Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tatu kenyér

Tatu kenyér
Tatu kenyér
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 A héten valahogy nem fogyott a kenyér, így az öregtésztából is sok maradt.Így gondoltam, hogy élesztett kenyeret csinálok. Ekkor jutott eszembe Limara zsemlekenyere. Nekem ovális alakú a jénaim, így hát nem egyforma "zsemléket" gyártottam, de ekkor még nem sejtettem, hogy így fog kinézni. Úgy gondoltam, hogy szét fognak válni mint a zsemlék, de nem. (Persze egyáltalán nem baj!) Jól szeletelhető, és finom kenyér lett belőle.

hozzávalók / 4 adag

Az első kelesztéshez

A második kelesztéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első 5 hozzávalót kenyérsütőbe tesszük, és bedagasztjuk. Majd kb. 2 órán keresztül szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.
  2. Aztán hozzákeverjük a többi hozzávalót, és a gépre hagyjuk a többit. 20 perc dagasztás után olajozott kelesztőtálba téve hagyjuk duplájára kelni.
  3. Ha megkelt, öt darabra vágjuk úgy, hogy két kissebbet, két darab kicsivel nagyobbat, és egy jó nagy darabot készítünk belőle. Kicsit hosszúkás formára igazítjuk, és a jénaiba tesszük egymás mellé: a két sarkába a két legkisebbet, melléjük a picivel nagyobbakat, és középre a legnagyobb darabot.Lefedve újra hagyjuk duplájára lekni.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a jénai tetejébe vizet spriccelünk, magvágjuk a tetejét, és kb. 50 perc alatt megsütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 327
elküldve: 2
receptkönyvben: 146
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

mumuska

Mióta szakács: 2010.07.21.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nbeatrix
nbeatrix Fri, 2011-11-25 16:18

Nekem is ilyesmi nagy lehet a jénaim, így biztos meg fogom próbálni!
Ez a fajta kenyér másnap is finom, vagy inkább frissen ajánlod?
Köszönöm a választ; Bea

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Sun, 2011-11-27 16:19

Kedves Bea!

Ha maradna a kenyérből, akkor én a jénaiban szoktam tárolni, és így nem szárad meg.

nbeatrix
nbeatrix Wed, 2011-11-23 14:33

Szia!
Szeretném megsütni a kenyered, viszont lenne néhány kérdésem, ami nem teljesen világos:
- a jénai tetejébe vizet spriccelsz, aztán lefedve sütöd végig a kenyeret?
- kb mekkora a jénaid?
- hol is kell megvágni a kenyeret? a képen úgy látszik, mintha nem lenne megvágva, a hosszúkás zsemle forma miatt miatt látszik vágottnak.
A válaszod előre is köszönöm.
Bea

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Fri, 2011-11-25 10:45

Kedves Bea!
Bocsi, hogy csak most válaszolok!
1. Végig lefedve sütöm, de ha nem pirulna nyugodtam leveheted a tetejét.
2. A jénaim kb. 3,5-4 literes lehet
3. Hosszában van megvágva, de mindenkinek a fantáziájára van bízva a formázás.
Jó sütést!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-04-05 21:10

Kedves magdianyus!

Örülök, hogy sikerült segíteni.:-)))
Már csak előre, és jó sütést kívánok, és holnapra szép napot, mára jó éjszakát!:-)))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-04-04 20:46

Kedves Magdianyus!
Ahogy az előttem szólók írták Neked, az maga a kovász, ahogy laraed írta:-)))
Sőt, laraed, azaz Edit, le is írta, hogy hogyan kell készíteni, köszi neki,:-))))
De ha a keresőbe beírod ezt a szót, öregtészta, kiadja, hogy Limara öregtésztája, és az is pont az, amit Edit írt, lehet választani.:-)))
Amelyik szimpatikusabb.:-))
Szép estét!
Éva-Anyóca

magdianyus
magdianyus Tue, 2011-04-05 18:04

Kedves Gregoreva! Köszönöm a gyors választ ,pontosan azt tettem amit javasoltál.meg kerestem.Mind a két leirás megfelelő,most már csak a kenyér sütés következik.Még egyszer köszi a segitséget mind kettőtöknek. Magdianyus.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-04-04 20:43

Kedves mumuska!
Köszi szépen a gyors választ, az elkészítés folyamatban lesz, és igen, akkor jénaiban, megpróbálom, bátorkodom én is elkészíteni, mert elcsábítottál vele.:-))))
Nagyon ügyes vagy:-))))
Szép estét!
Éva-Anyóca

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-04-04 20:29

* 3 dl langyos víz
* csipet só
* 50 dkg liszt
* 1 ek olaj
* 1 tk cukor
* 1 dkg élesztő
Ebből kenyértésztát gyúrunk, dagasztunk/ géppel vagy kézzel/ , és hagyni kell túl kelni, dagadni. Ebből használhatsz később is. Lefagyasztod kis 15 - 20 dkg- os adagokba és amikor kell előveszed és készítheted vele a kenyeret. Régen a kenyér tésztájából vettek ki kis mennyiséget , és azt tették félre a következő kenyér kovászának, öreg tésztájának:)) Üdv Edit

magdianyus
magdianyus Mon, 2011-04-04 18:58

Kedves Gregoreva ! Mi az az öreg tészta?Nagyon szép a kenyér,szeretném meg sütni.

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-04-04 20:17

Kedves Magdianyus ! Az öreg tészta az maga a kovász:)) Üdv Edit

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-04-04 14:19

Kedves Mumuska!
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Elmentettem! Nálam a kenyérsütés időszaka télen van, mert nyáron nem nagyon érek rá.Köszönöm, ki lesz próbálva! Üdvözöllek: O-né Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-04-04 12:48

Mumuska!
Nagyon jó, hogy egybe maradt,elolvasás után tudtam meg, hogy zsemlék lettek volna,- annyira gusztán néz ki, hogy én speckó nem bánom, hogy kenyér lett belőle, annyira szép és látszik, hogy ropogós a héja, biztos finom is, köszönöm neked a receptet:-)))) S a jénaiban is sütötted ki?? Már csak az elkészítése miatt érdeklődök.:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Mon, 2011-04-04 19:18

Kedves Éva-Anyóca!

Örülök, hogy tetszik a recept. Szokták mondani, hogy a kényszer szüli a jó ötleteket. Amúgy pedig a jénaiban sütöttem.

426
víz 1.5 dl
kenyérliszt BL80 14 dkg
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 7 g
öregtészta 15 dkg
víz 1 dl
1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
aszkorbinsav 1 csipet
kenyérliszt BL80 21 dkg