Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tabbouleh

Tabbouleh
Tabbouleh
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha egy szóval kellene jellemezni ezt a libanoni salátát, azt mondanám: frissesség. Valahogy a citrom és a petrezselyem olyan intenzíven jelen vannak benne. Attól a pillanattól kezdve szeretem, mikor először kóstoltam (igazán autentikus környezetben: egy libanoni házaspár éttermében). Kínálhatjuk húsokhoz, halakhoz, de önmagában is fenomenális.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kuszkuszt egy tálba tesszük, leöntjük forró vízzel, lefedjük, öt percig állni hagyjuk, míg a kuszkusz magába szívja a vizet.
  2. A paradicsomot, az uborkát kis kockákra, az újhagymát karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk és hozzákeverjük a kuszkuszhoz. A citrom lereszelt héját is rászórjuk.
  3. A citrom levét, az olívaolajat és az összezúzott fokhagymát alaposan összekeverjük, sóval ízesítjük, majd ráöntjük a kuszkuszra és többször átforgatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 90 297
elküldve: 36
receptkönyvben: 1 131
elkészítve: 74/89
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: arab
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: saláta
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

Tabouleh, tabouli, libanoni kuszkuszsaláta

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SRB-BG
SRB-BG Sat, 2015-11-28 15:58

Ez nem tabbouleh. Az eredeti libanoni tabbouleh salátában (a másolatok szóra sem érdemesek) sokkal több a zöldpetrezselyem. Jártam már Libanonban, mert az egyik legjobb barátom libanoni, úgyhogy tudom, miről beszélek. Az ottaniak meg is sértődnének, ha valaki egy kuszkuszköretre ráaggatná a tabbouleh nevet. Persze eredetileg bulgur kerül bele, nem kuszkusz, de tulajdonképpen a kuszkusz sem isetnkáromlás, csak ne legyen belőle túl sok. A képen látható kajában túl sok van. Jó tudni, hogy az eredeti libanoni ételből a bulgur ki is maradhat. Vagyis bulgur nélkül is tabbouleh a tabbouleh. Sok-sok petrezselyemzöld nélkül viszont nem az. Legfeljebb 1-2 evőkanálnyi (szárazon mért mennyiség, kizárólag az aprószemű jó) bulgur (esetedben kuszkusz) jár két-három nagy csokor petrezselyemhez.

Ilke1
Ilke1 Tue, 2016-12-06 21:15

Lehet, hogy neked nem tűnt fel, de ez egy olyan oldal, ahová mindenki a saját receptjét feltölti/feltöltheti. Nem úgy lett megjelölve, hogy eredeti, autentikus, stb tabbouleh,. Én is másképpen készítem, de az ugyanúgy egyéni dolog, mint a tejfölös csirkepaprikás, vagy az uborkasaláta, vagy a rakott krumpli, vagy a húsleves, vagy a paprikás krumpli, nem is említem a halászlét. Ez Petra receptje. Ha nem tetszik, akkor keress másik receptet. Bár ha ekkora szakértő vagy, akkor nem is értem miért kerestél rá a receptre. Látom megy ez neked fejből is.

sonce85
Sonce / sonce85 Fri, 2014-08-15 10:46

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz! Naygon finom,már nagyon sokszor elkészítettem. Van amikor sült husi mellé köretnek tálalom,van amikor sütök meg apróra vágott csirkét és beledobálom.
Köszi Petra,hogy megosztottad velünk!!!!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Mon, 2014-03-31 12:38

-Mi, először Franciaországban ettünk taboule-t, (kuszkuszból) - ("dög meleg"+ fogínygyulladás miatt keresgélve, a "bóti" kész saláták között)...
- több félét árulnak, -"méretekben": - a 10 dekástól - fél kilósig...
-az ott kapható, "originális"-nak nevezett, Petra receptjéhez hasonló, -igaz, fokhagyma nincs benne, de, pl. apróra vágott kaliforniai? paprika, -és most "kapaszkodjatok"! : áztatott mazsola is van is van benne!...- és finom...
-szerencsénkre "visszajárunk", -több félét kóstoltunk, -(a mazsola mindegyikben benne volt)...
-én is, többször, többfélét csináltam már: -szerintem, finomabb, ha egy-két napot "összeérik"...
-"fűszerezés???": -szerintem: -olívaolaj, citromlé, apróra vágott petr. zöld, hagyma, paradicsom, (ez utóbbit, mi még +-ban, "vagdosunk a saját adagunkra")...
-saját "variációk": + némi friss menta apróra vágva
+ némi sült, -főtt csirkemell, stb. belekockázva
+ konzerv kukorica
+ kaliforniai, v. más jó ízű paprika kockára vágva
+ "bátrabbaknak" mazsola is (bocs., de tényleg jó)
-Mindenkitől elnézést, hosszú dumám lényege: -Petra, szerintem, NEM azt írta, hogy -"ez itten a tuti, "ótentikus, originális taboule"...
-én, örülök mindenféle kuszkuszból készült receptnek (is), -főleg, mivel már itthon is kapható, egyszerű, gyors, és sokféle étel készíthető belőle...

