Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy tál dödölle

Egy tál dödölle
Egy tál dödölle
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (67)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Békebeli recept, anyáról lányra szállt régen a dödöllekészítés tudománya. A mi családunkban nem volt hagyománya, ama kevés ételek egyike, amit  nem nagyanyámtól tanultam, a dödölle falusi étel volt. Az Anna Malomban gyakran segített nekem Györgyike, ő mutatta meg először, hogyan kell dödöllét készíteni. Dödölle-ügyben tehát Györgyike az 'anyukám', a tanítóm, dacára, hogy pont a lányom lehetne! Nagyon szeretjük!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretként is kiváló, bár olyan tartalmas, és olyan finom, hogy egymagában is hajlamos az ember túlenni magát belőle :)


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozva, felkockázva annyi sós vízben főzzük, ami éppen ellepi. Fontos, hogy ne legyen túl sok a víz.
  2. Amíg a krumpli fő, a felkockázott szalonna zsírján pirítjuk a szintén kockára vágott hagymát.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, botmixerrel összeturmixoljuk és takarék lángon, állandó keverés közben addig keverünk lisztet hozzá, míg a massza össze nem áll. Kis gyakorlatot igényel az ügy, hogy se túl kemény ne legyen a massza, se túl ragacsos.
  4. A hagymás zsírrral kikenünk egy tepsit és a hagymás zsírba mártogatott kanállal a tepsibe szaggatjuk a liszttel kevert krumplimasszát.
  5. Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral.
  6. Sütőben átsütjük.
  7. Tejföllel tálaljuk.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 334 981
elküldve: 94
receptkönyvben: 4 234
elkészítve: 149/216
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

dödölle, ganca, gánica, krumpligánica, cinke

Hozzászólások (67)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-10-03 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.10.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Herbie
Herbie Thu, 2017-09-07 13:24

"A konyhafőnök" műsorában mondta valamelyik séf, hogy a burgonyát nem szabad turmixolni, mert nyúlós lesz. Lehet ez volt az oka, hogy szétfolyt a tepsiben? Én mindig áttöröm.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2017-09-07 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.09.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Sat, 2015-01-10 15:53

Régebben már próbálkoztam dödölle készítéssel, de kudarcot vallottam. Most ismét megpróbáltam, elolvasva minden hozzászólást és azt hiszem tökéletes lett :)
Nagyon jó recept, köszönöm! :)
Ha esetleg másnak ezt segít: én sárgaburgonyából készítettem, az a tapasztalatom, hogy püréhez, gombócokhoz, gnocchihoz azzal a legkönnyebb dolgozni. A liszt mennyisége nekem pontosan elég volt, a "tészta" állaga pedig igen kemény lett, elvált az edény falától, kézzel is formázható volt (mint ahogyan azt valaki már lentebb megírta). Tepsiben megsütve nem folyt össze, egyben maradtak a gombócok, de belül finom puha volt :)
Szóval köszönöm még egyszer a receptet :)

lulesz
lulesz Thu, 2014-01-09 10:57

Ízre finom is volt. Nekem keménynek tűnt a tésztája, mikor a végén kevertem, már fájt tőle a kezem, de sajnos, miután megsütöttem, majdnem teljesen egybefolyt az egész. Férjem szerint a fakanál volt a hibás, mert hosszabbat kellett volna használnom :)... De nem szegte kedvem, úgysem tudtam milyen kell legyen az állaga, legközelebb még keményebbre készítem illetve kisebbekre szaggatom a dödölléket a kanállal. Köszönöm a receptet.

lulesz
lulesz Wed, 2014-01-08 14:25

Sziasztok. Kedvet kaptam hozzá, ma d.u. meg is csinálnám. De lenne egy kérdésem. Jól értelmezem, hogy még melegen keverem hozzá a lisztet a burgonyához és közben főzöm is? Szóval nem úgy mint pl. a krumplis poginál, hogy hagyom a krumplit kihűlni, ugye? Köszi, ha valaki addig válaszol.

agnes.orban.378
agnes.orban.378 Tue, 2013-10-15 20:13

szia nekem jó lett a dödöllém,csak időközben jöttem rá, hogy folyadék nélkül nem fog összeállni a krumpli és a liszt, annál is inkább, mert hasonlít a smarni tésztájához ... köszi a válaszod..

agnes.orban.378
agnes.orban.378 Tue, 2013-10-15 11:50

szia! hát én is elkészítettem a dödöllét,máskor sokkal többet kell készítenem belőle! nagyon finom.csak nem tudom a krumpli levét nem kellett volna leönteni, ugye???????????

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2013-10-15 19:14

bizony nem, Ágnes! Nagyon lényeges azonban, hogy NEM bő vízben főzzük, csak annyiban, ami pont ellepi, mikor föltesszük! Lehet, Pihénél is ez volt a gond, hogy túl sok vízben főzte.

Pihe40
Pihe40 Sun, 2013-10-13 16:13

Nekem sajos összefolyt a sütőben :(. Az íze az fini . :D . Mit ronthattam el ?

Pihe40
Pihe40 Tue, 2013-10-15 06:46

Nyersen nagyon keménynek tünt a tésztálya de ezek szerint csak jól becsapott :D. Köszönöm a választ !

csahebo
csahebo Wed, 2013-04-24 14:56

Köszönöm a receptet! Most sül, de biztosan isteni lesz, az illata csodás. Egyszer már készítettem dödöllét egy másik recept alapján. Hasonlóak voltak az arányok, csak sokkal több zsírral. Ebből kiindulva most is lecsökkentettem a szalonna mennyiségét, kb 6-8 dkg-nyi házi füstölt zsírszalonnát "olvasztottam ki", annak a visszamaradt zsírjába ment 2 nagy fej hagyma. Így elég lett ahhoz, hogy kizsírozzak vele vékonyan egy gáztepsit és a szaggatáshoz használt kanalat megmártogassam benne. Egy rétegben próbáltam szétteríteni, hogy alul-felül is jól megpiruljon. A hagymát és a szalonnakockát a tetejére halmoztam. Szerintem zseniális recept! Köszönöm!

magdig
Maddus / magdig Mon, 2013-03-11 15:22

Tegnap készítettem el, ma melegítve még jobban ízlett. Tökéletes a recept!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-03-03 16:26

Én ma készítettem el, jól sikerült. Bio fehér tönkölylisztet használtam hozzá, még maradt az előző kenyérsütésből. Nem sok liszt kellett a krumplihoz. Úgy látom, nagyon sok lett a szalonna, értem, hogy miért próbálkoztak előttem kolozsvárival. Mindenkinek ízlett, nekem is, kell hozzá a tejföl. Anyu szerint még lehet úgy variálni, hogy a sült szalonnát a végén teszem rá jól megpirulva. Nem tudom egyébként kell-e nagyon sütni a dödöllét, én az egyik vásárban úgy láttam, hogy világos színű. Már várom a vacsiidőt... :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2012-11-02 21:38

Még soha nem készítettem dödöllét, de most télen biztosan főzök majd szarvaspörköltet és ahhoz isteni lesz! Köszönöm, Gréti

Tunderanyo
Tunderanyo Mon, 2012-10-22 19:01

Kedves Ildikó!
Húsz éves koromban ettem életemben először ezt a finomságot anyósom készítette!
Nagyon megörültem ennek a receptnek és most szedtem ki a sütőből.
Az illata valami fenséges ,egy kicsit tartottam tőle,de nagyon jól sikerült.
Egy egész kis tepsivel lett,már alig várom,hogy ehessek belőle.
Továbbra is várom a receptjeidet.
Köszi szépen.
Tündi

mia2404
mia2404 Fri, 2012-08-03 10:50

Nagyon orulok hogy rátalaltam a receptre :-), minálunk a dodolle megse kozelitti a ezt a receptet :-) , biztosan elkészitem meglepem vale a páromat holnap

