Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiroli Rétes

Tiroli Rétes
Tiroli Rétes
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tűnhet egyszerűnek, de megéri vele pepecselni...
A nyújtásnál, óvatosan, alányúlva, "lobogtatva" kell húzni a tésztát kézfejjel. Türelemjáték, és jó ha van egy segítőtárs. :)
Én a meggyes töltelék alá, a tésztára szoktam szórni egy kis zsemlemorzsát, ne hogy eláztassa a tésztát, de fontosnak tartom, az almát, és a meggyet is alaposan kinyomkodni, és lecsepegtetni. 
Ettem már olyan rétest, amiben búzadara volt a meggyes tölelékben. Hát, nem igazán jött be. 
 

hozzávalók / 8 adag

Alaptésztához:

  • 1,5 l langyos tej
  • 1 dió nagyságú zsír
  • kevés só
  • kevés cukor
  • 1 egész tojás
  • 1, 5 ek ecet
  • rétesliszt (amennyit felvesz)

Alaptészta lekenéséhez:

  •  40 dkg zsír
  • 6 púpozott ek rétesliszt

Tötlelékhez: 

  • Túróshoz: túró mennyiségétől függően: tojás, liszt ( fél kg túróhoz  2 kisebb tojás, 3 ek liszt)
  • Meggyeshez: magozott meggy (amennyit szeretnénk), cukor,  fahéj
  • Almáshoz: 2-3 reszelt alma , cukor, fahéj

ajánlat

Bátran ajánlom mindenkinek. Drága Mamim receptje.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összeállítjuk, de az ecet adagolás előtt valamennyi lisztet már adjunk a tejhez, mert különben összemegy a tej.
  2. Lágy, finom állagú tésztát kell, hogy kapjunk, jól kidolgozzuk, hólyagosra.
  3. A kidolgozott rétestésztát 6 db kis cipóra elosztjuk.
  4. Az alaptészta lekenéséhez  a zsírt és a lisztet, jól kikavarjuk. 
  5. A kb. 50 cm átmérőjűre kinyújtott alaptésztára kenjük, és így rétegezve a 6 db-ot egymásra fektetjük. A legfelső tésztalapot, már nem kenjük be zsírral. 
  6. Letakarjuk ruhával, és egy éjszakán át meleg szobában pihentetjük.
  7. Másnap kézzel asztallap nagyságúra kinyújtjuk és tetszőlegesen töltjük. 
  8. A töltelék csíkokat egyszer a tésztába burkoljuk, majd akkora tésztát vágunk még a töltelékrúdhoz, hogy kettéhajtva a töltelékrúd felét díszítse. 
  9. A tetejét tojással lekenjük, de vigyázzunk, hogy a hajtott tésztasáv széléhez ne érjen tojás, mert akkor nem nyílik szépen ki a tészta a tetején.
  10. 170 - 180 fokon sütötjük 7 perc alsó, és egy 10-15 perc alsó-felső sütés szükséges.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 29 452
elküldve: 1
receptkönyvben: 316
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszkanózi

Mióta szakács: 2011.03.06.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rétes, meggyes- túrós rétes, almás rétes, tiroli

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hancsa1
hancsa1 Wed, 2012-02-15 10:50

Szia! Lehet-e zsír helyett margarint használni?
köszi!

Nyuszkanózi
Nyuszkanózi / Nyuszkanózi Thu, 2012-02-16 19:36

Szia!
Hát szerintem nem lehet... az íze sem lenne olyan... s nem hiszem, hogy kihúzható lenne a tészta, ha margarin van a zsír helyett... Én sem vagyok egy nagy zsír "párti", de vannak olyan ételek-sütemények, amiket muszáj zsírral elkészíteni... s ez pont az a fajta sütemény...

berenike
berenike Mon, 2011-10-17 19:49

Nekem se jott be morzsa helyett a buzadara... Akkor inkabb daralt keksz:)

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2011-06-30 03:31

Milyen szep tal retes! Egy nagyon amator kerdesem van: miert kell "alanyulva", kezfejjel nyujtani, nyujtofaval nem jo? Meg soha probalkoztam retessel, sot, a csaladunkban sem senki, de en szeretnem megprobalni.

Nyuszkanózi
Nyuszkanózi / Nyuszkanózi Thu, 2011-06-30 10:18

  Szia Boribon!

Szerintem lehetetlen kinyújtani sodrófával ekkora adag tésztát... Kézzel kell... olyan vékonyra, hogy szinte átláss rajta... tényleg hártya vékonysságúra kell kihúzni...

Buza Sándor
Buza Sándor Wed, 2011-06-29 15:17

Szia! Felénk - ha jól emlékszem - rácsosra készítették a tetejét, bár tök mindegy, mert a rétest minden formájában imádom