Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 in 1 pogi

3 in 1 pogi
3 in 1 pogi
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nelli mama kapta ezt a receptet egy kolléganőjétől, miután meséltük neki, hogy milyen finomat készített egyszer egy vidéki idős néni az egyik tévéműsorban. Nem csalódtunk benne! Három az egyben, mert három finom pogácsa jótulajdonságait egyesíti magában a káposztás, a tepertős és a sajtos pogiét. Nyerő hármas! :) Kb. 40-50 db pogácsa jön ki a tésztából.


hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A pirított káposztához

A tetejére

ajánlat

Remek vendégváró, sör, bor minden illik hozzá.
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, és 1 ek sóval meghintjük, állni hagyjuk kb 20 percig, hogy kiengedje a levét.
  2. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és feloldjuk benne az élesztőt, hagyjuk pihenni 15 percet.
  3. A lisztbe belekeverünk 1 ek sót, majd a zsiradékot belerakjuk, és a kezünkkel elmorzsoljuk a liszttel, hogy egyenletes legyen az eloszlása a lisztben.
  4. Amint megvagyunk, közepébe készítünk egy kis mélyedést, beleütjük a tojásokat, és a tejfölt is beleöntjük, és tésztává gyúrjuk. Se nem túl puha, se nem túl kemény tésztát kell kapnunk - pogácsatésztának hívják ezt. (Szükség esetén kis tejjel lazítunk, vagy kis liszttel sűrítünk.) Amikor megvagyunk, a tésztát letakarva hideg helyen kelni hagyjuk 30 percet.
  5. Amíg a tészta kel, a káposztát kinyomkodjuk a levétől, és egy serpenyőben az egy ek zsíron megdinszteljük-megpirítjuk, rendszeres kevergetés közben. Amint kész, félrerakjuk, hagyjuk hűvös helyen, mert melegen nem szabad rákenni a tésztára. 
  6. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, 1,5 cm vastagságúra, rákenjük a darált tepertőt, szépen egyenletesen, és összehajtogatjuk. (Harmadát széléről behajtjuk, a másik széléről is a harmadát, majd a kapott hosszúkás alaknak a felső harmadát ráhajtjuk felülről a tésztára, majd végül az alsó harmadát is felhajtjuk. Berakjuk egy tálba, letakarjuk, és hideg helyen pihentetjük ismét 30 percig.
  7. Amikor megkelt, kinyújtjuk a tésztát, ismét 1,5 cm vastagságúra, és most megkenjük a pirított káposztával egyenletesen majd az előző módon összehajtogatjuk, visszarakjuk a tálba, s lefedve hideg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
  8. Amikor kész, kinyújtjuk lisztezett táblán a tésztát kb. hüvelykujj vastagságúra, berácsozzuk a tetejét éles késsel, megkenjük a kissé felvert két tojássárgájával, és rászórjuk az összevegyített füstölt-és trappista sajt reszeléket.
  9. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tenyérélünk közé fogva gyengén megsöndörgetjük őket, hogy szép magasak maradjanak majd a pogácsák. Ezután kis távolságot tartva a pogácsák között, tepsibe helyezzük őket, és letakarva, ezúttal meleg helyen kelni hagyjuk 20 percig.
  10. Ezalatt előmelegítjük a sütőt, 180°C fokra, (légkeveréses 160°C fok). Amint megkeltek a pogácsák, berakjuk a sütőbe, és 25 percig sütjük őket. Érdemes a 20. perc környékén ellenőrizni, mert a tepertős pogácsák hirtelen meg tudnak égni.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 82 344
elküldve: 13
receptkönyvben: 581
elkészítve: 8/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepertős-káposztás pogácsa, három az egyben pogácsa, 3 in 1 pogácsa

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pista39
Pista39 Sun, 2015-01-04 16:01

Gondolom, hogy az élesztős tejet is beleöntjük a tésztába összegyúrás előtt?!
-;)

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 Fri, 2013-01-18 13:41

Nagyon jól néz ki,és biztos finom is! Ja és végre egy olyan recept aki nem Ramá-val készíti hanem rendes zsírral! Én az összes kalácsba ezt használom,összehasonlíthatatlanul jobb és finomabb tőle minden.Igaz pár éve még a zsír volt a közellenség,talán most megfordulni látszik....Üdv:Livcsi

szlivia2
szlivia2 Sat, 2010-04-03 12:58

Tényleg,igazad van a technikát illetőleg,megpróbálom.Finomnak biztos fini,majd úgyis megírom,ha megsütöttem!Köszi.Szép napot!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-03 11:44

Kedves szlivia2!Természetesen újra lehet gyúrni, de, ha úgy csinálod, hogy szűken egymáshoz közel szaggatod, lesznek közte olyan darabok, amelyeknek a széle nem tökéletes, hanem picit félholdas alakú, akkor a félhold szarvait befelé hajtod a pogácsa közepe felé, akkor nem marad maradék sosem. Nehezen tudom ezt elmagyarázni így, elnézést érte, szerencsésebb lenne, ha tudnám mutatni! :) A képen látható alsó kettő pogácsa például ilyen, élvezeti értéke nem romlik, nincs maradék, amelynek egy kicsit másabb lenne sütés után az állaga. Az is finom, félreértés ne essék, ha csak úgy sikerül megoldani, úgy is jó! Kíváncsi vagyok, majd hogy ízlett! Jó sütögetést: Mrs Smith

szlivia2
szlivia2 Sat, 2010-04-03 08:44

Bocs,ha hülyeséget kérdezek,de a szaggatás után megmaradt tésztát összegyúrhatom és újra kiszaggathatom?Mert ugye a hajtogatás lényeges,meg rétegezve is van a töltelék!Előre is köszi!Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-04-02 17:55

Kedves laraed! Természetesen használhatsz nyugodtan sima sertészsírt, sőt liba, vagy kacsazsírt is. Mi szeretjük a mangalicazsírt, ezért van így a recept. Jó sütögetést, és sok locsolót Neked is!:) Mrs Smith

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-04-02 16:19

Kedves Mrs Smith! Ugye nem baj ha nincs mangalica zsírunk? Helyettesíthetjük sima sertés zsírral?Üdv Edit. Kellemes ünnepeket ! Sok locsolót!!:)))

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-04-02 15:17

Èlöben kóstoltuk ezt a pogácsát, nagyon finom, minden íz egyben! :-)))

1204
finomliszt 80 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
cukor 1 teáskanál
2 ek
tojás 2 db
tejföl 1.75 dl
mangalica zsír 25 dkg
margarin 8 dkg
tepertő 30 dkg
káposzta 1 kg
mangalica zsír 1 ek
1 ek
trappista sajt 10 dkg
füstölt sajt 5 dkg
tojás 2 db