Nosalty Logó

Egy tál dödölle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Egy tál dödölle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 891 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3556 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 190 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    555.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 891 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.1 g

Zsír

  • Összesen
    201 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    357 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2222.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    265 mg
  • Foszfor
    1137 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    370.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    993.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    369 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 3556 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 190 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozva, felkockázva annyi sós vízben főzzük, ami éppen ellepi. Fontos, hogy ne legyen túl sok a víz.
  2. Amíg a krumpli fő, a felkockázott szalonna zsírján pirítjuk a szintén kockára vágott hagymát.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, botmixerrel összeturmixoljuk és takarék lángon, állandó keverés közben addig keverünk lisztet hozzá, míg a massza össze nem áll. Kis gyakorlatot igényel az ügy, hogy se túl kemény ne legyen a massza, se túl ragacsos.
  4. A hagymás zsírrral kikenünk egy tepsit és a hagymás zsírba mártogatott kanállal a tepsibe szaggatjuk a liszttel kevert krumplimasszát.
  5. Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral.
  6. Sütőben átsütjük.
  7. Tejföllel tálaljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 108
  • Össznézettség: 378279
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 18.

Ajánló

Köretként is kiváló, bár olyan tartalmas, és olyan finom, hogy egymagában is hajlamos az ember túlenni magát belőle :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Harmathy Ildikó 313 recept

Békebeli recept, anyáról lányra szállt régen a dödöllekészítés tudománya. A mi családunkban nem volt hagyománya, ama kevés ételek egyike, amit  nem nagyanyámtól tanultam, a dödölle falusi étel volt. Az Anna Malomban gyakran segített nekem Györgyike, ő mutatta meg először, hogyan kell dödöllét készíteni. Dödölle-ügyben tehát Györgyike az 'anyukám', a tanítóm, dacára, hogy pont a lányom lehetne! Nagyon szeretjük!

Hozzászólások

ze(n)derta

hmmm.... nagyon guszta! ennék bel?le ;-)

Törölt felhasználó

csodálatos recept ,de nagyanyáink botmixerrel turmixoltak ? nem lehet , hogy mi is megértsük ? vagy ez csak az amerikaiaknak szól !?

Harmathy Ildikó

Sajnos már elfogyott, különben mondanám, hogy gyere Toma :)

ze(n)derta

úgy látszik, kés?n futottam, és nekem már a füle sem jutott... legközelebb majd gyorsabb leszek ;-)

Törölt felhasználó

ÓÓ! Ez nagyon finom! Nagyon szeretem! :) Pont így! Mrs. Smith

Törölt felhasználó

Az apukám is pont így készítette nekem gyerekkoromban.... Én is nagyon szerettem. 40 éve nem ettem :( Elkészítem !Kipróbálom én is :)

Törölt felhasználó

Az Alföldön nem tepsiben, hanem lábasban sütik át, ilyenkor a krumplikása úgy pöfög, mint egy kitörni készül? vulkán. Ezért szuszogónak, szuszinkának hívják (illetve inkább már csak hívták:(

Törölt felhasználó

A dödölle gyermekkort kedvencem. Nagyjából így készül felénk is, csak sütés nélkül. Bizony rengeteg tejföl szükségektetik hozzá, mert ahogy a nagymamám mondta "elég fujtós". Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni én is.

Törölt felhasználó

A dödölle tésztáját Én addig szoktam a takarék gázon kidolgozni és mindaddig teszem bele a lisztet amíg a fakanáltól a tésztája elnem vállik és ha újjammal megnyomom nem ragad az újjamraHa vadpörkölt mellé csinálom akkor hagyma nélkül,ha naturba fogyasszuk akkor sok hagymával szaggatom teflonos serpeny?be abba gyönyör? pirosra és ropogosra fellehet pirítani,tejf?l nélkül frissen is nagyon finom.

Törölt felhasználó

Tegnap megcsináltam. Nagyon jó lett. Az egyetlen különbség, hogy én vagy egy órát sütögettem! (Amikor a teteje már elég pirult volt; alsó-fels? sütésr?l átváltottam sima alsó sütésre 200 fokon, amíg kellemesen oda nem sült az alja is... nyami...) :D Utóirat: a dicséreteket bevasaltam. (Ja, és abból egy rész a Tiéd is, Ildikó!)

Harmathy Ildikó

Nagyon kedves vagy, Mirza!

Törölt felhasználó

Hát én megpróbáltam elkészíteni... Hozzáteszem egy nagyon kezd? konyhatündér vagyok, eddig jellemz?en a sört vettem ki a h?t?b?l :D Tehát: A krumpli megf?zése azért nem okozott gondot, ám ott kezd?dtek a bajok, amikor leöntöttem a vizet róla és utána akartam botmixerelni. Olyan állaga volt, hogy ha abba még lisztet is teszek, építkezni lehetett volna vele. Vészmegoldásként lef?ztem még egy krumplit, és a vizét ráöntöttem az "anyagra". Id?közben megpirítottam a szalonna zsírján...höhö, hol a zsír??? Anyám borogass, voltam olyan városi ember, hogy kolozsvárival próbálkoztam :D Elérkezett a szaggatás ideje. A massza nem volt folyékony, OK. Viszont úgy ragadt, mint az állat. Így a szaggatásként gyakorlatilag a nem létez? szalonnazsírba mártogatott ,ezért nemzsíros kanállal kapargattam le a kezemr?l. Ekkor azért már kicsit kezdtem ideges lenni. "Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral." - Anyád, mondom, hogy nincs zsírja annak az izének, ráadásul megdermedt, úgyhogy marékkal csaptam oda. A végén bevágtam a süt?be és ittam egy felest, aztán leültem és elkezdtem éktelenül röhögni :D Amúgy megkóstoltam, az íze nagyon jó, én meg kezd? szakácsként az els? leckéim egyikén túl vagyok. De makacsságból csakazértis elhoztam ebédre, velem nem tol ki! :D Szép napot!

Harmathy Ildikó

lehet a dödölléd nem lett az igazi, nem egy kezd?nek való feladat, kétségtelen Meszes, de azért fel ne add! - viszont mindenkinek kellemes perceket okozol, aki az írásodat elolvassa! és ez egyáltalán nem kevés !!! ki-ki úgy alkot, ahogy tud ölellek: Ildikó

ze(n)derta

úgy is van! nagyon egyszer? (és finom) étel, de az elkészítése egyáltalán nem az ;-) üdv, toma

hodoska

Kedves Meszes! Igaz, hogy már jó régen írtad meg a dödölle-f?zésed történetét, de én csak most akadtam rá a hozzászólásodra. Mondhatom megérte, mert még mindig folyik a könny a szememb?l a röhögést?l, olyan jól szórakoztam! :-)) Szívb?l remélem, hogy azóta már Te is gyakorló konyahatündér vagy és már nem csak a sört veszegeted ki a h?t?b?l, hanem a f?zésben is örömödet leled! További sok sikert kívánok!

banyasevi

Kedves Meszes!Sírtam a röhögést?l-meg a párom is!Ittunk az egészségedre egy sört!Hajrá!!Ne add fel!!!!Üdv.

Gerzsó

A dödöllét az én nagymamám "nyögvenyel?nek" nevezte, ennek ellenére nagyon szerettük, én mostanában is szoktam csinálni. Meszes szövegét élvezettel olvastam.

Törölt felhasználó

 

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! A receptet kipróbáltam. Bár így utólag a mai ?rült h?ségben nem t?nik a legbölcsebb választásnak, de ez az én hülyeségem. A recept maga tökéletes, a végeredmény mennyei. Köszönöm az ötletet! Üdv! F?z?masina

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Most akadtam az oldaladra és örömmel találkoztam a dödölle receptjével. Egy id?ben sokat utaztam Magyarszombatfára - ott volt egy kerámiaüzem - és a vendéglátók mindig meghívtak a helyi étterembe. Na ott én mindig köretnek dödöllét választottam és az ottaniak mondták, hogy ?k tökmagolajjal készítik. Te hallottál már err?l?

Harmathy Ildikó

Nem hallottam a tökmagolajos dödöllér?l, Pöntyi, de nagyon izgalmasnak hangzik!

demenybandi

Kedves Ildikó! Örülök, hogy rátaláltam a receptre! Amelett, hogy felidézte a régi emlékeket, meg is csináltam, és pont olyan íze volt mint régen!

Törölt felhasználó

Nagyon finom volt: Köszi a receptet.

Törölt felhasználó

Nahát! Ez lenne a dödölle? Nálunk (nagymamámtól tanultam) túrós gancinak hívják....eddig bárkinek mondtam,hogy az milyen eszméletlen finom kaja, csak néztek rám nagy szemekkel, hogy az meg mi??? Na, mostantól már tudom, hogy van ennek más neve is :) Még csak annyit, hogy a zsíros, hagymás ételeket annyira nem szeretem, én "modernizáltam" kicsit, így a szalonnazsír helyett olívaolajjal készítem. Jó kiadósan túróval, tejföllel. Persze a sütés sem maradhat el. Isteni! :))) ui: meszes és demenybandi hozzászólásán jót nevettem, csak így tovább! meszes, ne add fel!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek