Nosalty Logó

Tradicionális német szilvás lepény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Ezen a képen: Tradicionális német szilvás lepény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír

a tésztához

a tetejére

Összesen 321 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír

a tésztához

a tetejére

Összesen 3828 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír

a tésztához

a tetejére

Összesen 128 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    147.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 321 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    81.5 g

Zsír

  • Összesen
    87.1 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    340 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    523 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1054 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    692.1 g
  • Cukor
    278 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1768.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    876 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    179 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    484 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    547 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3683 micro
  • β-crypt
    662 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1706 micro
Összesen 3828 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    75.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 128 Kcal

Hozzávalók

a tésztához

a tetejére

Elkészítés

a tésztához

  1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, a közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. Szórjunk rá 1 evőkanál cukrot, öntsük rá a meleg tejet, és egy pici liszttel keverjük el. Ez az élesztős keverék folyékony legyen. Letakarva, langyos helyen hagyjuk felfutni 20 percig. Adjuk hozza a többi cukrot, a felolvasztott vajat, tojást meg a sót. Alaposan dagasszuk be, kb. 10 perc. Ha szép sima a tészta, akkor jó. Letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük (0,5-1 óra). Amíg a tészta kel, előkészítjük a szilvát. A szára felől bevágjuk hosszában, de nem vágjuk teljesen ketté, kiemeljük a magját, és ismét bevágjuk. Kicsi koronákat kapunk. A tésztát egyszer-kétszer átgyúrjuk, kinyújtjuk a tepsi méretére úgy, hogy körben a szélét is elfedje. Kikenjük a tepsit zsírral, és belehelyezzük a tésztát. Ráültetjük a szilvákat jó közel egymáshoz, kicsit nyomjuk bele, viszont hagyjunk valamennyi helyet (kb. 2 cm a két gyümölcs között), hogy azért lehessen majd szeletelni is. Ismét letakarjuk, és hagyjuk pihenni 15 percig. Forró sütőbe rakva megsütjük. Amikor megsült, megszórjuk a cukor+fahéj keverékkel. Most mindenkit ki fog verni a víz, aki elkészíti, mert úgy fog kinézni, mintha árvíz lenne a sütemény tetején, és ezért kínlódtam órákon keresztül? Nem lesz semmi baja, nem fog elázni az egész tészta. Olyan krémes lesz, mint a szilvás gombóc belseje, DE CSAK a szilva alatt.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: 42x30x2,5
  • Sűtés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 15208
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 29.

Ajánló

Természetesen mint minden kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb. Ezt vegyük figyelembe az elkészítésnél, ha nem nagy étkű a család, akkor felezzük a receptet.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyakran nézelődöm az allrecipes oldalon, mert a világ minden részéről küldenek recepteket oda, csakúgy mint a NoSalty-ra. Annyi a különbség, hogy ott 500000-nél tartanak, szerintem, ha jól belehúzunk itt is lesz annyi. Hajrá! Szóval ez a recept onnan származik.

Hozzászólások

Fahéj

H?, ezt én mennyire szeretném! :) Nekem is van hasonló recim, de holnap EZT sütöm meg, olyan ígéretes. Üdv: Fahéj

witch

Perszehogy, hat fahejas! Meglestem a Tiedet, azta milyen szepseges! Remelem izleni fog az "enyem", nekem meg masnap is csuszott, pedig a teszta mar nem az igazi. udv:witch

palice

Ha ugyanolyan jo mint a http://www.nosalty.hu/recept/veronka-neni-kigyoretese-szilvaval-toltve, akkor nyert ugye van nalunk :)

witch

Nem tudom, mert azt meg nem kostoltam, de ahogy elnezem a ket suti eg es fold. Ez egy puha teszta, a szilva alatt pedig kremesse valik a megolvadt cukortol es az a rengeteg fahej a tetejen mamorito. A retes viszont olyan jo piros-ropogosnak nez ki. udv:witch

palice

Az csak a latszat,mert sutes utan meglocsoljuk cukros vizzel es attol nagyon puha lesz az egesz suti es szinten kremes a szilva alatt.Nem az enyem a recept,nem reklamozom :) de tenyleg nagyon finom,probald ki. A Tiedet is biztosan kiprobalom mert nagyon jol nez ki. Udv,Alice

witch

Igen, lattam, hogy egy hires hazaspar receptje. :o) Ahogy elmondod, hat igy duplan jo lehet, mert szep pirosra van sulve, utana meg puha, yummy! Koszonom a dicseretet, remelem Neked is izleni fog. udv:witch

