Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisù házi babapiskótával

Tiramisù házi babapiskótával
Tiramisù házi babapiskótával
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olaszországban tanultam a klasszikus Tiramisù receptjét, de mivel nagyobb adagot szoktam készíteni, így kellett egy olyan változat, ami tojás nélküli krémmel készül, viszont így extrája a házi készítésű babapiskóta lesz.

hozzávalók / 12 adag

Babapiskóta

Tiramisù krém

Kávészirup

ajánlat

Tetejét még tejszínhabbal dekorálhatom (bár az már nekünk túl tömény:)).

Ez a tojásmentes változat hűtőben tárolva több napig is fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

Babapiskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverés közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet, majd a megolvasztott (és kissé barnásra pirult) vajat, melyet használat előtt langyosra visszahűtünk.
  3. Sütőpapírral bélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit, és beleöntjük a tésztát, majd a tetejére porcukrot szitálunk, pár percig állni hagyjuk. Enyhe gőz mellett 160°-on kb. 25-30 perc alatt megsütjük a piskótát.
  4. Ha kihűlt, akkor piskóta formájú kiszúróval kiszaggatjuk a piskótákat, a leeső tésztadarabokat pedig majd a tiramisù összeállításakor használjuk fel. Azonban a kevert tésztát - állagának köszönhetően - nyomózsákkal is felhasználhatjuk, ekkor babapiskóta formákat nyomunk a sütőlemezre, és porcukrot szitálunk a tetejére, majd picit állni hagyjuk, végül kisütjük az előbb említett módon.

Tiramisù krém

  1. A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük 2 dl habtejszínnel és a porcukorral.
  2. A maradék tejszínt habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk a mascarponés krémmel.
  3. A kakaóport nem keverjük bele a krémbe, hanem amikor összeállítjuk az édességet, akkor a mascarponés krémre szitáljuk rá.

Kávészirup

  1. Lefőzünk 3 dl kávét, de nem túl erősre, majd ha langyosra hűlt, akkor belekeverjük a kávélikőrt is (ízlés szerint cukrozhatjuk is, bár én nem szoktam).

Tiramisù összeállítása

  1. Egy fedővel rendelkező jénai aljára és oldalára teszünk egy réteg piskótát, melyet meglocsolunk a kávésziruppal, majd habzsákból felvisszük rá a krém kb. 1/3 részét, és a kakaópor 1/3 részét rászitáljuk.
  2. Erre ismét piskóta kerül (itt tudjuk felhasználni fel a leeső darabokat), majd meglocsoljuk a kávésziruppal, végül ismét habzsákból kerül rá a krém (1/3 rész), majd a kakaópor.
  3. A maradék piskótával befedjük, majd kávésziruppal meglocsoljuk, és habzsákból habcsók formákat nyomunk a tetejére, és a maradék kakaóport rászitáljuk.
  4. Ezután lefedve hűtőben legalább 12 órát pihentetjük, így az ízek összeérnek, és a piskóta is szépen átitatódik a kávéval és a krémmel.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x45 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 739
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Tiramisu

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

535
tojás 6 db
cukor 20 dkg
finomliszt 20 dkg
vaj 2 dkg
mascarpone 50 dkg
cukor 20 dkg
habtejszín 5 dl
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
feketekávé 3 dl
likőr 20 ml