r
Nosalty Logó

Tök torta

NS
Tök torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához (10-12 szelethez)

A málnakrémhez

A díszítéshez

858
Kalória
13.9g
Fehérje
104.8g
Szénhidrátok
43g
Zsír
170.9g
Víz
291g
Koleszterin
4.7g
Rost
76.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához (10-12 szelethez)

A málnakrémhez

A díszítéshez

Összesen 858 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához (10-12 szelethez)

A málnakrémhez

A díszítéshez

Összesen 5144 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához (10-12 szelethez)

A málnakrémhez

A díszítéshez

Összesen 248 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    43 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    291 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.8 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    170.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    357 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    351 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    304 micro
Összesen 858 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.2 g

Zsír

  • Összesen
    258.1 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1746 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2963.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    713 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1192 mg
  • Nátrium
    727 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    628.8 g
  • Cukor
    458 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1025.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2144 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    376 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    1024 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2109 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    390 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1825 micro
Összesen 5144 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 248 kcal

Elkészítés

A tésztához (10-12 szelethez)

  1. A torta alapja valójában egy málnás Charlotte-torta. A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk (csak gépi habverővel készíthető ezzel a módszerrel!). Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük.
  2. Szükségünk lesz egy félgömb alakú tálra (az enyém 22-23 cm átmérőjű és 11 cm magas falú), mert ebbe töltjük a süteményt. Sütőpapírra téve körberajzoljuk a tál alját, és az így előrajzolt körre annyi piskótatésztát kenünk, hogy 1 cm vastag piskótalapunk legyen. Ez lesz a tortát lezáró lap, amit előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütünk.
  3. A maradék masszát kb. 30×40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe (gáztepsi) simítjuk 1 cm vastagon, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. (Vigyázzunk, hogy a piskótalapot ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!)
  4. A sütőpapírral együtt kiemeljük a piskótalapot a tepsiből, és sütőpapírral együtt, még melegen feltekerjük. Majd hagyjuk kihűlni. A tortalapot kivesszük a tepsiből, és lehántjuk róla a sütőpapírt, kihűtjük egy rácson.
  5. Kitekerjük a kihűlt piskótát, lehántjuk róla a sütőpapírt, majd megkenjük a lekvárral (nem a sütőpapíros felén!), végül szorosan feltekerjük. (Fontos, hogy ne legyen lyuk a közepén!)
  6. A félgömb alakú tálat kibéleljük folpackkal vagy alufóliával. A piskótatekercsből fél cm vastag szeleteket vágunk, és ezeket szorosan egymás mellett helyezzük el a tálban úgy, hogy lehetőleg ne legyen rés közöttük. Egyet teszünk alulra, majd ezt rakjuk körbe-körbe mindaddig, amíg fel nem érünk a tál tetejéig.
  7. A málnakrémhez a málnát botmixerrel turmixoljuk a porcukorral.
  8. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint az 1dl hideg vízzel (kiengedett gyümölcs levével) megduzzasztjuk, majd teljes olvadásig felmelegítjük, kevergetve. A málnás pépet óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Egy kevés málnahabbal lehűtjük a forró zselatint, majd ezt a keveréket óvatosan beleforgatjuk a habba. Ha édesnek találnánk a krémet, egy fél citrom levével pikánsabbá tehetjük.
  9. A krémet a piskótával kibélelt tálba töltjük, majd lezárjuk a piskótakoronggal. Hűtőbe tesszük dermedni 12 órára.
  10. Másnap tortatálra borítjuk, és elkezdjük a díszítést.
  11. A félgömb alakú tortánkat megkenjük lekvárral, hogy a marcipán rátapadjon. Majd a marcipánt narancsos színre ételfestékkel beszínezzük. A színezett marcipán masszát kinyújtjuk akkora nagyságúra, hogy a félgömböt teljesen befedje. A nyújtáskor csak porcukrot szabad használni, hogy könnyen tudjunk bánni a marcipán masszával. Bevonjuk a tortát, majd tetszés szerint tovább díszítjük marcipánból készített őszi levelekkel stb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 24 perc
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30×40

Kisvároskánk önkormányzati ovijában minden évben megrendezésre kerül ősszel a Madárijesztő- és Tökfesztivál. Ebből az alkalomból a szülők szebbnél-szebb madárijesztőket és töklámpásokat készítenek, melyeket verseny keretében díjaznak. Ebben az évben megkértek, hogy a két kategória fődíjaként készítsek egy-egy tortát, stílusosan a tök kategória győztesének egy tök alakú tortát. Hát, így sikerült !

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...