Vilhelem Erzsebet

Nagyon finom, csak en meg a tetejre teszek egy nagy doboz tejfolt osszekavarva 2 tojassargaval. Ezt igy sutom ki, es amikor kisult lehintem vanilias porcukorral! Probaljatok ki!

witch

Nekem a szilva osszeveszne a tejfollel. :( De koszi, hogy megirtad, mert biztos lesz valaki, aki ugy szeretne majd elkesziteni. :o) udv:witch

Törölt felhasználó

Évek óta hasonló szilvás lepényt sütök, (nem tudtam, hogy ez a hagyományos német szilvás lepény :) ). Azzal a különbséggel, hogy a szilvákat félbe vágom és a héjas felével fölfelé teszem s?r?n egymás mellé a tésztára, majd fahéjas kristálycukorral meghintem. Isteni! Mindenki imádja! A nyárutó kedvenc sütije.

witch

En sem, amig nem talaltam ra erre a receptre. :o) A feltoltoje azt irta, hogy zwetschgenkuchen a neve nemetul. Na, ezt mondja ki valaki gyorsan haromszor. A nevekkel ugy vagyok, hogy banom is en mi a neve, csak finom legyen. udv:witch

Tövismami

Kedves witch Nagyon guszta a sütid, hasonlót készítettem már én is. Annyi külómbséggel, hogy 4 ek darált mák, 1ek zsemlemorzsa, 4ek cukor és 1 tk fahéj keverékével megszortam a tészta tetejét és utána ültettem rá a szilvákat. A szilva levét a mák és a morzsa felszívta. Finom igy is.

witch

Koszonom a dicseretet kedves Tovismami! Ennel a tesztanal ez a lenyeg, hogy kicsit kremes legyen a szilva alatt, ezert kell sutes utan raszorni a fahejas cukrot. Nem az egesz lesz ilyen, alulrol teljesen szaraz marad. Viszont, ha valaki nem akarja, hogy kremes legyen, akkor biztosan kiprobalja majd a Te valtozatodat. Koszonom, hogy megirtad, mert a makot en is nagyon szeretem. udv:witch

PeRitus

Sziasztok :) Épp most készítem ezt a sütit , apró módosítással !:)) Szilva helyett Körtével csinálom .:)) Rengeteg körtét kaptunk a szomszédtól :DD Kíváncsi leszek milyen lesz !:))

witch

Szia! Biztos finom lesz ugy is, en egy kis gyombert ajanlok a kortehez fuszerkent. udv:witch

lili16

Nagyon finom lett! köszi

witch

Orulok, hogy elkeszitetted, annak megjobban, hogy izlett is. :o) Koszi, hogy megirtad! udv:witch

Zsuzsamama56

Én is sütöttem ilyet,de csak frissen finom!

witch

Igen, az ajanlatnal oda is irtam, de a reklam kozvetlen felette van es olyan figyelem elterelo, szoval a reklamazo ceg elerte a celjat. :o) udv:witch

Adriennke26

A sütemény jól fagyasztható, ha esetleg nem fogyna el. Anyósom (aki német) szokott ilyet sütni és ? mindig tesz el a fagyasztóba néhány szeletet. És a legfontosabb, hogy frissen felvert tejszínhabbal tálaljuk; ez egyszer?en hozzátartozik ehhez a süteményhez!

witch

Koszonom szepen az otletet/tanacsot! A kovetkezo szilva szezonban feltetlen kiprobalom! Szep hetveget! udv:witch

Adriennke26

Azt elfelejtettem, hogy természetesen a cukros-fahéjas keverék nélkül fagyasszuk le a sütit. Ha kivettük a fagyasztóból, rögtön tegyük be egy kis id?re a süt?be (szóval nem kell el?re felolvasztani), és miután kell?képpen megmelegedett, akkor szórjuk rá a fahéjas cukrot. És a tejszínhab tényleg elengedhetetlen!

witch

Rendben! :o)

Marti48

Kedves Witch! En is igy csinalom, mert a ferjem-uram ezt nagyon szereti, es a peksegekben 1: draga, 2: nem olyan fincsi, mint ahogy mi csinaljuk... t.i. ilyen kicsit magas tesztaval, mert ök egy nagyon lapos alapot keszitenek, ugy is hivjak: "Zwetschgen Datschi" - azaz "Szilvas lapotya". Ez egy tipikus bajor elnevezes, es ha jol tudom, tölük is ered ez a süti. Szerintem Sem nem szarad ki, ha jo sürün megrakjuk a szilvaval. Különben, a Mamam is sokszor sütött ilyet, es turosat is, az is nagyon fincsi! Üdv-üdv! Marti:)

witch

Kedves Marti! Nalunk is a parom miatt keszulnek ilyen hagyomanyos sutikek, ha egy-ket napot nem sutok, mar hianyolja. Itt csak a tortak finomak, de majdnem mind egykaptafara keszul. A lanykam csodalkozik mindig, hogy az europai sutemenyek annyira kolonbozoek, szinte nincs ket egyforma szinre, izre, kinezetre es meg sorolhatnam. Haha, de jo a neve leforditva:lapotya es ezt meg en is le tudom irni, mert nem kell ekezet ra. :o) Hmmm...... most, hogy mondod, hat turosat en is sutottem mar igy. Mi jo sok kaporral meg par szem mazsolaval szeretjuk. udv:witch

