Nosalty Logó

Dödölle ahogy Anyutól tanultam

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Dödölle ahogy Anyutól tanultam
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 282 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1127 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 160 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 282 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    334.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 1127 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 160 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, hogy egy ujjnyira ellepje, feltesszük főni.
  2. Mikor puhára főtt, leöntjük szinte minden levét, csak éppen egy picit hagyunk az alján (a többit megtartjuk, ha esetleg kellene, akkor legyen még). Megtörjük a krumplit, a lényeg, hogy nagyon kásás állaga legyen, de ne folyós. Amennyiben nagyon tömény lenne, kicsi vizet még adjunk hozzá.
  3. A lisztet egy száraz wokban (azért wok, mert abban nem ragad le, és egyenletesen pirul meg) átsütjük, míg világos zsemleszínű nem lesz. A krumplit gázon tartjuk, legalacsonyabb, legkisebb lángon, mert nem szabad kihűlnie. Kicsit megsózzuk pluszban.
  4. Ezt követően jön egy olyan edzés, amit nem egykönnyen felejt el a karom... Ugyanis a gáztűzhelyen kell egy fakanál segítségével a lisztet apránként beledolgozni a krumplipürébe, míg egy keményebb, nem ragadós tésztát kapunk, ez pedig nem kevés izomerőt igényel. Akkor jó, ha már az ember sír a megerőltetéstől. :D Vasemberek, illetve Vasladyk kikeverhetik szabad kézzel is, de a forró krumpli-forró liszt kombó nekem nem olyan vonzó, hogy beledugjam a kezem...
  5. A lisztet addig adagoljuk a krumplihoz, míg egy nem ragadós, jó állagú tésztát nem kapunk, amit kanállal lehet formázni. Ez nem mindig sikerül az embernek, elsőre szinte biztos, hogy nem, de ne adja fel senki, azt is majd megeszi valaki, mert értékelik a fáradozást.:)
  6. Miután a tészta elkészült, a lisztes wokot kimosva/másik wokban zsíron picit megpirítjuk az apróra vágott vöröshagyma felét, és a tészta felét galuskákra szaggatva (ehhez csak egy kanál kell, semmi más, nem kell túlcifrázni) ebben a hagymás zsírban megpirítunk. Addig csináljuk ezt a pirítást, míg kívül szép kérget nem kap a dödölle és a hagyma üvegesre, karamell-színűre nem pirult. Ekkor jöhet a wokba a következő adag.
  7. Azért javaslom a wokot, mert eddig ez az egyetlen olyan főzőalkalmatosság, amiben nem égett le, szép kérget kapott a dödölle, és a liszt sem pirult meg nagyon. Amennyiben köret, nem kell semmit túlcifrázni, egyből tálalható, amennyiben pedig főételként szeretné valaki enni, annak javaslom rá a fokhagymás tejfölt.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 49
  • Össznézettség: 62359
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez egy tipikus vasi-zalai parasztétel, amit hagyományosan a vaddisznó-pörkölt mellé is adnak. Az viszont tény, hogy nálunk mindig főételként került az asztalra, és annak ellenére, hogy parasztétel, számomra ünnepnap volt, mikor anyu vagy mamám ezt csinálta, ritkán készítették. Kell ugyanis hozzá egy bizonyos tapasztalat (és jó fizikum a kikeveréshez), hogy az ember jól meg tudja csinálni, és -az otthoniakat idézve-  ne "máncsér" legyen, ne legyen nyúlós-ragadós, ehetetlen kása. Nekem is csak sokadszorra sikerült úgy, "ahogy anyu készíti". Párom azért ezt az ételt is kicsit átértelmezte, így született meg az alábbi kép. Párom: Azért, ha van valami hús, azt csinálhatnál mellé. Én: Hurka jó lesz? Az van.

Hozzászólások

8zsuzsa8

Én is így tanultam. Üdv Zsuzsa

Marika nagyi

Én nem így csináltam eddig, mert nem pirítottam meg a lisztet, de ez sokkal jobb ízt? lehet a pirítástól. Ki fogom próbálni. A mi környékünkön ezt krumpli kásának hívják és tepsibe terítve egy kicsit még átsütik, majd hagymás zsírral, vagy sült kolbász karikákkal meghintve tálalják.

Marika nagyi

Kedves Bella! Az el?bb még csak nem is üdvözöltelek, ezért most pótlom. Egy félreütésen múlt az egész. Örülök, hogy ilyen fiatalok is felfedezik a régi ízeket, mert ez bizony nagyon szegényes volt abban az id?ben. Annak ellenére én is nagyon szerettem, amikor a nagymamám csinálta. A maradékot eltette egy kis lábasba és másnap a süt?ben felmelegítette és akkor volt a legfinomabb. Kívánok sok energiát a jó f?zéshez! Üdv..Marika mama

Finimini

Jaj de jó! Eddig a gánca nev? borzalmat ismertem, ami abból áll, hogy a tört krumpliba beleszórják a lisztet oszt' jó napot. Én bizony ki se próbáltam és elkönyveltem, hogy ehetetlen. És bodogság van, mert látom, hogy pirított liszttel milyen finom lehet! Tehát dödölle forever... :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek