Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös kalács

Tejfölös kalács
Tejfölös kalács
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc sütim. Nemrég kaptam meg a receptet anyutól, az ő barátnője sütötte sokat, majd anyu is eltanulta. Sajnos (?) nem tudom, milyen, mikor kihűl, azt a süti sosem élte túl. :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, a lisztre öntjük, tojást és puha vajat adunk hozzá, és bedagasztjuk. Egy órán át kelni hagyjuk meleg helyen.
  2. Mikor megkelt a tésztánk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra.
  3. 5-6 cm széles csíkokra vágjuk hosszában a tésztát, majd megsodorjuk, és 3 ilyen sodort tésztából fonatot készítünk, és belefektetjük a tepsibe. Új fonat, az előző mellé fektetjük. Kicsit széthúzzuk, hogy teljesen betakarja a tepsi alját, és "koppanásig" érjen mind a négy oldalán (nem baj, ha nagyon vékony, úgyis nő még!). Letakarjuk, hadd pihenje ki magát.
  4. Amíg a tészta pihen, fogjuk a tejfölt, feltesszük főni, és 1-2 jó evőkanál vajat adunk hozzá. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Közben ízlés szerint megsózzuk (én úgy szeretem, ha éppencsak sós).
  5. Mikor ez készen van, ráöntjük a tepsiben lévő tésztánkra, és előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütöm, míg a tejföl aranysárga lesz a tetején.
  6. Mikor kész, kivesszük, és azon melegében borsot őrölünk rá. (Ízlés szerint, de ne sajnáljuk ;-D)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x60 (kb) cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 509
elküldve: 1
receptkönyvben: 144
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

kovacs84

Mióta szakács: 2012.01.09.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, szüret, húsvét, karácsonyi receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kalács tejföllel, sós kalács, vajas tejfölös kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

993
finomliszt 500 g
vaj 15 dkg
cukor 5 dkg
élesztő 5 dkg
tej 1.5 dl
1 csipet
tojás 1 db
tejföl 300 g
vaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint