Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós batyu ahogy Katharosz készíti

Túrós batyu ahogy Katharosz készíti
Túrós batyu ahogy Katharosz készíti
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, napokig friss marad, ha marad belőle.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és a maradék langyos cukros tejjel -apránként adagoljuk- bedagasztjuk, a végén beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  2. Kétszer kelesztjük.
  3. Vajas gyúrólapon fél ujjnyira nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, megtöltjük, és a csücsköket kettesével összefogva batyut formálunk, sütőlapra helyezzük, megkenjük tejfölös tojással (1 kk tejföl), előmelegített sütőben sütjük.
  4. Töltelék: a tejet, a tojások sárgáját és a lisztet elkeverjük. Folyton keverve sűrűre főzzük, cukrozzuk, hozzáadjuk a mazsolát.
  5. Hűlés után belekeverjük az áttört túrót és a keményre vert tojáshabot. Ez a töltelék rétesbe is nagyon finom.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 9 141
elküldve: 3
receptkönyvben: 259
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
450 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejfölös-túrótöltelékkel töltött batyu, mazsolás túrós táska, citromos-túrós batyu

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chrissie
Chrissie Thu, 2017-04-20 08:36

Sajnos nekem sem igazán sikerült. A tészta szépen megkelt, de már az elején gyanúsan folyós volt.. a végén sem lett változott semmi. Valahogy rávarázsoltam a tepsire, rákanalaztam a tölteléket és ott próbáltam bármi féle formát is adni neki, hogy legalább a töltelék ne folyjon ki. Ízre nem lett rossz, de hogy batyura nem hasonít... :) Nem tudom, mi lehetett a gond, mert mindent a recept alapján csináltam.

katharosz
Katharosz / katharosz Thu, 2017-04-20 23:54

Szia, akkor valamit biztos rosszul csináltál, mert ez a tészta nekem még sosem volt folyós vagy túl lágy, ahogy írtam is a tejet fokozatosan kell adagolni bele, ahogy felveszi a liszt, ha már elégnek tűnik lehet, hogy egy pici tej esetleg ki is marad, de ez a liszttől is függ! Üdv.Kati

Beck Laura
Beck Laura Thu, 2015-03-19 22:08

Szia.Elkészítettem ma batyukat isteni a tésztája lány és könnyű öröm volt vele dolgozni a töltelékről már nem is beszélve. Sokszor fogom elkészíteni.

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Sat, 2015-02-07 21:36

Hű, ez nagyon jó lett! Durum félfogós lisztből készítettem, sokkal kevesebb cukorral és mazsola nélkül. Fincsi!!Köszi!Különösen tetszik a töltelék!

buzastunde
buzastunde Mon, 2014-01-13 18:14

Szia, Most lettem kész a sütivel. Nagyon finom a tésztája, ízletes szaftos a töltelék.
köszönöm a receptet.

katharosz
Katharosz / katharosz Mon, 2014-01-13 23:42

Szia, örülök, hogy ízlett, én is sokszor készítem, mivel nagyon szereti a család.
Üdv.Kati

fabine
fabine / fabine Sun, 2013-02-10 14:53

Megmondom őszintén nagy reményekkel fogtam hozzá a tésztához, szépen meg is kelt, kinyújtani viszont rettenetesen nehéz volt, pedig kétszer is átgyúrtam. A töltelék nagyon folyós lett, raktam bele grízt is, hogy legyen egy kis tartása, viszont így is alig tudtam batyukká formázni. Összesen 11 db batyum lett, viszont a töltelék fele megmaradt. Nem vagyok kezdő háziasszony, sőt, úgy érzem, elég sok tapasztalatom van,kelt tésztával is többször dolgoztam már, de ez a recept nálam sajnos nem vált be. Sok lehetőség van, mi lehetett vele a gond, hiszen mindenütt másmilyen a liszt, élesztő, túró stb. Jelenleg éppen sülnek, és remélem legalább az ízükért megérte a kínlódást. Sajnálom, hogy így sikerült, remélem másnak jobb tapasztalatai lesznek. Ebből is látszik, hogy egy-egy jól bevált recept másnál sajna nem mindig úgy sikerül. Azért köszönöm a feltöltést, ismét tanultam valamit. Üdv: Móni

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2013-02-10 17:16

Szia, nem tudom mi lehet az oka, hogy nem sikerült, én nagyon régóta igy csinálom, mindig sikerülni szokott. Semmi baj nem szokott lenni a nyújtással, a töltelék egy kicsit lágynak tünhet, de a sülésnél egybe áll, és nagyon finom szaftos lesz, nem egy száraz töltekék. A tésztája is napokig finom marad. A töltelékből egy kevés nekem is szokott maradni.
Üdv.
Kati

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-01-19 01:48

Nagyon gusztak es a toltelek is nagyon tetszik, elmentettem, koszi! udv. Veronika:)

receptlounge
szanten / receptlounge Sat, 2013-01-19 00:16

Katharosz nagyon szépek a batyuk. Engem a töltelékkel tettél kiváncsivá ki kell próbálnom :-) szanten

viki82
viki82 Fri, 2013-01-18 23:22

Jaj de ehes lettem! :)A ketszer kelesztes azt jelenti, hogy 2x 1 orat?

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2013-01-19 01:14

Szia, nincs szükség kétszer egy órára, mert a mádodik kelesztésnél, már gyorsabban feljön a tészta. Nagyon finom lesz a tésztája, és a tölteléke úgy szintén, én mindig igy készítem.
Üdv:
Kati

1371
cukor 4 ek
1 kk
rétesliszt 70 dkg
tej 4 dl
friss élesztő 2.5 dkg
vaj 10 dkg
tej 2 dl
tojás 2 db
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 1 evőkanál
tehéntúró 50 dkg
cukor 10 ek
mazsola 100 g
citromhéj 1 citromból nyert