Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásos nokedli pirított szalonnával

Tojásos nokedli pirított szalonnával
Tojásos nokedli pirított szalonnával
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is az olyan ételek egyike, amit a végtelenségig képes lennék enni. Megunhatatlan, gyermekkorom óta imádom, nyáron ropogósan friss fejes salátával ettük, amit délelőtt szedtünk a papával a kertben. Mama 3-4 fej salátának csak a legbelső zsenge részét felhasználva, külön tálat csinált a gyerekeknek; ami percek alatt elfogyott! Hússal, vagy anélkül is igazán laktató egytálétel, télen savanyúsággal szoktuk fogyasztani: a gyöngyhagyma, a kosszarvú paprika, vagy az almapaprika illik leginkább hozzá.

hozzávalók / 2 adag

A saláta

A nokedli

  • 25 dkg finomliszt
  • 8 db tojás (5-8 db)
  • 1.5 dl víz
  • 10 dkg bacon ( vagy kolozsvári vagy császárszalonna, esetleg füstölt sonka)
  • 4 kávéskanál

ajánlat

Melegen tálalom a hideg salátával, így hamisítatlan nyári elemózsia. Savanyúságokkal is remekül kombinálható, a paradicsomsaláta is illik hozzá, de önmagában is fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

A saláta

  1. A salátát alaposan megmossuk, külső leveleit eltávolítjuk.
  2. Két edénybe 2*5 dl vizet és 2*2 ek ecetet öntünk. Egyikbe 2 ek cukrot, másikba 2 tk sót keverünk el oldódásukig. Ízlés szerint a salátaleveleket egészben hagyva, vagy apróbbra tépkedve elosztjuk a sós és az édes edényekben. A saláta legbelső, zsenge része a legfinomabb, mindig maradéktalanul felhasználom! Legalább 1 órát állni hagyjuk, de akár 2-8 órát is ázhat, idővel egyre puhább lesz a saláta; ízlés kérdése. Nyáron hűtőből kivéve a legjobb.

A nokedli

  1. Kimérünk 25 dkg lisztet, hozzáadunk 1 tojást, 1-2 tk sót és ~1-1.5dl vizet 2 részletben, a végén, csak amennyit felvesz a liszt. Ha túl híg lenne, liszttel sűrítjük, nincs fix mennyiség: nem túl sűrű, nyúlós masszát kell kapnunk.
  2. Egy közepes lábosba legalább 2 l vizet forralunk, és 2-3 tk sót adunk hozzá. Nokedliszaggatóval, vagy vizes kés hegyével beleszaggatjuk a tésztát a forró vízbe, pár percig főzzük, tésztaszűrővel lecsepegtetjük, egy főzőedénybe tesszük át.
  3. A szalonnát/sonkát apróra vágjuk, és kevés olajon v. zsíron megpirítjuk, majd kisült zsírjával együtt a nokedlihez adjuk.
  4. Felverünk 4-7 tojást, ízlés szerint. A kész nokedlit újra hevíteni kezdjük, folyamatos kevergetés mellett, ha forró, ráöntjük a felvert tojásokat. Folyamatos kevergetés mellett (az aljára könnyen lesül a tojás!), 1-2 perc után lekapcsoljuk, s további 1-2 perc után kész: csak addig hagyjuk az edényt a tűzön, amíg még krémes és lágy a tojás, nem készítjük kemény-fojtós rántottáig! Ízlés szerint sózzuk.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 28 366
elküldve: 4
receptkönyvben: 120
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: 1

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tojásos galuska, nokedli tojásosan

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

998
fejessaláta 1 közepes fej
ecet 4 ek
cukor 2 ek
víz 10 dl
2 teáskanál
finomliszt 25 dkg
tojás 8 db
víz 1.5 dl
bacon 10 dkg
4 kávéskanál