r
Nosalty Logó

Tejfölös fokhagymamártás tavasz tündértől

NS
Tejfölös fokhagymamártás tavasz tündértől
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

235
Kalória
3.6g
Fehérje
15.7g
Szénhidrátok
17.7g
Zsír
310g
Víz
44.3g
Koleszterin
458.5mg
Rost
2.8g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 235 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1398 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 68 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    484.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    310 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 235 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    106.3 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    266 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2905.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    561 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    1736 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    1860.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    558 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    545 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 1398 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    88.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 68 kcal

Elkészítés

  1. Egy közepes lábosban az olajon átpirítjuk az átnyomott fokhagymát. Ne pirítsuk sokáig, mert megkeseredik.
  2. Amikor már jól kieresztette az illatát és egy kicsit össze is esett, felengedjük kb.1,5 l vízzel (vagy alaplével).
  3. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a majoranna és a leveskocka is (alaplé esetén ez nem kell).
  4. Amíg felforr, elkészítjük a habarást. A tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük néhány kanállal a meleg levünkből.
  5. Ha felforrt a levünk, hozzáadagoljuk a habarást, és csomómentesre keverjük a mártást. Még egyet forralunk rajta, amíg szépen besűrűsödik.
  6. Ha kész, a citromlével ízesítjük, ami remekül kiemeli a fokhagyma ízét.
  7. Ha valakit zavarnak a fokhagyma darabok, nyugodtan át is lehet szűrni.
  8. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

A párom Somogy megyei, és az édesanyja így készíti a fokhagymamártást. A minap megkért, hogy készítsem el neki ezt az otthoni ízekre emlékeztető ételt. Elkértem a receptet, és ez lett belőle. Nagyon ízlett neki, lehet, hogy nem pont olyan, mint anyué, de azért nagy siker volt. Fasírthoz, levesben főtt húshoz kiváló. Jó étvágyat!:)

További receptek

Zsenge zöldborsópesztó

A friss zöldborsónál nehezebb üdébb és ropogósabb tavaszi zöldséget találni, ezért bátran használhatjuk ha zsenge végeredményre vágyunk. Mi most egy roppant egyszerű és gyors ...

Kristyán Fanni

Krémes zöldspárgapesztó

Ez a recept egyetlen csokor zöldspárgával kezdődik, amit blansírozunk, majd összekeverünk olyan klasszikus pesztó alapanyagokkal, mint a fokhagyma, a parmezán, mandula és az olívaolaj. Az ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...