Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás sztrapacska

Medvehagymás sztrapacska
Medvehagymás sztrapacska
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a medvehagyma szezon, és nálunk is lehet kapni a piacon. Ez gerjesztette fel a fantáziámat.

A feleségem családja a Felvidékről származik. Magukkal hozták a sztrapacska szeretetét, ami a családban nagy kedvenc  lett  A  fiaink imádják és az unokák rákaptak. A hagyományos recept alapján szoktuk elkészíteni. A medvehagymával ez volt az első kísérletem, ami nagy sikert aratott.

Egy nógrádi kis faluban Vanyarcon, minden évben augusztusban van Haluska (lánykori nevén sztrapacska) Fesztivál. Itt aztán több, mint húszféle variációját készítik el. A falu honlapjára kattintva megtalálható az időpont. Az általam közölt elkészítéssel viszont még nem találkoztunk. A kulináris élvezetek mellett kirándulásnak sem utolsó.

P.S.  Idén is ott voltunk Vanyarcon, ahol a NoSalty- Primagáz közös sztrapacskafőtő versenyén is részt vettünk ezzel a recepttel. Lelkes kis csapatommal  (feleségem, unokaöccse és az ő felesége ) a második helyet szereztük meg. Sajnos Éva néni ( Vass Éva) Hóhérpörköltje megvert minket. No de ebből nincs harag. Nagyon jó hangulatban főzött mindenki a szakadó eső ellenére.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Nagyon finom, laktató egytálétel. Egyszerűen elkészíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felrakunk a tűzre egy nagyobb lábasban vizet.
  2. A medvehagymát apróra vágjuk. Egy kisebb részét félretesszük dekorációnak.
  3. A krumplit megtisztítjuk, és sajtreszelőn lereszeljük.
  4. A tojásokat megtörjük, és a lisztel együtt a lereszelt krumplihoz adjuk. Nokedli sűrűségű tésztát készítünk belőle.
  5. A vízbe  forráskor sót teszünk, és beleszaggatjuk nokedliszaggatóval a tésztát. (Az előre sózott víz lassabban forr fel.)
  6. A megfőtt tésztát tésztaszedővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, és egy előre kizsírozott hőálló tálba tesszük.
  7. A juhtúrót a tejföllel és a medvehagymával összekeverjük, és a kész sztrapacskával elkeverjük.
  8. A tetejére halmozzuk a kockázott bacont, és betesszük az előmelegített sütőbe, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek, és a bacon egy kicsit megsüljön. (Azért kell a tejfölt belekeverni, hogy ne száradjon ki a sütőben.)
  9. Tálaláskor a dekorációnak félretett medvehagymával díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 896
elküldve: 5
receptkönyvben: 203
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
főzőverseny: sztrapacska, haluska, galuska főzőverseny
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

juhtúrós-medvehagymás haluska, juhtúrós sztrapacska, krumplinokedli medvehagymával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-04-06 07:06

Kedves Éve!
Köszönöm.
Hamarosan felkerül egy medvehagymás kenyér receptem is. Az is nagyon finom. Most húsvétkor együtt leszünk mindannyian és újra meg fogom sütni.
Jó husvéti sütés-főzést kívánok!

Zoli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-04-05 13:14

Kedves Zoli!

Minden benne van ami tavaszi, ami húsvétos, ami finom, amit szeretünk.:-))
Köszi, elmentettem.:-))

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

984
burgonya 1 kg
finomliszt 50 dkg
tojás 2 db
juhtúró 50 dkg
bacon 25 dkg
tejföl 35 dkg
medvehagyma 1 csokor
0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek