r
Nosalty Logó

Tepertős pogácsa Évi nénitől

Évi néni
Tepertős pogácsa Évi nénitől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék a hajtogatáshoz:

314
Kalória
8.5g
Fehérje
21.9g
Szénhidrát
22.4g
Zsír
8.8g
Víz
32.9g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
2g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 36% Zsír

Tészta:

Töltelék a hajtogatáshoz:

Összesen 314 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 36% Zsír

Tészta:

Töltelék a hajtogatáshoz:

Összesen 3765 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 36% Zsír

Tészta:

Töltelék a hajtogatáshoz:

Összesen 381 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    397 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 314 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.7 g

Zsír

  • Összesen
    268.6 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7109.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    494 mg
  • Foszfor
    1592 mg
  • Nátrium
    4765 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    262.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    105.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    839 micro
Összesen 3765 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    719.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    482 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 381 kcal

Elkészítés

Tészta:

  1. Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen. A hozzávalókat egy keverőtálban összegyúrjuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk, ami a táltól és a kezünktől is elválik.
  2. Ezt a tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük lefóliázva pihenni.
  3. Másnap reggel elővesszük, megvárjuk, míg felenged szobahőmérsékletűre, aztán hajtogatunk.

Töltelék a hajtogatáshoz:

  1. A tepertőt késes aprítóban alaposan összedaráljuk, majd összeházasítjuk a vajjal, sóval és a borssal.
  2. A tésztát kinyújtjuk 1 cm vékony téglalap alakúra és teljes felületét bekenjük a tepertőkrémmel.
  3. Mint egy borítékot, összehajtogatjuk a tésztát harmadokra osztva: jobbról balra, majd balról jobbra, aztán alulról-felülre és felülről alulra (így lesz 9 réteg a tésztánk). Kilisztezett tálba tesszük pihenni letakarva 20 percre.
  4. A hajtogatást még legalább kétszer ugyanígy megismételjük. 20-20 perc kelesztéssel.
  5. Mikor negyedszer is megkelt a tészta, kinyújtjuk 2,5 cm vékonyra, tetejét késsel berácsozzuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, megkenjük felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, újabb 20-30 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
  6. 200 fokos sütőben alul-felül sütésen 25 perc alatt megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x40

A piacon vettem jó kis húsos bőrös kacsahájat és kisütöttem. Alapból is szoktak vajat tenni a töltelékhez (legalábbis a régi szakácskönyvemben úgy szerepel), de mivel ez igazán nem volt zsíros, mert alaposan kisütöttem, így hozzácsaptam egy kis vajat is. Így volt jó.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek