Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes kiőrlésű császárzsömle

Teljes kiőrlésű császárzsömle
Teljes kiőrlésű császárzsömle
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sütöttem már kenyeret teljes kiőrlésű lisztből, maradt még lisztem és mivel régóta nézegetem a császárzsömlét, így hát megsütöttem. Nem tudom miért, de olyan bonyolultnak tűnt a zsemle formázása, de kiderült, hogy egyáltalán nem az. Érdekességképpen aznap, amikor sütöttem a zsömléket a lányom is pont császárzsömlét sütött, csak sima lisztből. Pedig nem is beszéltünk össze.

 

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

  • 2 ek tej (a zsemle kenéséhez)
  • 1 dkg mák (a szóráshoz)

ajánlat

A tészta formázását a limarapeksege.blogspot.hu oldalán nézheted meg. Nagyon jó recept, nem lett száraz és vizes sem. Másnap reggel is tökéletes volt. Bátran ajánlom. Legközelebb dupla adagból készítem, ha már egyszer az ember nekiáll.... A receptet a receptgyar.hu oldalán találtam.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk, és az átszitált sima liszttel kovászt készítünk. A tetejét meghintjük liszttel és meleg helyen fél órát kelesztjük.
  2. Amikor a tetején széles repedések keletkeznek, nem túl lágy tésztává dolgozzuk össze az összes többi hozzávalóval és szükség szerinti vízzel.
  3. Cipót formálunk belőle, meghintjük liszttel, letakarva 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt 160-170 fokra előmelegítjük.
  5. A megkelt tésztából maroknyi darabokat tépünk és nem túl lisztezett deszkán 45 cm-es hosszú rudakká formáljuk.
  6. A formázáshoz először egy laza csomót kötünk, majd a jobb oldalon lévő tészta szálat kicsit meghúzva a tészta alá hajtjuk és középen áthúzzuk.
  7. Megfordítjuk a tésztát és a maradék szálat is átbújtatjuk.
  8. Tejjel megkenjük, mákot szórunk a tetejére.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 170, majd 160 fokon 30 percig sütjük.


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 329
elküldve: 2
receptkönyvben: 137
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

ladybird

Mióta szakács: 2011.02.13.
43 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: hamburger-buci, kifli, briós, bagel, perec, buci, pita, croissant, burek, édes leveles

egyéb elnevezések

császárzsömle, teljes kiőrlésű zsemle, mákos császárzsemle

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nori90
nori90 Thu, 2014-11-06 10:06

Szia! Nagyon finomak lettek a zsömlék, annyi, hogy nekem több víz kellett bele, mert nagyon száraz, sűrű lett volna, de így nagyon finom könnyűek lettek. Este bedagasztottam és megformáztam őket, és reggel sütöttem, viszont mikor a hűtőben hagytam, összeestek, ha pedig langyos helyen, akkor teljesen összekeltek és összeragadtak. Ha reggelire friss zsömlét szeretnénk, meg lehet azt csinálni, hogy este félkészre sütjük, aztán be a hűtőbe/fagyóba, reggel pedig vissza a sütőbe?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-11-06 12:27

Szia! A kérdés jó,de nem hiszem hogy ez a recept alkalmas lenne rá. Az interneten biztos találsz hozzá receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-01-31 20:32

Köszönöm a hozzászólásodat! Örülök,hogy ilyen sikert aratott. Nem csak finom,de mutatós is. Szezámmag jó ötlet és biztos a lenmag is jó lenne rá!

afonyabogyo
afonyabogyo Thu, 2013-01-31 17:00

Már négy alkalommal sütöttem meg ezeket a zsömléket, nagy sikert aratott eddig és ezután is terítéken lesz. Én szezámmaggal szóróm a tetejét mák helyett. Köszönet a receptért!

498
teljes kiőrlésű liszt 30 dkg
finomliszt 20 dkg
10 g
élesztő 1.5 dkg
tej 2 dl
méz 1 ek
víz 2 evőkanál
tej 2 ek
mák 1 dkg