radica947
radica947 Mon, 2012-07-23 19:44

Sziasztok, miután én is már többször belemelegedtem a keverésbe, azt a módszert választottam, hogy a keverőgépem dagasztó spiráljával csinálom, ettől nem lesz "szalonnás", viszont annyi lisztet adagolhatok hozzá, amennyi kell. A krumplira annyi vizet öntök, amennyi épp hogy ellepi, /főzés közben úgy is összeesik kicsit/ és fedő nélkül főzöm, így pont annyi nedvesség marad rajta, amennyi kell a liszt felvételéhez. Nekem bejött, próbáljátok ki, jó főzőcskézést kívánok Icamama

Vukanyo
Vukanyo Sun, 2012-02-26 11:41

Nálunk guharancnak hívták, nagyanyám mindig ezt főzte, ha hazamentem, és nem volt botmixere! Hogyan tudta egyszerre keverni és lefogni a lábast, nem tudom, igaz öntöttvas lábas volt. Zsíros kanállal kiszaggatta a dzsuvát hagymás zsírba, ha kicsit megpirult, áttette tálba és jött a következő adag. Nagyon szerettem. A nevelt lányom Zalában él, egyszer csinált ebédre, mint különleges ételt, ezután ha meglátogatjuk, mindig ezt készíti a kedvemért. Nagyon szeretem érte. Szalonna nélkül, tejfölt tesz rá aki akar, de én nem kérem. Úgy szeretem, ahogy gyerekkoromban megszoktam. Ne felejtsük el ezeket az egyszerű, olcsó ételeket, és a konyhai segédeszközökkel már nem nagy dolog elkészíteni. Praktikusan két emberes feladat, egyik lefogja a lábast, másik keveri a masszát.

Edori
Edori / Edori Thu, 2012-02-16 10:44

Én is imádom! Köretnek marhapörkölhöz vagy vörösboros szarvaspörkölthöz maga a tökély! :-)

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2012-02-07 16:55

Kedves Ildikó!
Életemben előszőr ma elkészítettem a dödöllét, annyi változtatással, hogy a hagymát kihagytam. Így is nagyon finom, gusztusos volt. A végső lökést, hogy elkészítsem, "Meszes" vidáman előadott története adta.
További sok sikert kívánok Neked, a piacodhoz és minden álmod válljon valóra!
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Krimhilda74
Krimhilda74 Sun, 2012-01-15 14:10

Ma mi is megcsináltuk:) Mit is mondhatnék? Ugyan kicsit mintha "lágy" lett volna, de a végeredmény az lett, hogy 5 perc alatt elfogyott egy tepsi dödölle:) Máskor is fogunk csinálni, hiszen mindenkinek ízlett:)
Ezer köszönet a receptért:)

csato
csato Tue, 2011-11-01 14:12

Hát nem tudom,most hogy is keveredtem ide,de elolvastam Meszes hozzászólását egymagamban hangosan röhögök és folyik a könnyem!Hatalmas!Megérte erre járni!
üdv Csató

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Mon, 2011-11-07 09:50

Detto detto! Már harmadszorra olvasom fel anyunak és mindketten dőlünk..
De azért milyen jó, hogy Meszes kolléga sem anyázni jött ide mert nem sikerült a receptje, és őt sem ócsárolja senki mert újonc.. :-) Szeretem a nosaltyt :-)

