Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölybúzás sós rúd

Tönkölybúzás sós rúd
Tönkölybúzás sós rúd
37 perc / előkészület: 20 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sós rágcsát kedvelő tejfehérje-allergiásoknak kiváló étek, ha a sajtot elhagyjuk belőle. Ugyanez a tészta pogácsához is tökéletes! Tapasztalatból tudom, hogy ha valódi burgonyapüré helyett kb. 5 dkg burgonyapelyhet és kb. 10-15 dkg vizet összekeverünk, akkor sokkal tovább marad puha a tészta (én a mérlegben az 5 dkg pehelyhez folyamatosan adagolom a vizet, míg az összsúly el nem éri a 20 dkg).

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Bármikor, bárhol, bármennyit :D

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a szójajoghurtba (szójatejszínnel is próbálkoztam, de abban nem kel meg jól), hozzáadunk egy csipet cukrot, lefedjük, és félretesszük.
  2. A burgonyákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, feltesszük főni.
  3. Amíg az élesztő felfut és a burgonya megfő, addig a tésztához szükséges többi hozzávalót belemérjük egy tálba (tönkölylisztet, külön kis tálkába először megolvasztom a vajat, ugyancsak külön 1 ek. szójalisztet 2 ek. vízzel elkeverek (1 db tojás helyettesítése céljából), valamint a sót).
  4. A burgonyákat összetörjük alaposan, majd a joghurtban felfutott élesztővel együtt mehetnek a tálba. Minden hozzávalót összegyúrunk; nem kell túl sokáig, hiszen hamar homogenizálódik a massza.
  5. A lágy tésztát kelesztőtálba tesszük, és meleg helyen 1 órán át hagyjuk duplájára nőni.

A feltéthez

  1. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A nyújtófát is érdemes folyamatosan lisztezni, mert lágy a tészta és ragad.
  2. A tésztát kevés olvasztott margarinnal kenjük meg (de lehet felvert tojással is), majd ízlés szerint megszórjuk a fűszerekkel (kömény, pirospaprika, só) és a reszelt sajttal.
  3. Ennél a lépésnél, ahogy időnk engedi választhatunk, hogy rudakra vagdaljuk, vagy pogácsaszaggatóval nekiesünk (többnyire a rudak nyernek).
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, ujjnyi vastag közökkel, mert sütéskor nőnek még. Ha rudakat készítünk, nekem kb. 2 gáztepsi szokott megtelni ezzel a mennyiséggel.
  5. Végül 180°C-ra előmelegített sütőben hőlégkeverésen pontosan 17 perc alatt sülnek készre a finom falatok.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 886
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

duKATI

Mióta szakács: 2016.06.14.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: sós süti
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós nasi, sós sajtos rudacska

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1282
szójajoghurt 1 dl
tojás 1 db
burgonyapüré 20 dkg
tejmentes margarin 8 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 csipet
2 teáskanál
tönkölybúza liszt 40 dkg
tejmentes margarin 1 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 0.5 teáskanál
sajt 5 dkg