Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sztrapacska pirítva

Sztrapacska pirítva
Sztrapacska pirítva
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedves férjem kedvence így a sztrapacska, bár én sem mondok neki nemet. Ropogósra pirul, nagyon finom lesz....

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a sót, 5 púpos ek réteslisztet és annyi simalisztet, amennyit felvesz, hogy masszív tésztát kapjunk.
  2. Lobogó sós vízbe szaggatjuk a masszát. Ha kész, szűrjük le.
  3. Egy teflonba tegyünk kevés zsírt. Pirítsuk meg benne a tésztát, közben kavargassuk.
  4. Tejföllel megöntözve tálaljuk. Jó étvágyat!
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 618
elküldve: 1
receptkönyvben: 365
elkészítve: 13/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
693 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pirított tészta, tejfölös sztrapacska pirítva, serpenyőben pirított burgonyás nokedli

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Panicska
Panicska Wed, 2015-02-18 19:54

Kedves Zoli!!

Nem rád gondoltam, igazán tetszett a hozzászólásod!!
Üdv.Ági

Zsókám
Zsókám Wed, 2015-02-18 19:34

Csak meg kell kóstolni ezt a sztrapacskát,nem kell erre semmi túró,csupán pirítva tejföllel.Isteni lesz,azok a finom pirított darabkák,már most is a számban érzem.....

Panicska
Panicska Tue, 2015-02-17 20:11

Szia,

Nem tudom mért kell a másik főztjét kritizálni,ahány ház annyi szokás. Egyébként az én családom sem szereti a Juhtúrót,ezért csak tejfölt teszek erre a finomságra,és én is így vagyok vele "Ez így jó"!
Gratulálok,nagyon jók a receptjeid!
Üdv:Ági

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-02-17 22:50

Kedves Ági!
Nagyon félreérteted az egészet. Nem a más főztjének kritizálásáról van szó, még csak nem is az elnevezésről. Igyekeztem egyrészt egy szlovák nemzeti eledelt a hagyományok szerint leírni, másrészt a nevének kialakulását megmagyarázni. Ezért nem lenne rosszabb, ha a hozzászólásomat figyelmesen újra elolvasnád és értelmeznéd. Egyébként az ízlések és a pofonok különbözőek, ezért senki ízlését és főzési szokásait nem szoktam kritizálni. Mindenki úgy főz, ahogy a családjának ízlik. Viszont, ha a receptet közli el kell a kritizálást is fogadnia. Így vagyok ezzel én is és egyáltalán nem ütközök meg azon, ha a feltett receptemet bárki kritizálja. Mindezt nem kioktatásként, hanem tényeket figyelembe véve írtam. Részemről ezzel a sztrapacska ügy le van zárva, rajtatok múlik, ha még tovább ragozzátok.
Ezért további jó sütés - főzést és sok jó receptet kívánok nektek:
Zoli

márti1218
márti1218 / márti1218 Tue, 2015-02-17 10:07

Biztosan nem rossz,de ez nem sztrapacska,hanem galuska tejföllel.A sztrapacska juhtúróval készül,megszórva szalonnapörccel és a kapor is jól áll neki.
Üdv: Márti

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2015-02-17 10:44

Nem jól tudod!A galuska (nokedli),liszttel,tojással,vízzel készül.A sztrapacska burgonyából,lisztből.
Egyébként nincs előírva,hogy csakis juhtúróval készüljön,mert tehéntúróval is szokták tálalni,-de ez kimondottan mindenféle túró nélkül,pirítva készül,és így jó!! :-))

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-02-17 12:32

Kedves Hölgyeim!
Mielőtt ölre mennétek sztrapacska ügyben a következőkre hívnám fel a figyelmeteket:
Az ékes ( szó szerint értsétek az ék alakú keményítőjeleket ) szlovák nyelvben minden reszelt krumpliból - lisztből, esetleg még tojásból készített kifőzött galuska - nokedli neve " halusky " ( az s re kellett volna egy ék alakú keményítőjel). A sztrapacska - szlovákul "strapacky " ( itt meg a c re kellett volna ) egyetlen egy étel a juhtúrós - szlovákul " brindzové halusky " ( itt is az s re kellett volna ) galuska neve. Amit aztán még különféle feltétekkel ( pirított szalonna, tejföl, hagyma, káposzta ) még javítani szoktak. Röviden ennyit a nyelvészkedésről és a szlovák gasztronómiáról. Tehát, ha szigorúan vesszük, a recept szerinti étel nem sztrapacska.
Igazi haluska - sztrapacska ételekkel kapcsolatban szíves figyelmetekbe ajánlom a Vanyarcon minden szeptember közepén megrendezésre kerülő " Haluska Fesztivált " , ami gasztronómiai kirándulásként is kiváló szórakozás.
További jó sztrapacska főzést kívánok mindenkinek:
Zoli

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Tue, 2015-02-17 12:26

-Sőt, szokták még, pirított káposztával, -savanyú káposztával is pl...
-Nálunk, van aki juhtúróval, én, tehéntúróval szeretem...
De, köszönöm iluska, okvetlenül ki fogom próbálni, ezt a receptedet (is)!

-Szerintem, jó hogy "ezerféle" sztrapacska ötlet (is) van itt fent, aztán mindenki válogathat.
Az "alap", ahogy iluska írta: reszelt nyers krumpli, liszt só...-aztán, ki-ki variálja...

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2015-02-18 19:29

Igen,nagyon finom tehéntúróval is....Oké Zsuzsa,próbáld ki mindenképp,nem fogsz benne csalódni!!Szép napot! :-))

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2015-02-19 10:01

Szia Zsuzsa!Egyébként van fent hasonló is,ha van kedved nézd meg... ...http://www.nosalty.hu/recept/turos-savanyu-kaposztas-sztrapacska

taboriart
taboriart Tue, 2015-02-17 08:55

...köze nincs a sztrapacskához, abban juhtúró, brindza van...

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2015-02-17 10:31

Ez sztrapacska alap,juhtúró nélkül, kimondottan megpirítva,felénk szoktak ilyet készíteni...és isteni!!! :-)))))

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2015-02-14 02:44

Szia! Szaggatáshoz jó a nokedli szaggató? Jól értem, hogy csak annyi a különbség a kettő között, hogy ez krumplis tészta és főzés után még meg is kell sütni?

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2015-02-14 13:55

Üdv!Igen, rendes nokedli szaggatóval jó.Igen a sztrapacska az krumplis tésztából készül,és szaggatás,főzés után zsírban,vagy olajban megpirítjuk,tejfölözzük és máris mehet a gyomorba...jó étvágyat hozzá!! :-)))

272
burgonya 5 db
rétesliszt 5 púpozott ek
finomliszt 2 evőkanál
2 tk
tejföl 5 ek
sertészsír 1 ek