Lanita69
Lanita69 Sun, 2011-03-20 13:21

Én menyecske koromban, Keszthelyen az éjszakai fürdőzés és sörözés után ettem a baráti társasággal egy sörözőben isteni dödöllét.
Vettem a receptet, egy zsepit a nosztalgiakönnyek végett, és nekiláttam péntek este az elkészítésnek. A munka 80 %-át 12 éves lányaim végezték. Ez volt a vak vezet világtalant főzés, de a nagyon finom lett a dödölle!
Nekem nagyon kevés lisztet kellett hozzáadnom a krumplihoz. Végre sikerült nem aggódnom emiatt, és elfogadtam, hogy ez a krumpli ennyit vesz fel, nem kell gyógyszerészi pontossággal ragaszkodnom a megadott mennyiségekhez. A szalonna zsír nekem is kevés lett, de hozzá löttyintettem egy kis olajat, így már volt mit locsolni. Maradt egy kis darabka reggelre, azt lányaim mértani pontossággal elosztották egymás között, és kérdezték, hogy mikor csinálunk megint?
Köszönöm a jó receptet!

Ágiaja
Ágiaja Fri, 2011-03-11 20:45

Naaaaaaaaaaaagyon tuti a recept,de sajna én is letapadtam Meszesnél!!!!!!!!!
Még mindig "bőgök" a konyhatündérségén,és a 2,5 éves kisfiam nem tud mit kedeni a helyzettel:
-Anya,jól vagy?
Ezek után mit mondhatnék?Naná,hogy holnapra megvan a "menü"!Ki tudja kibírom-e röhögés nélkül :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-21 20:35

Remek xD:):)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-11-14 15:33

vasmegyei lévén én ismerem, nagyon finom és laktató

Benkoe
Benkoe / Benkoe Tue, 2010-11-09 17:20

Mi pirítjuk a lisztet és úgy dolgozzuk össze, akkor nem lesz fojtós. Bár mostanában dagasztós robotgéppel csinálom, úgy könnyebb.

mrea
Mrea / mrea Mon, 2010-10-04 15:21

Nahát! Ez lenne a dödölle? Nálunk (nagymamámtól tanultam) túrós gancinak hívják....eddig bárkinek mondtam,hogy az milyen eszméletlen finom kaja, csak néztek rám nagy szemekkel, hogy az meg mi???
Na, mostantól már tudom, hogy van ennek más neve is :)
Még csak annyit, hogy a zsíros, hagymás ételeket annyira nem szeretem, én "modernizáltam" kicsit, így a szalonnazsír helyett olívaolajjal készítem. Jó kiadósan túróval, tejföllel. Persze a sütés sem maradhat el.
Isteni! :)))

ui: meszes és demenybandi hozzászólásán jót nevettem, csak így tovább! meszes, ne add fel!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-20 19:19

Nagyon finom volt: Köszi a receptet.

demenybandi
demenybandi / demenybandi Tue, 2011-12-27 06:53

Kedves Ildikó!
Örülök, hogy rátaláltam a receptre! Amelett, hogy felidézte a régi emlékeket, meg is csináltam, és pont olyan íze volt mint régen!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-08 17:12

Kedves Ildikó!
Most akadtam az oldaladra és örömmel találkoztam a dödölle receptjével. Egy időben sokat utaztam Magyarszombatfára - ott volt egy kerámiaüzem - és a vendéglátók mindig meghívtak a helyi étterembe. Na ott én mindig köretnek dödöllét választottam és az ottaniak mondták, hogy ők tökmagolajjal készítik. Te hallottál már erről?

Főzőmasina
Főzőmasina / Főzőmasina Sat, 2010-07-17 19:37

Kedves Ildikó!

A receptet kipróbáltam.
Bár így utólag a mai őrült hőségben nem tűnik a legbölcsebb választásnak, de ez az én hülyeségem. A recept maga tökéletes, a végeredmény mennyei. Köszönöm az ötletet!

Üdv!
Főzőmasina

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2010-05-13 10:38

A dödöllét az én nagymamám "nyögvenyelőnek" nevezte, ennek ellenére nagyon szerettük, én mostanában is szoktam csinálni. Meszes szövegét élvezettel olvastam.

887
burgonya 8 db
finomliszt 30 dkg
0 ízlés szerint
füstölt szalonna 20 dkg
vöröshagyma 3 db
tejföl 3 dl