l készül a nudli is. :)

Törölt felhasználó

Most készült el, nagyon finom lett. Csak annyit b?vítettem a leírtakon, hogy egy kis szem f?tt, összetört krumplit raktam a tésztájába. Mindenkinek ajánlom ezt a receptet! Köszönöm!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.