Marti48

Kedves Wich, hat igen... a good old Eurpe! A legislegfinomabb sütiket, tortakat Olasz- es Franciaorszagban ettem. A nemet keszitmenyek bar szinten valtozatosak, nagyon "geil"-ek. Persze vannak klassz kis kavezok Münchenben is, ahol v. olasz, v. francia a tulaj, v. berlö. Anyukam soha nem csinalt vajas-kevertet, hanem mindig fözött tölteleket, az sokkal finomabb es nem olyan tömeny. Ma nagyon divatos a pudingtöltelek, de szerintem meg mindig a fözött krem az igazi. A lapotya az en szohasznalatom, de teljesen passzol a bajor "Datschi"-ra. Pl. a Reiberdatschi, az a Magyar tocsni egy-az-egyben! A bajorok ezt almapürevel talaljak - az is igen finom, de nem ismerik a sos-sajtos-tejfölös-hagymas stb. valtozatot. Anyukam a turosat nem kaporral, csak citromejas, mazsolas turobol csinalta, mi "a kapros turost" sosan szeretjük, ferjem egyik nagy kedvence, ezt a receptet az ö Mamajatol kaptam. Üdv.! Marti:)

witch

Kedves Marti! Na, a pudingos toltelekkel igy vagyok en is, nem igazan kedvelem. Senki nem olvassa el a hatuljan, hogy az csak izesitett kemenyito? Tetszik akkor is a lapotya, nem baj, hogy csak a Te szavad jarasa. Mar be is irtam az egyeb elnevezesekhez, csupa nagybetuvel. :o) Ez a turos erdekes, mindenki azt mondja, hogy sosan eszi. Nekem jobban tetszik az edes-fuszeres, hat izlesek es pofonok. udv:witch

Marti48

Kedves Witch! Mi a kapros-turost szeretjük sosan. Es van a szinten irto finom edes valtozat az Anyukamtol. Majd ha mar visszamentünk, elöszedem, es megprobalom elkesziteni, es feltenni. De az izlesek es pofonok teljesen igaz, leven vannak pl. jo sokan, akik a kaposztas tesztat is cukrosan szeretik - mi speciell sosan es joooooooo borsosan! "Ilyen az elet"!:))) Üdv.: Marti

witch

Kedves Marti! Igen-igen, a kapros-turosrol mondtam, hogy mi edesen szeretjuk, de nem tulsagosan csak 3-4 ek cukor meg egy mareknyi mazsola es jo nagy keve kapor. A kaposztas cvekedli meg jo borsosan, de edesen is johet, az mar a hangulatomtol fugg. udv:witch

Marti48

Edesen en meg nem probaltam, rengeteg borssal imadom (a cvekkedlit)... Most, hogy annyit beszelünk rola, olyan kedvem lett hozza, meg is csinalom valamelyik nap...:) Üdv-üdv! Marti

Törölt felhasználó

Kedves Witch! Régóta keresem egy jó kelttészta receptjét. Apu süttetett Anyuval gyakran kelt tésztás pitét többféle gyümölccsel éppen mi volt a kertben, vagy kapros túróval. Anyukám sajnos már meghalt, s nem volt írott formája. Nagyon szépen köszönöm. Els?re is jól sikerült, egy nap alatt elfogyott így ma megint ezt sütök, mert tart még a szilva. Sok recept van a neten ugyanolyan néven de van úgy hogy az összetev?k arányai mer?ben másak. Sokan sütnek egy sütit (életükben el?sször) s rögtön felteszik a netre, holott nem a legjobban sikerült. Ezt a receptet igazán érdemes terjeszteni. Orsi

witch

Kedves Orsi! Igazan sajnalom, hogy az Anyukad receptje nem volt leirva, de orulok, hogy talaltal egy kozel hasonlot! Mert valljuk be oszinten, olyan mint amit az Anyukank sutott nem lesz. Ezt nem sertesnek szanom, de amikor mas keszit nekunk valamit szeretettel, az sokkal finomabb. A receptet, pedig nagyon szivesen! udv:witch

Hozzávalók

a tésztához

a tetejére

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!