Lucám
Lucám Tue, 2013-10-22 21:02

Ha autentikus, ha nem, egyszerűen fenomenális! Még a finnyás uram is megkérdezte, hogy mikor csinálok megint "olyan kuszkuszos izét"... :-)

Szilvia84
Szilvi84 / Szilvia84 Fri, 2013-05-17 13:50

Most lett kész, nem bírtam ki, beleloptam.....megdöbbentően finom és friss! :)
Nem is gondoltam volna, hogy pár egyszerű alapanyagból ilyen finom lesz...
Köszönet a receptért!

Badu
Badu / Badu Fri, 2013-02-08 13:13

Szia!

Tegnap este elkészítettem és este is rájártam, de ma reggelire volt a tökéletes. Most dél van és már vacsira csinálom a következő adagot. Nagyon finom!
Nekem személy szerint jobban ízlik, mint az "eredeti"!
Köszönöm a receptet!

Imre06
Imre06 Sat, 2012-11-10 17:33

Nem kívánok senkivwl vitázni, ez nem az a hely, kipróbáltam ezt a receptet is nagy sikere volt, s ez számít,mert a hazájában valószínűen másként készülhet.A lényeg: a kísérlet eredményes, s jóízű vacsora, köszönjük.

libaláb
libaláb Wed, 2012-07-04 19:36

Szép lassan végigérek a receptjeiden ;)
Sosem kóstoltam még ilyesmit, de nagyon ízlett. Tegnap ez volt a vacsoránk, egy jókora adag maradt mára, gondoltam ha nem nagyon szörnyű így másnaposan, akkor valahogy legyűrôm, nem szeretek ételt kidobni. Meglepetésemre egy napi hűtőben ücsörgés után nemhogy nem ázott el, de még sokkal finomabb lett! Legközelebb direkt előre fogom elkészíteni, s már alig várom, hogy vendégünk legyen és elbüszkélkedhessek ezzel az újdonsággal!

Batta
Batta Thu, 2012-03-29 00:36

A kuszkusz egyébként egy reszelt tésztaféle, a bulgur, vagy ahogy libanonban mondják, burgul, az törtbúza. Ahogy minden ételnek, úgy ennek is vannak változatai, és készítik libanoniak is uborkával, de nem az az eredeti recept. És ahogy már mások is mondták, fokhagyma sincs benne, főleg mert az a funkciója, hogy a fűszeres ételek közt felfrissítse az ember száját.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-04-01 20:20

A kuszkusz nem tészta!!!!!!

Batta
Batta Mon, 2012-04-02 17:07

Jó, nem úgy tészta, mint a makaróni, hanem inkább mint a tarhonya vagy a daragaluska, (mondjuk ez sem tökéletes hasonlat) mert darából sodorgatják vízzel meg liszttel.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-05 22:43

Személyesen segítkeztem e "csodasaláta" készítésénél, libanoni fiatalemberek társaságában. Rengeteg petrezselyemzoldje, újhagyma,kevesebb paradicsom, s a szokásos olivaolaj-citromlé kombináció volt a domináns. A végén egykis bulgur kerult bele, mert magyarázták hogy a kedves szulok elviszik a búzát a molnárhoz megorletni. Hát nem aranyosak? Még orlik a búzát!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-11 08:12

A tabuli, áztatott burgurral készül és menta levél (ottani nevén: nana, és petrezselyem 1:10-ban van benne.

petra
Petra / petra Sat, 2010-01-30 23:04

kedves Deir,
köszönöm az észrevételed, akkor a Te verziód lehet az eredeti:-)
újra utánaolvasgattam, viszont az újhagyma sok autentikusnak mondott receptben szerepel

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-01-30 17:27

Bizonyára nagyon finom ez a saláta! Viszont 9 évig éltem Libanonban és én ott ilyen tabbuleht soha még csak nem is láttam. Sem uborka, sem újhagyma, sem fokhagyma nincs az eredeti receptben. Sok-sok petrezselyem, kevés menta, hagyma, paradicsom, citromlé, olívaolaj, só, bors és a bulgur, ami törtbúza nem kuszkusz. Szóval, biztos nagyon finom, de nem ez az autentikus "libanoni tabbuleh".

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-05-11 13:59

Hali! A taboulleh nem bulgurbol keszul?

261
kuszkusz 125 g
víz 150 ml
koktélparadicsom 6 db
petrezselyem 1 csokor
kígyóuborka 0.25 db
újhagyma 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint